Ελλαδα

«Καθυστερήσεις και παραλείψεις»: Στη δικογραφία το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717

Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες επιχειρούν στα Τέμπη
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το πόρισμα για τη σύμβαση 717 - Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ευθύνες

Το πόρισμα των επιθεωρητών της Αρχής Διαφάνειας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς και την πορεία της σύμβασης 717 προστέθηκε στην ογκώδη δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το πόρισμα για την επίμαχη σύμβαση συνέταξαν δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Αντικείμενο του πορίσματος ήταν η υλοποίηση της σύμβασης 717.

Η σύμβαση με τίτλο «Ανάταξη και αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης - Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς στον Άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας» υπεγράφη στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 και όριζε:

  • ολοκλήρωση μέσα 2 χρόνια -24 μήνες-, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016.
  • 7 τμηματικές προθεσμίες, ως σταθμοί ενδιάμεσου ελέγχου της προόδου του έργου: 8 παρατάσεις για την τελική ημερομηνία παράδοσης και για τμηματικές προθεσμίες.

Στο συμπέρασμά τους οι ελεγκτές κάνουν λόγο για παραλείψεις των μηχανικών και του προϊσταμένου διεύθυνσης έργων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το συμπέρασμα των επιθεωρητών αναφέρει:

  • Ο προϊστάμενος διεύθυνσης έργων και οι επιβλέποντες μηχανικοί, δεν μερίμνησαν για την εμπρόθεσμη επανυποβολή από τον ανάδοχο των επί μέρους μελετών και για την εμπρόθεσμη έγκριση τους.
  • Παρέλειψαν να τηρήσουν την υποχρεωτική προθεσμία εγκρίσεως των μελετών αυτών
  • Δεν μερίμνησαν για την τήρηση των εφαρμογής του Συστήματος Σηματοδότησης με ηλεκτρονόμους.
  • Δεν προέβησαν σε περαιτέρω ενέργειες κατά του Αναδόχου για καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Αναφορικά με την τηλεδιοίκηση στο τμήμα Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «σφάλματα στη δημοπράτηση οδήγησαν στην υποχρέωση αντικατάστασης παρωχημένου και μη ασφαλούς εξοπλισμού τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η διασύνδεση και η συμβατότητα του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού με τον υφιστάμενο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crgkwo88p5op)

Τέλος, το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα έπρεπε να επιδείξει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «την απαιτούμενη επιμέλεια την εμπρόθεσμη υλοποίηση των διαδικασιών του έργου αφενός για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και αφετέρου για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους».

Στον εφέτη ανακριτή ένας από τους απογευματινούς σταθμάρχες

Στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή απολογείται σήμερα, Δευτέρα (27.03), ο συμβασιούχος σταθμάρχης που είχε την απογευματινή βάρδια στον σταθμό της Λάρισας, τη μέρα που συνέβη η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Ο έτερος σταθμάρχης, ο οποίος είναι και μόνιμος υπάλληλος του ΟΣΕ, πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη 28 Μαρτίου. Οι σταθμάρχες και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ κατηγορούνται για διατάραξη των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή.

Η υπερασπιστική γραμμή και τα νέα στοιχεία στη δικογραφία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συμβασιούχος σταθμάρχης αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον του εφέτη ανακριτή ότι η βάρδια του έληγε στις 10 το βράδυ και ότι ο ίδιος έφυγε στις 10:15, καθώς δεν δικαιούται υπερωρίες.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου, την πόρτα το ειδικού εφέτη-ανακριτή θα περάσει ο παλαιότερος σταθμάρχης εκείνος του οποίου η βάρδια έληγε στις 11 το βράδυ, αλλά φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα. Ο ίδιος φαίνεται πως θα ισχυριστεί ότι η βάρδια του έληγε μεν στις 11 το βράδυ, αλλά και ακόμη κι αν βρισκόταν εκεί μέχρι και τις 11, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποφευχθεί η τραγωδία καθώς η αμαξοστοιχία 62 έφτασε στον σταθμό της Λάρισας στις 11.02 το βράδυ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στη δικογραφία για την πολύνεκρη τραγωδία έχουν προστεθεί νέα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από καταθέσεις συνδικαλιστών της Hellenic Train και του ΟΣΕ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crgw04teobjd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ