Ελλαδα

Τελετή παράδοσης μαρμάρων Παρθενώνα από το Βατικανό με παρουσία της Λίνας Μενδώνη

Από τον 19ο αιώνα φυλάσσονταν στις συλλογές των Μουσείων του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα
Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τελετή παράδοσης από το Βατικανό με παρουσία της Λ. Μενδώνη

Το Βατικανό και η Ελλάδα με την παρουσία της Λίνας Μένδώνη οριστικοποίησαν την Τρίτη μια συμφωνία για την επιστροφή τριών θραυσμάτων γλυπτών από τον Παρθενώνα που βρίσκονταν στη συλλογή των Μουσείων του Βατικανού για δύο αιώνες, η τελευταία περίπτωση δυτικού μουσείου που υποκύπτει σε αξιώσεις επιστροφής.

Το Βατικανό έχει χαρακτηρίσει την επιστροφή ως οικουμενική δωρεά προς τον ορθόδοξο χριστιανό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και όχι απαραίτητα ως μεταφορά από κράτος σε κράτος. Ωστόσο, ασκεί πίεση στο Βρετανικό Μουσείο να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα για την τύχη της πολύ μεγαλύτερης συλλογής γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο επικεφαλής του Βατικανού, καρδινάλιος Φερνάντο Βεργκέζ  σχεδίαζε να υπογράψει την Τρίτη μια συμφωνία για την υλοποίηση της “δωρεάς” κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής τελετής στα Μουσεία του Βατικανού με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και έναν εκπρόσωπο του ορθόδοξου χριστιανού αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Τα θραύσματα αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα αργότερα αυτό το μήνα.

Τι δείχνουν τα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό

Τα γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, αφιερωμένου στην Αθηνά, θεά της σοφίας, στην Αρχαία Ελλάδα.

Πολλά χάθηκαν στον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι τον 17ο αι. Σχεδόν τα μισά έργα της συγκεκριμένης ζωοφόρου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν.

Τα τρία θραύσματα έφθασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα. Είναι από πεντελικό μάρμαρο, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. Αναλυτικά:

Το πρώτο θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς.
Το δεύτερο θραύσμα είναι κεφαλή εφήβου.
Το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη του Παρθενώνα, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ