Ελλαδα

«Τι να θρηνήσουν οι γονείς; Κάποιοι δεν παρέλαβαν τίποτα»: Πένθος και οργή για την τραγωδία στα Τέμπη

Κλειστά τα φέρετρα στις κηδείες των θυμάτων του δυστυχήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεταφορά σορού από διασώστες σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη
© ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ MΟTIONTEAM/EUROKINISSI

Σύγκρουση τρένων με 57 νεκρούς στα Τέμπη: Τα κλειστά φέρετρα και ο θρήνος των γονιών των θυμάτων

Τις πιο δύσκολες στιγμές περνούν οι γονείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν οι πρώτες κηδείες σε κλίμα οδύνης και οργής. Από τις αρχές έχει δοθεί εντολή να μην ανοίξουν τα φέρετρα, καθώς η κατάσταση των σορών είναι πολύ κακή. 

«Είναι πολύ δύσκολες αυτές οι καταστάσεις αυτές τις μέρες, βιώνουμε ένα συλλογικό πένθος γιατί ταυτιζόμαστε πολύ άνετα. Θα μπορούσε πολύ άνετα να είναι κάποιος από εμάς, να είναι το δικό μας το παιδί μέσα σε αυτό. Μιλάμε για νέα παιδιά. Τρένο στην Ελλάδα σημαίνει φοιτητής, και ο φοιτητής είναι το μέλλον της χώρας», δήλωσε στο Mega η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το μέλλον της χώρας δεν το προσέξαμε. Στο κομμάτι του πένθους, ο γονιός τι ακριβώς να θρηνήσει; Υπάρχουν γονείς που δεν παρέλαβαν τίποτα. Είναι μέσα στη διαδικασία του πένθους για α μπορέσεις να πας στο παρακάτω στάδιο, να αποχαιρετήσεις σωστά τον άνθρωπό σου. Είναι υποχρέωση όλων να μην επιμένει με τους γονείς. Η απόδοση ευθυνών θα είναι ίσως αυτό που θα ελαφρύνει τον πόνο των γονιών. Δεν είναι στον νόμο της φύσης να κηδεύουν οι γονείς τα παιδιά. Από την άλλη χρειάζονται απαντήσεις. Υπάρχει μεταξύ άλλων και το σύνδρομο του επιζώντα που αφορά όλους εκείνους που βοήθησαν σε όλη αυτή την τραγωδία. Χρειάζεται σεβασμός, διακριτικότητα και ταπεινότητα σε αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και από την Aστυνομία. Αυτή η οργή χρειάζεται να ξεσπάσει, είναι ακόμα σε σοκ η κοινωνία, οι άνθρωποι που το βίωσαν», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πένθος η κ. Αργυρίου σημείωσε στο Mega πως, «το πένθος είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Είδατε κάποιοι το εκφράζουν με εξωστρέφεια, άλλοι δε θέλουν να μιλήσουν, άλλοι πονάνε ή κλαίνε. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να πούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσει να κλιμακωθεί όλο αυτό. Αυτό το σοκ θα μείνει. Και θα βοηθήσει πολύ το να αποδοθούν ευθύνες. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας».

Για την απόφαση με τα κλειστά φέρετρα: «Θα πω την προσωπική μου άποψη. Είμαστε πολύ μικροί για να πούμε στον γονιό πώς να πενθήσει. Μέσα στη διαδικασία του πένθους είναι να μπορέσεις να έχεις τις τελευταίες στιγμές με τον νεκρό σου. Γi' αυτό στα χωριά βάζουν τον νεκρό στο κέντρο του σπιτιού και περνούν και αποχαιρετούν. Θες να το δεις αυτό και για να το συνειδητοποιήσεις, χρειάζεται να το δεις. Θεωρώ λοιπόν πως πολλοί γονείς δεν παρέλαβαν και τίποτα, γι’ αυτό. Ήταν βίαιο αυτό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqz23ysn3p9l)

Σήμερα στην Κύπρο οι κηδείες των δύο φοιτητών που σκοτώθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών

Το «τελευταίο αντίο» θα πουν σήμερα Δευτέρα (6.3) στην Κύπρο συγγενείς και φίλοι των δύο φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι σοροί της Αναστασίας Αδαμίδου και του Κυπριανού Παπαϊωάννου έφτασαν στην Κύπρο το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, πτήση της Aegean μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη τις σορούς του Κυπριανού Παπαϊωάννου και της Αναστασίας Αδαμίδου στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Εκεί ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου. Η σορός του Κυπριανού Παπαϊωάννου μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αυγόρου, όπου τελέστηκε ολονύχτια θεία λειτουργία. Στις δέκα το πρωί, στον ίδιο ναό, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία. Παράκληση της οικογένειας είναι, όσοι θα παραστούν στην κηδεία του αδικοχαμένου νέου, να φορέσουν λευκά ρούχα. Αντί στεφάνων να δοθούν εισφορές διά την αποπεράτωση των έργων συντήρησης του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη γενέτειρά της, την Πάφο, μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας η σορός της Αναστασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας της εκλιπούσης, η κηδεία της πολυαγαπημένης τους κόρης και αδερφής Αναστασίας Αδαμίδη θα τελεστεί στις 14:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Πάφο και καλούν όσοι τιμούν τη μνήμη της να παραστούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια. Επίσης, παράκληση της οικογένειας είναι όπως αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για στήριξη οικογένειας συγγενικού προσώπου με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τόσο η οικογένεια της Αναστασίας όσο και η οικογένεια του Κυπριανού, ζήτησαν η εξόδιος ακολουθία και η ταφή να μην καλυφθούν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ