Ελλαδα

Και δεύτερη καταγγελία κατά του π. Αντώνιου για σεξουαλική κακοποίηση

Πού οδηγεί η έρευνα των εισαγγελικών αρχών

Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κιβωτός του Κόσμου: Οι τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι κρυφοί λογαριασμοί και η έλλειψη ελέγχου στα οικονομικά της ΜΚΟ

Δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», π. Αντωνίου, έχουν πλέον στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συνέβαινε στα σπίτια της ΜΚΟ, τους όρους διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών, αλλά και πού έχουν πάει τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως δωρεές από απλούς πολίτες.

Κιβωτός του Κόσμου: Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο στόχαστρο των εισαγγελέων

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών της ΜΚΟ, είναι για τις εισαγγελικές αρχές το ουσιώδες, κατά τη διερεύνηση αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης, στα ελληνικά χρονικά. «Παιδιά που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τους βιολογικούς τους γονείς λόγω των άσχημων συνθηκών του οικογενειακού περιβάλλοντος, δεν γίνεται να πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης», υποστηρίζουν ανώτατοι εισαγγελικές λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση. Ήδη, στα χέρια των εισαγγελιών σε Αθήνα και Βόλο βρίσκονται συνολικά τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι δύο εμφανίζουν τον πάτερ Αντώνη, τον ιδρυτή της ΜΚΟ ως τον κακοποιητή, ενώ υπάρχει άλλη μια καταγγελία για υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο.

Στις καταθέσεις τους, τα θύματα καταγγέλλουν τα όσα έζησαν, δίνοντας ημερομηνίες, τους τόπους όπου δέχθηκαν τις επιθέσεις και άλλες πληροφορίες. Βέβαια, οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά υπαλλήλων σε διάφορες δομές της ΜΚΟ είναι πολλές περισσότερες και όλες τους έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, καθώς αναζητούνται τα στοιχεία αυτά που θα επιβεβαιώνουν τα όσα καταγγέλλονται.

Κιβωτός του Κόσμου: Αναζητούν κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κρύπτες με μετρητά σε ολόκληρη την Ελλάδα

Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τον ακριβή αριθμό των οικημάτων που διαθέτει η «Κιβωτός του Κόσμου» αναμένουν οι διωκτικές αρχές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εφόδους και ενδελεχώς ελέγχους. Και αυτό, όπως επισημαίνουν, διότι δεν αποκλείεται σε κάποιο από αυτά τα σπίτια να κρύβεται «θησαυρός», χρήματα και χρυσός, προερχόμενα από δωρεές απλών πολιτών, οι οποίοι ήθελαν μόνο να βοηθήσουν τα φιλοξενούμενα παιδιά. Τα 347.000 ευρώ, που βρέθηκαν σε μαύρες σακούλες σε ένα ντουλάπι με ρούχα στο σπίτι της πρεσβυτέρας και του π. Αντωνίου, ίσως να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λένε οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.

Οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους αναζητούν, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που να ανήκουν στον ιδρυτή της ΜΚΟ και τη σύζυγο του, καθώς και σε άλλα κοντινά πρόσωπα, υπεράνω υποψίας. Σε αυτούς τους λογαριασμούς και τις τραπεζικές θυρίδες αναζητούνται χρήματα, έγγραφα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα τα οποία είχαν ...ξεχαστεί να δηλωθούν ως δωρεές στη ΜΚΟ. «Η διερεύνηση των οικονομικών και της περιουσίας της Κιβωτού θα τραβήξει αρκετά», τονίζουν στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στις έρευνες.

Κιβωτός του Κόσμου: Σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη ελέγχου στα οικονομικά της ΜΚΟ διαπιστώνουν οι εισαγγελείς

Αυτό όμως που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά αλλά και αλγεινή εντύπωση, είναι πώς τόσα χρόνια δεν υπήρχε έλεγχος στα οικονομικά της ΜΚΟ. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια κακοδιαχείριση στα οικονομικά με ποσά από δωρεές να εξαφανίζονται και αρκετά δωρηθέντα σπίτια να νοικιάζονται από τον νέο ιδιοκτήτη τους και τα χρήματα να μην καταλήγουν για τις ανάγκες των παιδιών των δομών, αλλά για άλλους σκοπούς. Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον 25 όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, που διακινήθηκαν συνολικά από την αρχή της λειτουργίας της «Κιβωτού του Κόσμου» μέχρι σήμερα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά να βρίσκονται αποταμιευμένα σε τραπεζικές καταθέσεις και θυρίδες, αντί για να ικανοποιήσουν τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν: τις ανάγκες των εκατοντάδων φιλοξενούμενων παιδιών.