Ελλαδα

«Την άφησαν να πεθάνει γιατί ήταν μαύρη», λέει η μητέρα του κοριτσιού που «έσβησε» στο βρεφοκομείο

«Το παιδί αύριο θα ήταν και πάλι μαζί με τη μητέρα του»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μητέρα του 2,5 κοριτσιού που πέθανε στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός»
© grtimes.gr

Θεσσαλονίκη - Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός»: Θάνατος κοριτσιού 2,5 ετών - Η καταγγελία της μητέρας, οι δηλώσεις της δικηγόρου της και η εισαγγελική έρευνα

Η μητέρα του 2,5 ετών κοριτσιού που πέθανε στο δημοτικό βρεφοκομείο της Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» υποστηρίζει ότι «πέθανε ξαφνικά, την άφησαν να πεθάνει, επειδή ήταν μαύρη».

Συγκεκριμένα, η μητέρα του κοριτσιού δήλωσε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζει το παιδί της. «Μέχρι χθες την κρατούσα στην αγκαλιά μου και ήταν μια χαρά. Πέθανε ξαφνικά, την άφησαν να πεθάνει επειδή ήταν μαύρη. Αν ήταν λευκή θα ζούσε» δήλωσε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι από το ίδρυμα δεν την ενημέρωσαν ότι το παιδί χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο μια μέρα πριν, πάρα μόνο σήμερα το πρωί την ειδοποίησαν ότι απεβίωσε.

Tο κοριτσάκι εντόπισαν νεκρό σήμερα το πρωί εργαζόμενοι του ιδρύματος. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, στο Ίδρυμα μετέβη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου για να εποπτεύσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Την Πέμπτη (16.2) το παιδί μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, όπου δόθηκε σύσταση για αντιβιοτική αγωγή, επανέλεγχο σε δέκα ημέρες και πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης στις αμυγδαλές (υπερτροφή αμυγδάλων και ρινίτιδα). To κοριτσάκι, φιλοξενούνταν στο ίδρυμα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς είχε κριθεί ακατάλληλο το οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ είχε ληφθεί απόφαση να επιστρέψει το προσεχές διάστημα στην οικογένειά του.

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι το παιδάκι αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα και πως μόλις χθες είχε μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο κατόπιν εντολής γιατρού του ιδρύματος και τέθηκε σε φαρμακευτική και αντιβιοτική αγωγή. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η υγεία του επιδεινώθηκε τις πρωινές ώρες και με την παρέμβαση των βρεφοκόμων έγιναν όλες οι προσπάθειες χωρίς να καταστεί εφικτό να κρατηθεί στη ζωή. Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης επισήμανε πως το ίδρυμα είναι σε επικοινωνία με τη μητέρα, πως τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες πάντοτε με σεβασμό στη μνήμη του παιδιού. 

Θάνατος παιδιού στον Άγιο Στυλιανό: Η δήλωση του Γ.Γ του δήμου Θεσσαλονίκης Ν.Λιακόπουλου

Δικηγόρος μητέρας: «Αύριο το παιδί θα ήταν με τη μητέρα του»

Η δικηγόρος της μητέρας του παιδιού, Τζέιν Ομόντια, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια τραγική ιστορία. Το παιδάκι ήταν ένας άγγελος. Μαζί με τη μητέρα δώσαμε έναν τρομερό αγώνα για να πάρουμε την επιμέλεια και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού βγήκε και αύριο το παιδί θα ήταν με τη μαμά του».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «όλοι είμαστε συγκλονισμένοι με τον θάνατό της. Η μητέρα άλλαξε δουλειά για να μπορέσει να τη φροντίσει, διαμόρφωσε το σπίτι κατάλληλα. Ήταν εντελώς μόνη σε όλη αυτήν την προσπάθεια, χωρίς οικονομική βοήθεια. Κι όμως! Καταφέραμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και να πάρει την επιμέλεια».

Επιπλέον, αναφορικά με το τι συνέβη κατά την επίσκεψή της χθες στο Ιπποκράτειο, η δικηγόρος υπογράμμισε πως «χθες από όσο μας ενημέρωσαν –σήμερα το πρωί– το παιδί εμφάνισε ανεπάρκεια λόγω επιπλοκής από τις αμυγδαλές της και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου του χορηγήθηκε αγωγή και γύρισε πάλι στο ίδρυμα. Σήμερα, μας ενημέρωσαν ότι παρουσίασε έντονη δυσχέρεια στο αναπνευστικό. Έγινε προσπάθεια από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να την επαναφέρει, αλλά δεν πρόλαβαν και το παιδί δυστυχώς κατέληξε».

Δικηγόρος μητέρας του παιδιού που έσβησε στον Άγιο Στυλιανό

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό»

Εισαγγελική έρευνα διενεργείται για το θάνατο νηπίου στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης. Το μόλις 2,5 ετών κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης με αποτέλεσμα τον θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της έρευνας που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά της Ζωής και Ιδιοκτησίας, θα προσκομίστουν οι ιατρικοί φάκελοι, έγγραφα από το ίδρυμα και από το νοσοκομείο που αφορούν το παιδί, η ιαροδικαστική έκθεση ενώ θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ