Ελλαδα

Κινητοποιήσεις μαθητών - φοιτητών σε όλη τη χώρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Πορείες και καταλήψεις σε σχολεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη: Κινητοποιήσεις μαθητών - φοιτητών σε όλη τη χώρα
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κινητοποιήσεις μαθητών - φοιτητών σε όλη τη χώρα

Με την πλειονότητα των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη να είναι νέοι, ηλικίας 20 έως 30 ετών, εκ των οποίων 12 φοιτητές από το ΑΠΘ που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 26 που τραυματίστηκαν, μαθητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πορείες καθώς και σιωπηλές διαμαρτυρίες με κεριά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και άλλες πόλεις, ενώ πληθαίνουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Με αφορμή την απεργία της Τετάρτης, οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και στο κάλεσμα των εργαζομένων στα Προπύλαια.

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων στις 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία», αποφάσισαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογία, Τούρκικων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ. Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Χθες, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση για τα θύματα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Παράλληλα, σε συμβολική κινητοποίηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα 57 θύματα των Τεμπών προχώρησε αντιπροσωπεία φοιτητών του Δικτύου Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών.

Οι φοιτητές τοποθέτησαν 57 άδειες καρέκλες, όσοι και οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ πάνω τους είχαν αφήσει και κόκκινα γαρύφαλλα. Παράλληλα, κρατούσαν πλακάτ που ανέφεραν μεταξύ άλλων «Οι ζωές μας μετράνε» και «Ήταν φοιτητές, ποτέ ξανά!».

Από την πλευρά τους, οι μαθητές συνεχίζουν τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους και με καταλήψεις σε αρκετά σχολεία της χώρας. Ενδεικτικά, κλειστά είναι σχολεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, τον Βόλο, την Κρήτη και τη Μυτιλήνη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που εξαγγέλει για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία καλεί τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα, ενώ η γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς-Κηφισιά» και οι γραμμές του Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, θα ακινητοποιηθούν λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. 

Παράλληλα, λεωφορεία και τρόλεϊ προχωρούν σε 24ωρη διακοπή των δρομολογίων τους, ενώ ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ