Ελλαδα

Ανδραβίδα: Τα σενάρια για την τραγωδία με το Phantom (βίντεο)

Το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ανδραβίδα - Τα σενάρια για την πτώση του αεροσκάφους - Νεκρός ο συγκυβερνήτης του μαχητικού Phantom - Σε εξέλιξη η έρευνα για τον πιλότο

Απαντήσεις για την τραγωδία στην Ανδραβίδα με την πτώση του αεροσκάφους, τύπου Phantom, αναζητούν οι εμπειρογνώμονες.

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος για τον νεκρό συγκυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους.

Ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης και ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης μίλησαν στην ΕΡΤ για τα αίτια του δυστυχήματος στην Ανδραβίδα.

«Τα αεροσκάφη αυτά μπορεί να είναι παλαιού τύπου, έχουν όμως εκσυγχρονιστεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μπει πολύ σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Πρέπει να ξέρετε ότι τα αεροσκάφη αυτά και όλα τα αεροσκάφη, ό,τι πετάει στον αέρα, υπόκεινται σε μεγάλες επιθεωρήσεις. Και όταν λέμε επιθεώρηση ενός αεροσκάφους, εννοούμε ότι αλλάζονται πολλά -μα πάρα πολλά- βασικά εξαρτήματά του. Από ‘κει και πέρα γίνεται ένα καινούργιο αεροσκάφος» ξεκαθαρίζει ο κ. Φραγκούλης.

Αφού τονίζει ότι η συγκεκριμένη πτήση δεν είναι ρουτίνας, υπογραμμίζει ότι «οι χαμηλές πτήσεις ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους». Και εξηγεί: «Δηλαδή το αεροπλάνο πετάει πάνω από το έδαφος, να φανταστούμε στα 100 πόδια, στα τριάντα μέτρα σχεδόν ή και χαμηλότερα. Ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους ώστε να μη γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ. Το ίδιο ακολουθείται και στη θάλασσα. Η πτήση όμως αυτή πάνω από το έδαφος δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές, προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, την οποία την κάνουν σχεδόν συχνά όλοι οι χειριστές αυτών των αεροσκαφών».

«Το F-4 Phantom είναι ένα αεροπλάνο σχεδιασμένο τη δεκαετία του ’50»

Από τη μεριά του ο κ. Καραϊωσηφίδης, σημειώνει: «Τα F-4 Phantom είναι δύσκολα αεροσκάφη. Σκεφτείτε ότι σήμερα υπάρχουν μαχητικά που έχουμε σε υπηρεσία, τα Rafale, που τα εκσυγχρονίζουμε, τα οποία σε περίπτωση που ο πιλότος αποπροσανατολιστεί, μπει σε έναν ελιγμό που είναι επικίνδυνος, υπάρχει τρόπος πατώντας ένα κουμπί, το αεροπλάνο να έρθει ευθεία και οριζόντια. Έχει αναπτυχθεί τέτοιο σύστημα και είναι σε ισχύ. Τα αεροπλάνα αυτά, επίσης, έχουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης».

Και συμπληρώνει: «Το F-4 Phantom είναι ένα αεροπλάνο σχεδιασμένο τη δεκαετία του ’50, εξελιγμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, που τα περισσότερα συστήματα του είναι ηλεκτρομηχανικά, αλλά οποιοδήποτε ιπτάμενο μέσο, το οποίο ένας μηχανικός το υπογράφει και το αποδεσμεύει και ένας πιλότος το υπογράφει και το αποδέχεται για πτήση, είναι ασφαλές. Μη ασφαλή αεροπλάνα δεν πετάνε, πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα, σε μια αεροπορία του ΝΑΤΟ, σε μια αεροπορία η οποία έχει το υψηλότερο στάνταρ ασφάλειας».

Τεχνική βλάβη οδήγησε στην τραγωδία στην Ανδραβίδα;

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Εγώ δεν θα μπορούσα να αποκλείσω την τεχνική βλάβη, ένα απρόοπτο γεγονός. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν έχουμε αρκετά περιστατικά, όπου έχουμε χάσει αεροπλάνα κυριολεκτικά από απρόοπτο γεγονός. Έχει συγκρουστεί μεγάλο πουλί με μονοκινητήριο αεροπλάνο, μπήκε στον κινητήρα, ο κινητήρας έσκασε, αλλά εκεί υπήρξε εγκατάλειψη του αεροσκάφους».

«Όλα τα μαχητικά έχουν καθίσματα και φυλασσόμενα γιατί είναι αδύνατον ο χειριστής να βγει με άλλο τρόπο από το αεροσκάφος με τη μεγάλη ταχύτητα που πετάει. Αλλά η εκτίναξη και η χρήση των καθισμάτων αυτών δεν διασφαλίζει και τη διαφυγή. Δηλαδή έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου το μικρό ύψος, η στάση του αεροπλάνου στην εκτίναξη, η σχετική θέση με το έδαφος έχει σαν αποτέλεσμα την αποτυχία αυτής της διαδικασίας» αναφέρει επίσης για την τραγωδία στην Ανδραβίδα.

«Υπάρχει περίπτωση να εκτινάχθηκαν τελευταία στιγμή», συμπληρώνει και τονίζει: «Η εκτίναξη σε τέτοια ύψη (30 μέτρων) θεωρητικά στέλνει τα καθίσματα σε ύψος ασφαλές για να ανοίξουν τα αλεξίπτωτα, αλλά δυστυχώς έχουμε δει πάρα πολλές φορές περιστατικά, όπου η εγκατάλειψη δεν είναι επιτυχής και αν οι πληροφορίες είναι σωστές – ότι έχουμε αλεξίπτωτο στο νερό και νεκρό τον χειριστή οπλικών συστημάτων του αεροσκάφους, δηλαδή τον συγκυβερνήτη. Φοβάμαι ότι ίσως έχουμε ένα τέτοιο περιστατικό».

Πόσο πιθανή είναι η πτώση του αεροσκάφους στην Ανδραβίδα να οφείλεται σε λάθος του χειριστή;

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να υπήρξε λάθος από τον χειριστή του μαχητικού. «Έμπειροι χειριστές κάνουν λάθος. Δυστυχώς συμβαίνει ή ξεκινάει μια αλυσίδα. Ποτέ μια συντριβή, μια πτώση αεροσκάφους δεν είναι αποτέλεσμα μιας και μοναδικής αιτίας, είναι συνήθως συνδυασμός. Ξεκινάμε από κάπου και για να συντριβεί τελικά το αεροσκάφος εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που δεν είναι αντιμετωπίσιμη κατάσταση».

Κλείνοντας, ο κ. Φραγκούλης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει μαύρο κουτί σε αυτά τα αεροσκάφη. Και συμπληρώνει: «Από τα συντρίμμια πολλές φορές βρίσκουμε ένα μέρος της αιτίας. Είναι πολύ δύσκολο να διερευνήσουμε τις περιπτώσεις αυτές γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πάρα πολλούς παράγοντες, ακόμα και αν ανασύρουμε το αεροσκάφος, το οποίο είναι σε 1.000 μέτρα βάθος σε εκείνο το σημείο που έχει πέσει».

Για την πτώση του αεροσκάφους μίλησε στην ΕΡΤ και ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης.