Ελλαδα

Διεκόπη η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την Τετάρτη - Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής

Πρώτος μάρτυρας ο Μάνος Δασκαλάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούλα Πισπίριγκου
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ρούλα Πισπιρίγκου - Δίκη: Διακοπή για τις 11 Ιανουαρίου - Απορρίφθηκε η αναβολή 

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023. Το αίτημα για αναβολή της δίκης απορρίφθηκε. Πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας είναι ο πατέρας του κοριτσιού, Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται όλη την ώρα να είχε το βλέμμα του σταθερά μπροστά χωρίς να κοιτάξει ούτε για μια φορά την κατηγορούμενη εν διαστάσει σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών του. 

Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, η σημερινή διαδικασία αναλώθηκε στη συγκρότηση του δικαστηρίου. Τρεις γυναίκες είναι οι τακτικοί δικαστές και γυναίκα εισαγγελέας ενώ από την κληρωτίδα βγήκαν τα ονόματα τεσσάρων ενόρκων. Κληρώθηκαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες ένορκοι, οι οποίοι μαζί με την πρόεδρο και τις δύο συνέδρους θα κρίνουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Παράλληλα, κληρώθηκαν και δύο αναπληρωματικοί ένορκοι. Στη συνέχεια η πρόεδρος φώναξε την κατηγορούμενη, τη ρώτησε για τα στοιχεία της ταυτότητάς της και την ενημέρωσε ότι μπορεί να παρεμβαίνει στη διαδικασία και να απευθύνει ερωτήσεις στους μάρτυρες. Η κατηγορούμενη αποκρίθηκε λέγοντας το όνομά της και τα υπόλοιπα στοιχεία της ταυτότητάς της.

Παρέμεινε όρθια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα, την οποία άκουγε δακρυσμένη, χωρίς να μιλήσει. Στη συνέχεια εκφωνήθηκαν τα ονόματα 52 μαρτύρων, αρκετοί εκ των οποίων απουσίαζαν. Η πλευρά της υπεράσπισης έχει προαναγγείλει ότι θα προτείνει 20 μάρτυρες υπεράσπισης, ανάμεσα στους οποίους θα είναι και πολλοί ιατροδικαστές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpnisewge4q9)

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής της δίκης

Η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε ότι μέλημα είναι η απονομή Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως δεν σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί αναβολή επειδή αργεί το 18μηνο ούτε ότι πρέπει να παραμείνει κρατούμενη ή να δικαστεί όταν πλησιάζει το 18μηνο.

Νωρίτερα, ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, στο αίτημα αναβολής της δίκης που υπέβαλε, έκανε λόγο για επαγγελματικούς, αλλά και σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Ο συνήγορος επικαλούμενος σειρά σοβαρών δικών που είναι σε εξέλιξη ή ξεκινούν άμεσα με «προβλήματα παραγράφων ή λήξεως 18μηνων» στις οποίες πρέπει να παρίσταται ζήτησε από το δικαστήριο να προχωρήσει σε αναβολή. Αναφέρθηκε επίσης σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Μία άκαρδη εξόντωση - Ένα παιδί "προγραμμένο" που ταλαιπωρήθηκε πολύ»

Για τις δικαστικές αρχές ο θάνατος της «Γεωργίας Δασκαλάκη σε ηλικία 8 ετών και 3 μηνών», πρώτου παιδιού της οικογένειας από την Πάτρα, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλέον «επαχθή εγκλήματα» με «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» με δράστη μία μητέρα «ψυχρή» και «άστοργη». Η 34χρονη, κατά την εκτίμηση των δικαστών, απορροφημένη από την προσπάθεια συνεχούς «διεκδίκησης» του, πλέον εν διαστάσει, συζύγου, με τον οποίο είχαν μία ταραχώδη σχέση με «αναχωρήσεις και επιστροφές», όταν απορρίφθηκε ερωτικά από αυτόν, προχώρησε στην επιχείρηση εκδίκησής του, «δια της θανάτωσης» του παιδιού. Αποφάσισε να εξοντώσει και το αγαπημένο παιδί του συζύγου της, όταν είδε πως εκείνος επέστρεψε στο σπίτι χωρίς όμως να τερματίσει μία σχέση που είχε στο μεταξύ συνάψει με μία άλλη γυναίκα.

Ο πατέρας της Τζωρτζίνας είναι πια απέναντι από τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας (Πολιτική Αγωγή).

Σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής της 34χρονης, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας τον Απρίλιο του 2022, βασικός άξονας του δόλιου σχεδίου που εξύφανε η κατηγορούμενη για την εξόντωση του πρώτου της παιδιού, ήταν το να επέλθει ο θάνατος εντός Νοσοκομείου, ώστε να μην υποψιαστεί κανείς τη μητρική παρέμβαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών αρχών η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη, ένα υγιές χαρούμενο και κοινωνικό παιδί, κατέληξε μετά από ενέργειες της μητέρας του. Κατά τον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη που εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να παραπέμψει τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε δίκη, η 34χρονη πριν πετύχει τον στόχο της, ταλαιπώρησε την Τζωρτζίνα με μία βασανιστική για το παιδί «διαδρομή προς τον θάνατο». Συνεχείς εισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα «χωρίς υπαρκτά προβλήματα υγείας επικαλούμενη ψευδή ιατρικά δεδομένα» αλλά και «επιθετική επιμονή της παράτασης της νοσηλείας του παιδιού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Εισαγγελέας.

Σκοπός της Πισπιρίγκου, κατά τον Εισαγγελέα, ήταν να εμφανιστεί ως μία στοργική μητέρα απομακρύνοντας από πάνω της κάθε υποψία. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μετά τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, το μόνο εν ζωή παιδί της οικογένειας, «ήταν προγραμμένο». Το κοριτσάκι «δεν μπορούσε να προστατεύσει επιτυχώς τον εαυτό της από επίθεση της ίδιας της μητέρας της. Πολύ δε περισσότερο κατά την τελική σε βάρος της προσβολή μετά την αναπηρία της, στην οποία την καταδίκασε η κατηγορουμένη...» επισημαίνεται στη δικογραφία, η οποία αναφέρεται σε «άκαρδη εξόντωση» του παιδιού.

Πλην των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία αμφισβητεί η 34χρονη, και των μαρτυριών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι δικαστές που παρέπεμψαν σε δίκη τη Ρούλα Πισπιρίγκου, δίνουν μεγάλη έμφαση στην προσωπικότητα της κατηγορουμένης, καθώς θεωρούν ότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ανακύπτει και το κίνητρο των πράξεων της, αλλά και η διαχείριση των συνεπειών τους. «Φαίνεται να υπάρχει μία εξιδανίκευση του θανάτου, που καταργεί για πάντα την ιδέα ότι ο άλλος, είναι άλλος. Και έτσι δεν μπαίνει στο πένθος και τον πόνο» αναφέρει η ειδική επιστήμονας που ως πραγματογνώμονας συνάντησε δύο φορές στις φυλακές, την 34χρονη.

Την κρίνουν δε, άτομο ιδιαίτερα επικίνδυνο με «θρασύτητα, έντονη αντικοινωνικότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή». Η ίδια η κατηγορουμένη αρνείται όσα της αποδίδονται, ισχυριζόμενη πως οι γιατροί και όχι η ίδια, χορήγησαν κεταμίνη στην πρωτότοκη κόρη της: «Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε τη μεγάλη μου αδυναμία» ανέφερε στην απολογία της στην Ανακρίτρια.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Πισπιρίγκου ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ