Ελλαδα

Πώς αθλητής στα Χανιά έσωσε με τη λαβή Χάιμλιχ γυναίκα που πνιγόταν στο φαγητό

Καρέ καρέ τα δραματικά γεγονότα στην ταβέρνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα στα Χανιά κινδύνεψε να πνιγεί από φαγητό σε ταβέρνα και σώθηκε με λαβή Χάιμλιχ από αθλητή
Γυναίκα στα Χανιά κινδύνεψε να πνιγεί από φαγητό σε ταβέρνα και σώθηκε με λαβή Χάιμλιχ από αθλητή © YouTube/flashnews

Γυναίκα στα Χανιά κινδύνεψε να πνιγεί σε ταβέρνα - Το κομμάτι φαγητού στον λαιμό και η σωτήρια λαβή Χάιμλιχ (Heimlich) από αθλητή

Φύλακα άγγελο είχε στα Χανιά μια μητέρα δύο παιδιών, η οποία παραλίγο να πνιγεί την ώρα που έτρωγε.

Όλα συνέβησαν παραμονή Χριστουγέννων. Η γυναίκα βρισκόταν σε κατάστημα εστίασης στο παλιό λιμάνι των Χανίων με δύο ακόμη γυναίκες.

Ξαφνικά, την ώρα που έτρωγε, έχασε τις αισθήσεις της και κατέρρευσε μπροστά στα παιδιά της. Από το διπλανό τραπέζι σηκώθηκε ένας άνδρας. Ήταν ο Κώστας Βαρουχάκης, Χανιώτης τριαθλητής, ο οποίος –λειτουργώντας με ψυχραιμία– κατάφερε να βοηθήσει τη γυναίκα να βρει τις αισθήσεις της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο flashnews, εφάρμοσε τη λαβή Χάιμλιχ, πετυχαίνοντας να απελευθερώσει την αναπνευστική οδό από το κομμάτι φαγητού που την είχε φράξει.

Το περιστατικό σημειώνεται μετά την τραγωδία με την 30χρονη στην Κρήτη που πνίγηκε, ενώ έτρωγε με φίλους της σε ταβέρνα.

Το βίντεο με τον αθλητή στα Χανιά να εφαρμόζει τη λαβή Χάιμλιχ στη γυναίκα που πνιγόταν

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται καρέ καρέ η διάσωση της γυναίκας από πνιγμό στο κατάστημα εστίασης στα Χανιά. Ο τριαθλητής εφαρμόζει τη λαβή Χάιμλιχ, πετυχαίνοντας να απελευθερώσει την αναπνευστική οδό της μητέρας.

Διάσωση γυναίκας απο πνιγμό με φαγητό

Πώς γίνεται η λαβή Χάιμλιχ - Βήμα βήμα η διαδικασία για την αποφυγή πνιγμού από φαγητό

Στα social media υπάρχουν βίντεο που δείχνουν βήμα βήμα πώς γίνεται η λαβή Χάιμλιχ σε άτομο, το οποίο κινδυνεύει να πνιγεί από φαγητό.

Οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο Heimlich είναι πολύ σημαντικές, καθώς την κρίσιμη στιγμή μπορούν να βοηθήσουν το άτομο που πνίγεται.

Μεταξύ άλλων δίνεται έμφαση στα δύο συχνότερα λάθη που γίνονται από άτομα που είναι παρόντα και προσπαθούν να βοηθήσουν. Συγκεκριμένα:

  • ΔΕΝ δίνουμε νερό ή φαγητό για να «κατέβει» η μπουκιά που έχει κολλήσει
  • ΔΕΝ χτυπάμε στην πλάτη το άτομο, την ώρα που βήχει. Το γεγονός ότι βήχει είναι καλό, καθώς αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του προσπαθεί να αντεπεξέλθει μόνος του σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. «Την ώρα που πάει να πάρει αέρα, τον χτυπάμε στην πλάτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος το κομμάτι φαγητού να φράξει πλήρως τον αεραγωγό» εξηγεί διασώστης.
Λαβή Heimlich

Υπάρχει επίσης βίντεο και για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η απόφραξη αεραγωγού σε παιδιά.

Πρώτες Βοήθειες/Πνιγμονή στα παιδιά

Η περιπέτεια της γυναίκας στα Χανιά που κόντεψε να πνιγεί από φαγητό μπροστά στα παιδιά της έχει γίνει πρώτη είδηση σε ΜΜΕ της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο νεαρός στην Κρήτη είχε σώσει τουρίστα από βέβαιο πνιγμό με πεπόνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ