Ελλαδα

Φάρμακα: Υποχρεωτική συνταγογράφηση για τα σκευάσματα σε έλλειψη (βίντεο)

Μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακεία - Ασθενείς πηγαίνουν σε άλλο νομό για να βρουν φάρμακο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιρόπια για τον βήχα ανάμεσα στα φάρμακα σε έλλειψη στα φαρμακεία
Σιρόπια για τον βήχα ανάμεσα στα φάρμακα σε έλλειψη στα φαρμακεία © Pixabay

Ελλείψεις στα φάρμακα - Αυξάνεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση σκευασμάτων σε έλλειψη - Προωθούνται τα γενόσημα στα φαρμακεία

Οι σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα οδήγησε το Υπουργείο Υγείας να λάβει 9+1 μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στα φαρμακεία.

Μεταξύ άλλων αυξάνεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, με τους φαρμακοποιούς να γνωστοποιούν στους πολίτες τις εναλλακτικές σε γενόσημα αντίστοιχης αποτελεσματικότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα φάρμακα που θα συνταγογραφούνται υποχρεωτικά, βρίσκονται σιρόπια για τον βήχα.

Οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι μεγάλες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε άλλο νομό, προκειμένου να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται.

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα:Ασθενής πήγε σε άλλο νόμο για να βρει συγκεκριμένο σκεύασμα|2/1/23|ΕΡΤ

Τα 10 μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον υπουργό Υγείας η επικαιροποίηση των ακόλουθων μέτρων:

  1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων,  με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  2. Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  3. Αύξηση των παραγγελιών  από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  7. Ύπαρξη συνεχούς  συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  10. Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών  φαρμάκων.

Ο Θάνος Πλεύρης κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος. «Η Ελλάδα έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.