Ελλαδα

Κιβωτός του Κόσμου: Εισαγγελική έρευνα για 4 κακουργήματα σε βάρος του π. Αντώνιου και 10 προσώπων

Ο εισαγγελέας ζητά γενικευμένο φορολογικό έλεγχο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελική εντολή για έρευνα των οικονομικών δεδομένων - Τέσσερα κακουργήματα σε βάρος 11 προσώπων

Εισαγγελική παραγγελία για γενικευμένο και σε βάθος έλεγχο των οικονομικών της «Κιβωτού του Κόσμου» δόθηκε στην Οικονομική Αστυνομία από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη. Η Οικονομική Αστυνομία καλείται να διερευνήσει τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της Κιβωτού και έντεκα φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αδικήματα που διερευνώνται στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας αφορούν σε τέσσερα κακουργήματα:

  • υπεξαίρεση
  • απιστία
  • φοροδιαφυγή
  • ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία στην Οικονομική Αστυνομία δίνεται εντολή για φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικό έλεγχο και γνωστοποίηση της έκβαση του, έρευνα για πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον, δόθηκε εντολή για άνοιγμα λογαριασμών την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς έντεκα φυσικών προσώπων στα οποία περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της διοίκησης της Κιβωτού.

Στο άνοιγμα των λογαριασμών για τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνονται και κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή τους.

Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση για τον 19χρονο που κατήγγειλε τον π. Αντώνιο

Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε την Πέμπτη (1/12) ο 19χρονος που έχει καταγγείλει ότι ηγετικό στέλεχος της «Κιβωτού του κόσμου» ασέλγησε σε βάρος του. Παράλληλα, ενώπιον των εισαγγελέων προσήλθε και ένας νεαρός, ο οποίος μέχρι πρότινος διαβιούσε σε δομές της Κιβωτού και πλέον ζει στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός φέρεται να περιέγραψε περιστατικά σωματικής κακοποίησής του την περίοδο που ήταν φιλοξενούμενος στην Κιβωτό.

Την ίδια ώρα, με εισαγγελική εντολή απαγορεύεται πλέον στον π. Αντώνιο να πλησιάσει και να εισέλθει στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», τη στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τις διαδρομές των χρημάτων από δωρεές στα ταμεία της ΜΚΟ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελική εντολή για απαγόρευση προσέγγισης στις δομές στηρίζεται σε διάταξη του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα ανηλίκων, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο που διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων. Με την ίδια εντολή απαγορεύεται η πρόσβαση στις δομές σε ακόμη τρία πρόσωπα.

Κατά πληροφορίες, τα άλλα τρία πρόσωπα είναι πρώην διευθυντής της ΜΚΟ, ο 35χρονος Πασχάλης και η σύζυγός του που εργάζονταν στη δομή της Πωγωγιανής Ιωαννίνων.