Ελλαδα

Διαβεβαίωση Πλεύρη για σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς φαρμάκου - «Καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ασφαλισμένων»

«Πλήρης επάρκεια σε φάρμακα για τις εποχικές λοιμώξεις»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαβεβαίωση Πλεύρη για σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς φαρμάκου -  «Καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ασφαλισμένων»
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Θάνου Πλεύρη @SOOC/ Aris Oikonomou

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Σταδιακά η πλήρης εξομάλυνση, καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ασφαλισμένων

Για την πλήρη επάρκεια της χώρας μας σε φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο σε έξαρση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για την άμεσα σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας της αγοράς φαρμάκων της χώρας μας, έκανε λόγο το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας για το ζέον θέμα ελλείψεων φαρμάκων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η αύξηση της παραγωγής μας, οι έκτακτες εισαγωγές, η βελτίωση της τροφοδοσίας της αγοράς μετά τις εορτές και η σειρά των λοιπών μέτρων που έχουν αναλυθεί σε συνδυασμό με την ύφεση που θα παρουσιάσουν οι λοιμώξεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχει προηγηθεί η έξαρση, θα ομαλοποιήσουν την αγορά και μέχρι τότε έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κανένα φάρμακο. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι: «Το παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, τη στιγμή που στην χώρα μας με όσα σας ανέφερε παραπάνω είναι πλήρως διασφαλισμένη η επάρκεια φαρμάκων. Τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν πλήρη κάλυψη και οι όποιες απώλειες στα ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιηθούν σταδιακά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα καθώς λόγω της βιομηχανίας μας η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη. Η Ελλάδα λοιπόν έχει λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να περιορίσεις τις συνέπειες του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση».

Ικανό μέρος της παρουσίασης εκ μέρους του Θάνου Πλεύρη για το θέμα και τις δέκα μεγάλες πρωτοβουλίες και δράσεις, τις οποίες έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά φαρμάκων της χώρας μας, κάλυψε η αντίδραση του ιδίου στην αυξανόμενη φημολογία περί επικείμενης νέας επιβάρυνσης των ασφαλισμένων εξαιτίας μίας σχεδιαζόμενης αύξησης στις τιμές διαφόρων πολύ φθηνών φαρμάκων.

Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε σχετικά: «Μεγάλη κουβέντα γίνεται παράλληλα αναφορικώς με τυχόν αύξηση τιμών στα φάρμακα. Η πιο σκανδαλώδη αύξηση τιμών στα φάρμακα έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άγνωστο για ποιο λόγο μετέφερε το πρότυπο τιμολόγησης από την ΕΕ και τις φθηνές χώρες στην Ευρωζώνη και τις ακριβές χώρες. Υπήρξε συνειδητή πολιτική απόφαση να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών και ειδικά των ακριβών.

»Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει στην συζήτηση αύξησης τιμών των φαρμάκων. Αντιθέτως, το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που υπάρχουν από την φαρμακοβιομηχανία και σε προϋπολογισμό 920 εκ. πήραμε 450 εκ εκπτώσεις. Αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί από το καλοκαίρι στα μέτρα, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί για να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, είναι ότι στα πολύ φθηνά φάρμακα κυρίως δηλαδή στα Ελληνικά γενόσημα που οι τιμές τους μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ να υπάρχει διόρθωση τιμής όταν το κόστος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την Ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στην επάρκεια και οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες.

»Οι τυχόν αυτές αυξήσεις μερικών λεπτών δεν επιβαρύνει τον ασθενή καθώς, συνήθως, απευθύνεται σε φάρμακα που δεν υπάρχει καν συμμετοχή. Αποτελεί λοιπόν θράσος και μνημείο λαϊκισμού αυτοί που νομοθέτησαν για να ακριβύνουν τα φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών και να πληρώνει μεγαλύτερες συμμετοχές ο πολίτες, να εγκαλούν την κυβέρνηση που έχει πετύχει τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών φαρμάκων που έγιναν ποτέ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ