Ελλαδα

Κακοκαιρία Gaia: Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις έντονες βροχοπτώσεις (χάρτης)

Τα στοιχεία του Meteo

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταγόνες βροχής πάνω σε τζάμι και στο φόντο ελληνικές σημαίες
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISI

Κακοκαιρία Gaia: Οι βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου και οι περιοχές με τις συγκεντρώσεις υετού

H κακοκαιρία Gaia σάρωσε περιοχές –κυρίως– της Ηπείρου το Σαββατοκύριακο. Τα ορεινά δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη νερού κατά τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το Meteo, καταιγίδες εκδηλώθηκαν κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Τα ορεινά της Ηπείρου δέχτηκαν κατά τόπους περισσότερα από 300 χιλιοστά βροχής, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις καταγραφές του σταθμού στα Θεοδώριανα Άρτας (335 χιλιοστά).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής επτά περιοχές: Τσεπέλοβο Μετσόβου, Πετάλεια Κέρκυρας, Θεοδώριανα Άρτας, Λεπιανά Άρτας, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Διακόπι Λιδορικίου και Μυστράς Λακωνίας. 

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή του αθροιστικού υετού του διημέρου ενώ ενδεικτικά σημειώνονται και τα ύψη αθροιστικού υετού επιλεγμένων σταθμών του δικτύου.

Χάρτης με τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Gaia
© Meteo


Kακοκαιρία «Gaia»: Κατέρρευσε γέφυρα στο Κομπότι Άρτας λόγω της κακοκαιρίας

Προβλήματα δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, στην Άρτα. Αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν, καλλιέργειες πλημμύρισαν, ενώ κατέρρευσε η γέφυρα στα Γκούρα Κομποτίου, όπως αναφέρει η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση. Ο δρόμος δεν εξυπηρετεί οικισμούς αλλά κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές κι έτσι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, καθώς υφίστανται και εναλλακτικές οδοί. Τμήμα της ίδιας γέφυρας είχε καταρρεύσει και πάλι το 2015 σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινόμενων.

Η γέφυρα είχε αποκατασταθεί ωστόσο ένα μέρος της υποχώρησε και πάλι μετά τη σφοδρή και συνεχόμενη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών. Η κακοκαιρία GAIA δοκιμάζει την Άρτα και την Ήπειρο συνολικά από νωρίς το πρωί. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

«Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στους Μελισσουργούς το μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας, Δημοσθένης Ρίζος. Τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει, τα εδάφη στη συγκεκριμένη περιοχή του χωριού έχουν υποστεί ρηγματώσεις από τα νερά που συσσωρεύονται από το βουνό. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επιδείνωσαν την κατάσταση και το πρωί ξεκίνησε η κατολίσθηση. Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί γειτονικό του, καθώς δεν άντεξαν τα τοιχία αντιστήριξης.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα αυτοψία ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ