Ελλαδα

Σε δίκη παραπέμπονται οι δύο ψαράδες για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

Η οικογένεια κάνει λόγο για «δικαίωση»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, σε έδρανο της Βουλής
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δολοφονία Σήφη Βαλυράκη: Το βούλευμα για παραπομπή σε δίκη των δύο κατηγορούμενων ψαράδων

Σε δίκη παραπέμπονται οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, μετά το βούλευμα που εξέδωσε το Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, δήλωσε ότι οι δύο δράστες, κατηγορούνται ότι ενεργώντας από πρόθεση και από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης, με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση, και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσαν τον γνωστό για την αντιστασιακή του δράση πολιτικό.

«Πρόκειται για μεγάλη ηθική δικαίωση της οικογένειας», τόνισε ο κ. Φωτάκης, «που σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και απόπειρα σπίλωσής της. Το μεγάλο ζητούμενο, είναι στη διάρκεια της δίκης, να αναδειχθούν τα πραγματικά κίνητρα των δραστών». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq21ta592fap)

Το χρονικό της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη

Ο Σήφης Βαλυράκης εξαφανίστηκε την 24η Ιανουαρίου 2021 στην περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου και Αγίας Τριάδας, ενώ είχε βγει για ψάρεμα με το φουσκωτό του σκάφος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες, αφού παρεμπόδισαν την πορεία του ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό τους γύρω από το φουσκωτό στο οποίο βρίσκονταν ο Σήφης Βαλυράκης, διαπληκτίστηκαν έντονα μαζί του και στη συνέχεια τον χτύπησαν με τη χρήση ξύλινου κονταριού στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα ενδιάμεσα των σκαφών να βρει τραγικό θάνατο εγκλωβισμένος ουσιαστικά ανάμεσα στις προπέλες των δύο σκαφών.


Στην πρόταση της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη για παραπομπή των δύο ψαράδων περιγράφονται αναλυτικά η συνάντηση των δύο σκαφών και οι κινήσεις των δύο δραστών. «Οι δύο βρίσκονταν στις 24 Ιανουαρίου 2021 με το σκάφος τους “Περικλής – Μιχάλης” περίπου στις 12:30 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ του Πεζονησίου και της Αγίας Τριάδας. Όταν αντιλήφθηκαν το φουσκωτό σκάφος του Ιωσήφ Βαλυράκη “Μίνα”, το προσέγγισαν, παρενεβλήθησαν στην πορεία του και διαπληκτίστηκαν μαζί του. Στη συνέχεια, ο Α.Ε., με τη χρήση ξύλινου κονταριού, κατάφερε απανωτά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, πλήττοντάς τον τουλάχιστον δύο-τρεις φορές, με αποτέλεσμα την πτώση αυτού χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα».

Κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με υπολογισμό και εκτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Γίνεται, δε, ειδική μνεία στη συμπεριφορά των κατηγορουμένων αμέσως μετά την πτώση του πρώην υπουργού, καθώς τονίζεται ότι οι δράστες, μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα, απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντάς τον αβοήθητο και χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, αν και γνώριζαν ότι το θύμα αναζητείται από τις λιμενικές Αρχές, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.

Πρόσφατα, ο γιος του Σήφη Βαλυράκη, Αλέξης, είχε αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν εκλήθη να αναγνωρίσει τη σορό του πατέρα του. «Ο πατέρας μου είχε ξυλοκοπηθεί άγρια. Είχε μελανιές και εκχυμώσεις στο σώμα του από το στήθος και πάνω. Δεν ήταν το χτύπημα από προπέλα που προκάλεσε τον θάνατο, όπως έλεγε αρχικά το αφήγημα. Ήταν κατακρεουργημένος, αλλά όχι από προπέλα. Ήταν χτυπημένος και υπήρχε ένα βαθύ τραύμα στην καρωτίδα. Όλα τα σημάδια επιβεβαίωσαν τη δολοφονία. Δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού», είχε αναφέρει ο γιος του Σήφη Βαλυράκη.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Σήφη Βαλυράκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ