Ελλαδα

Μονή Πετράκη: 20 χρόνια κάθειρξη στον ιερέα για την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες

«Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν», είχε υποστηρίξει ο δράστης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20 χρόνια φυλακή στον αρχιμανδρίτη για την επίθεση κατά επτά μητροπολιτών
© EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: 20 χρόνια κάθειρξη στον δράστη - Οδηγήθηκε στις φυλακές

Ποινή 20 χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκε στον αρχιμανδρίτη που το καλοκαίρι του 2021 επιτέθηκε με βιτριόλι κατά μητροπολιτών στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Το δικαστήριο δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι ο καθηρημένος αρχιμανδρίτης είναι ένοχος για τετελεσμένη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη εις βάρος του γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου και για επτά απόπειρες βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης εις βάρος των υπολοίπων μητροπολιτών. Τον έκρινε αθώο για την επίθεση κατά του αστυνομικού βρισκόταν εντός της αίθουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη μεταφερθεί στις φυλακές.

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν»

«Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν», ήταν τα πρώτα λόγια του δράστη λίγο μετά τη σύλληψή του. Ο ιερέας φέρεται να υποστήριξε ότι η απόφαση της καθαίρεσή του ήταν άδικη και ότι η υπόθεση των ναρκωτικών για την οποία κατηγορούνταν ήταν σκευωρία.

Πληροφορίες του orthodoxianews.gr ανέφεραν ότι ο ιερέας φέρεται να ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας, όπου κατείχε οργανική θέση, και είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη. Η υπόθεση του βρισκόταν στο δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο όπου εξεταζόταν η οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσης του.

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Οι περιγραφές των μητροπολιτών

Πληροφορίες για τον τρόπο που εξαπέλυσε την επίθεση ο ιερέας είχαν δώσει τόσο μητροπολίτες που ήταν παρόντες στο περιστατικό, όσο και οι δικηγόροι του δράστη.

«Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό», είπε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα», πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Παρών στην επίθεση ήταν και ο Μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος, που τραυματίστηκε από το καυστικό υγρό, ευτυχώς ελαφρά. «Ο πρώην ιερέας ήταν αρκετά εύστοχος και οι εφτά χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο από μία φιάλη και από απόσταση. Ο ιερέας ήταν κατηγορούμενος, ήταν μέσα στην αίθουσα, και όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η έφεσή του και ότι πλέον έχει καθαιρεθεί, έβγαλε τη φιάλη και άρχισε να μας ραντίζει το υγρό. Η φιάλη ήταν μεγάλη, δύο λίτρων, την κρατούσε με τα δύο του χέρια. Δεν είπε κάτι. Την φιάλη την είχε σε μια τσάντα. Όταν είδα και έβγαλε τη φιάλη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αγιασμός. Δεν πήγε το μυαλό μου αλλού», είπε περιγράφοντας την επίθεση στο Mega.

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη. «Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι’ αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Καθόμασταν απ’ έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύχι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ