Ελλαδα

Έγινε σεισμός στη Ρόδο ή όχι; Οι επιστήμονες διαφωνούν

Μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεισμός στη Ρόδο: Σημειώθηκε δόνηση τα ξημαρώματα ή η αυτόματη λύση του Αστεροσκοπείου κατέγραψε λάθος; Οι επιστήμονες διαφωνούν

Δίχασε τους σεισμολόγους η καταγραφή από το Αστεροσκοπείο τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) μιας δόνησης στη Ρόδο. Κάποιοι από τους επιστήμονες δέχονται ότι πράγματι σημειώθηκε σεισμός, τον οποίο αποσυνδέουν από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν «fake news».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας σημείωθηκε σεισμός στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, που όμως δεν συνδέεται με αυτόν της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Στην Ρόδο δεν υπήρξε σεισμός, υπήρξε ένα σφάλμα του αυτόματου συστήματος, που το βγάζει μόνο του χωρίς την εποπτεία σεισμολόγου. Υπήρξαν σεισμικά κύματα από έναν σχετικά μικρό μετασεισμό στην Τουρκία, τα οποία καταγράφηκαν από τον ελληνικό σεισμογραφικό δίκτυο, το σύστημα "παρεξήγησε".

Ερωτηθείς για τον Ευθύμιο Λέκκα που επιμένει ότι υπήρξε σεισμός στη Ρόδο, σημείωσε ότι «ίσως είδε την ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου και να την πίστεψε», προσθέτωντας ότι ίσως και ο ίδιος να την πίστευε εκείνη την ώρα. «Η ανακοίνωση του σεισμού ήταν fake news. O σχολιασμός έπρεπε να γίνει με περισσότερη προσοχή, αφού επαληθεύσουμε πρώτα ότι όντως έγινε σεισμός γιατί τα αυτόματα συστήματα καμιά φορά μας ξεγελούν και μας οδηγούν σε σφάλματα» επισήμανε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώθηκε σεισμός στον Αρχάγγελο Ρόδου στις 04:00 τα ξημερώματα, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 11χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αρχάγγελου με εστιακό βάθος 10 χλμ.