Ελλαδα

Κυριακίδου για την τραγωδία στα Τέμπη: Η ΕΕ έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί στην Ελλάδα

Τι διαμείφθηκε στην επικοινωνία της Επιτρόπου με τον Θάνο Πλεύρη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας μετά την τραγωδία στα Τέμπη © Xavier Lejeune/ European Union

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, ενώ τονίζει ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της στο twitter, η κ. Κυριακίδου σημειώνει: «Επικοινώνησα σήμερα με τον φίλο Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για να εκφράσω την απέραντη μας θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Οι σκέψεις όλων μας είναι με εσάς, με τα θύματα και τις οικογένειες τους. Η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί».

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί - Πυροσβέστες και ΕΜΑΚ αναζητούν ακόμα εγκλωβισμένους

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στα Τέμπη, με τους πυροσβέστες να αναζητούν θύματα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων έξω από την Λάρισα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 38 σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 66. Έως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον εννέα αγνοούμενοι οι οποίοι αναζητούνται στα συντρίμμια.

Από τους 66 τραυματίες, οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι τέσσερις νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας και δύο στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας. Οι υπόλοιποι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Λάρισας, ΑΧΕΠΑ και Κατερίνης.

Το πρωτοφανές δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της Τρίτης. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, μια εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα και μια επιβατική που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκαν έξω από τα Τέμπη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquywvipue3l)

Το ερώτημα «πως βρέθηκαν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή», δεν έχει απαντηθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή από τους υπευθύνους της Hellinic Train.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ κα. Δημογλίδου «οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 241068175-76 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθούν για τους ανθρώπους τους. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων».

Από τους τραυματίες, οι 53 παραμένουν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν πολυτραυματίες και ακρωτηριασμένοι και σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τεσσάρων εξ αυτών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι γιατροί δίνουν τιτάνιο αγώνα να τους κρατήσουν στη ζωή.

Το δυστύχημα στα Τέμπη και οι προσπάθειες εντοπισμού

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η σύγκρουση σημειώθηκε στην περιοχή Ευαγγελισμός. Τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδηρικών. Και οι νεκροί προέρχονται σχεδόν όλοι από αυτά τα βαγόνια.

Αμέσως μετά την σύγκρουση, ξέσπασε πυρκαγιά στα βαγόνια την οποία κατάφεραν να την σβήσουν. Δεκάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κατά την διάρκεια της νύχτας τους τραυματίες και τους νεκρούς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται γιατί υπάρχουν τουλάχιστον εννέα άτομα που αγνοούνται, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άτομα-επιβάτες των τρένων, που είχαν μπει χωρίς να κόψουν εισιτήριο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquytdhlofkp)

Στο έργο των ερευνών συμμετέχει η ΕΜΑΚ και ομάδες στρατιωτών από την Λάρισα, καθώς η κατάσταση είναι τραγική, όπως αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν στο σημείο.

Συντρίμμια των δύο τρένων έχουν εκσφενδονιστεί σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων και για αυτό τον λόγο έρευνες δεν δίνονται μόνο στο σημείο της σύγκρουσης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπου οι διασώστες εντοπίζουν συνεχώς βαλίτσες επιβατών και συντρίμμια.

Σύλληψη του σταθμάρχη του ΟΣΕ Λαρίσης - Οι καταθέσεις προσώπων

Συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς στο πρόσωπό του επιρρίπτονται οι κύριες ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι καταθέσεις των επιζώντων και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ