Ελλαδα

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών απαντά στις τρανσφοβικές δηλώσεις του Βασίλη Τσιάρτα

«Εξακολουθεί να διασπείρει τρανσφοβικό μίσος στην κοινωνία»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Διαψεύδει δημόσια τα επιχειρήματα του Βασίλη Τσιάρτα και καταγγέλλει τον «συνεχή ρατσιστικό/τρανσφοβικό του λόγο».
Τις τρανσφοβικές δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα καταδικάζει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών © Eurokinissi

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Διαψεύδει δημόσια τα επιχειρήματα του Βασίλη Τσιάρτα και καταγγέλλει τον «συνεχή ρατσιστικό/τρανσφοβικό του λόγο».

Τις τρανσφοβικές δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα καταδικάζει και διαψεύδει δημόσια με στοιχεία το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΥΔ υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί του εκτός από τρανσφοβικοί, είναι αντιεπιστημονικοί, καθώς συνδέει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου με το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Προσθέτει, εξάλλου, ότι οι δηλώσεις αυτές προσβάλλουν και τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα τέτοιων καταστάσεων.

Το ΣΥΔ τονίζει επίσης πως, παρότι καταδικάστηκε για δημόσια υποκίνηση βίας κατά διεμφυλικών προσώπων, ο Βασίλης Τσιάρτας εξακολουθεί να διασπείρει τρανσφοβικό μίσος στην κοινωνία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqd37sm5ze29)

Η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για τον Βασίλη Τσιάρτα

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, με το παρόν δελτίο τύπου καταγγέλλει τον συνεχή απαράδεκτο, κακοποιητικό, ρατσιστικό/τρανσφοβικό λόγο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή κατά των τρανς προσώπων, αλλά και γενικότερα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε δέκα (10) μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για δημόσια υποκίνηση βίας κατά διεμφυλικών προσώπων, απόφαση για την οποία ο ίδιος έχει καταθέσει έφεση, εξακολουθεί να διασπείρει τρανσφοβικό μίσος στην κοινωνία.

Ενώ είναι βέβαιο ότι δεν έχει ποτέ του συναντήσει ούτε ένα φυλοδιαφορετικό παιδί, ούτε φυσικά τους γονείς του, για να μάθει από πρώτο χέρι τι σημαίνει διεμφυλικότητα, εξακολουθεί να διαπράττει το κλασικό αντιεπιστημονικό παράπτωμα: να συνδέει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου με το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι στην δίκη που ήταν ο ίδιος κατηγορούμενος για τρανσφοβικό λόγο –δίκη στην οποία ο ίδιος δεν τίμησε το Δικαστήριο με την παρουσία του– η ψυχοθεραπεύτρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών που κατέθεσε ως μάρτυρας δήλωσε ότι δήθεν εξέτασε 300 παιδιά και ότι από αυτά μόνο 4 πήγαν στην Επιτροπή για τη διαδικασία νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Με την παρούσα ανακοίνωση το Σ.Υ.Δ. διαψεύδει δημόσια και πανηγυρικά τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, καθώς ουδέποτε κατατέθηκαν τέτοια στοιχεία και ουδέποτε η μάρτυρας δήλωσε ότι εξέτασε 300 παιδιά, από τα οποία μόνο 4 πήγαν στην Επιτροπή.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι στα 13 χρόνια που εργάζεται στην ειδικότητά της έχει δει πάνω από 300 φυλοδιαφορετικά πρόσωπα μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Επιτροπή για τη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, η οποία δεν έχει ιδρυθεί βέβαια πριν 13 χρόνια, αλλά με τον Ν.4491/2017 που τόσο έντονα πολέμησε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με την επίδικη ανάρτησή του.

Ο ισχυρισμός του ότι τα παιδιά που δεν προχώρησαν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου «διασώθηκαν» προσβάλλει τα ίδια τα παιδιά, τα οποία βιώνουν την κακοποιητική πραγματικότητα του να μην είναι σε θέση να εναρμονίσουν τη ζωή τους με την ταυτότητα φύλου τους. Σε αυτή την κακοποίηση έχει συμβάλλει ο παλαίμαχος με την αντικοινωνική στάση του. Αυτή είναι η πλήρης αλήθεια. Κανέναν δεν έσωσε, αντίθετα με τη στάση του στέλνει ανήλικες ψυχές στον όλεθρο και στην πιθανή αυτοκτονία. Και δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγγνώμη, αφού θεωρεί ότι έχει αδικηθεί κι ότι δήθεν διώκεται για τις απόψεις του.

Επίσης, όπως ο ίδιος αναφέρει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 στις 08/02/2023: «[…] αναφερθήκατε στις δηλώσεις που είχα κάνει τότε για την αλλαγή φύλου σε ανήλικα παιδιά και ότι είπα στο τέλος να νομιμοποιήσετε και τους παιδεραστές να ολοκληρωθούν τα εγκλήματα. Εγώ εκείνη τη δήλωση την είχα κάνει αναφερόμενος και εξοργισμένος φυσικά, γιατί θεώρησα αυτό που πάει να γίνει σε ανήλικα παιδιά, το θεωρώ έγκλημα[…]»

Επ’ αυτού θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), ουδεμία σχέση έχει με ιατρικές διαδικασίες, πολλώ δε μάλλον με διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου (και δη «αλλαγή φύλου» όπως με εσφαλμένη ορολογία αναφέρεται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής). Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, αποτελεί μόνο νομική διαδικασία που αφορά τη μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου και ονόματος στα δημόσια ληξιαρχικά έγγραφα.

Τα τρανς παιδιά και έφηβοι όπως είναι αποδεδειγμένο από διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες βιώνουν στον μέγιστο βαθμό παρενοχλήσεις, ενδοσχολικό εκφοβισμό ή και βία στη βάση της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους, μάλιστα τα ποσοστά αυτοκτονιών ανάμεσα στα τρανς παιδιά και έφηβους ξεπερνούν το τρομακτικό ποσοστό του 40% λόγω της μη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης στη νέα Έκθεση του για τη νομική αναγνώριση φύλου στην Ευρώπη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

[…]Τα περισσότερα διεμφυλικά άτομα συνειδητοποιούν ότι η ταυτότητα φύλου τους δεν ταιριάζει με το φύλο που τους είχε αποδοθεί κατά τη γέννηση, πολύ πριν από την ηλικία των 18 ετών. Μια μελέτη που ανατέθηκε από την ΕΕ περιγράφει περαιτέρω πώς τα νεαρά τρανς ερωτηθέντα άτομα «έχουν καταπιέσει τα συναισθήματά τους για την ταυτότητα φύλου τους και έχουν καθυστερήσει να γνωστοποιήσουν την ταυτότητα φύλου τους για δεκαετίες μάλλον παρά χρόνια, λόγω του έντονου φόβου τους για οικογενειακή απόρριψη ή απώλεια της εργασίας τους» […]

Την καλύτερη απάντηση βέβαια σε αυτά έχει ήδη λάβει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής από μέλη του στενού πυρήνα της οικογένειάς του με την δημόσια ανακοίνωσή τους.

Το γεγονός ότι έχει επιλέξει αυτό ακριβώς το θέμα για να κάνει «προεκλογική εκστρατεία» στις πλάτες των τρανς/φυλοδιαφορετικών παιδιών και των οικογενειών τους, χαρακτηρίζει μόνο τον ίδιο και φυσικά τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν τέτοια τρανσφοβικά και αντιεπιστημονικά παραληρήματα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταδικάζει με έντονο τρόπο τις δηλώσεις και την ασχολίαστη και ανεπιφύλακτη φιλοξενία τους από κάθε μέσο ενημέρωσης, προσκαλεί τους γονείς διεμφυλικών/τρανς παιδιών να κλείσουν τα αυτιά τους σε τέτοια παραληρήματα και να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους επιστήμονες για τα θέματα αυτά, υπενθυμίζοντας πάντα και την πρόσφατη ποινικοποίηση των «πρακτικών μεταστροφής», και καλεί για άλλη μία φορά την Πολιτεία να τροποποιήσει άμεσα την αντιρατσιστική νομοθεσία, έτσι ώστε να μην ποινικοποιείται μόνο η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, αλλά γενικότερα κάθε μορφή ρητορικής μίσους, και να ληφθούν επιπλέον μέτρα όταν αυτός εκπορεύεται από δημόσια πρόσωπα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ