Ελλαδα

Δωρεά οργάνων: 5 οικογένειες που δώρισαν τα όργανα των παιδιών τους και «χάρισαν ζωή»

Το Domino effect και οι συγκινητικές ιστορίες των ανθρώπων

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συγκλονίζουν τα μηνύματα της μητέρα της 21χρονης Εμμανουέλας, που έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη, από οδηγό που την παρέσυρε και στη συνέχεια την εγκατέλειψε.
Υπέκυψε στα τραύματά της η 21χρονη φοιτήτρια που παρασύρθηκε από οδηγό στη Θεσσαλονίκη - Συγκλονίζουν τα μηνύματα της μητέρας της © screen shot

Δωρεά οργάνων: Οικογένειες που δώρισαν τα όργανα των παιδιών τους στην Ελλάδα.

«Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε, όλοι όσοι ζούμε μέσα από έναν θάνατο, είναι ότι τα παιδιά σας, τα αδέρφια σας, οι γονείς σας ή οι φίλοι σας συνεχίζουν να ζούνε μέσα μας και κάθε στιγμή ζούμε για όσα δεν κατάφεραν να ζήσουν. Και ένα ευχαριστώ που δεν φτάνουν οι λέξεις να το καλύψουν» γράφει στο ποστ της στο Instagram η Αναστασία Τασούλα, η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που ξύπνησε από καταστολή. H 24χρονη δήλωσε πώς έλαβε ένα μήνυμα από κάποιον υπέροχο άνθρωπο, που της έλεγε: «Να ξέρεις, η Έμμα δήλωσε ότι θέλει να δοθούν τα όργανα της σε περίπτωση θανάτου επειδή είχε δει το post σου. Σε ανύποπτο χρόνο, που τελικά είχε πολύ νόημα». Η οικογένεια της Έμμας που έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της. Τρίτη 29 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε μάλιστα με επιτυχία η επέμβαση της μεταμόσχευσης καρδιάς στην 42χρονη μητέρα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση παρακάτω θυμόμαστε 5 περιπτώσεις οικογενειών στην Ελλάδα που μετά το χαμό συγγενικού τους προσώπου συνέβαλαν στο μακροχρόνιο αγώνα για ζωή.

Domino effect - Thank you Emma! ♥️ Η στιγμή που μπαίνει ο γιατρός στο δωμάτιο σου ή χτυπάει το τηλέφωνο για να σου πουν...

Posted by Anastasia Tasoula on Tuesday, November 29, 2022

Η οικογένεια του 12χρονου Σταύρου από τη Γαστούνη που έπεσε στο κενό

Ο μικρός Σταύρος που ήταν πανελλήνιος πρωταθλητής στο καράτε βρισκόταν στο μπαλκόνι της διώροφης κατοικίας που έμενε με την οικογένειά του και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ έπαιζε, βρέθηκε στο κενό, το μεσημέρι της Κυριακής 17 Νοεμβρίου του 2019. Ο 12χρονος που έπεσε από ύψος 10 μέτρων μεταφέρθηκε τότε στο ΚΥ Γαστούνης, στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και έπειτα διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο όπου χειρουργήθηκε στο κεφάλι. Δεν κατάφερε να κρατηθεί ωστόσο στη ζωή και οι γονείς του 21 Νοεμβρίου που κατέληξε, οδηγήθηκαν σε δωρεά των οργάνων του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κερατοειδείς του μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, οι νεφροί και το ήπαρ στην Αθήνα, οι πνεύμονές του στο Παλέρμο ενώ ο λήπτης καρδιάς που βρισκόταν στην Ιταλία παρουσίασε επιπλοκές κι έτσι δεν κατάφερε να γίνει η δωρεά της καρδιάς του.

Η οικογένεια του 23χρονου Ιάσονα που είχε τροχαίο έξω από την Βουλή

Τροχαίο έξω από την Βουλή το μεσημέρι της 12ης Μαρτίου του 2021. Τα φανάρια στα δυο ρεύματα άναψαν ταυτόχρονα, ο 23χρονος Ιάσονας ξεκίνησε με τη μηχανή του στο ρεύμα προς Ευαγγελισμό ενώ ο οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος συνοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη, αποφάσισε να στρίψει αριστερά για να μπει στη Βουλή. Τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί κλινικά νεκρός και η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του για να σωθεί κάποιος που το έχει ανάγκη.  «Τελείωσε το παιδί μου, “πάει”, νεκρός είναι, θα γίνει δωρητής οργάνων» είχε δηλώσει τηλεοπτικά τότε η μητέρα του. «Θα δώσει τα όργανά του. Θα γίνει δωρητής οργάνων. Εγώ, αυτόν θέλω πίσω, δεν θέλω κάτι άλλο. Και είπα επειδή είναι τόσο καλό παιδί, ήταν και τόσο καλό παιδί και έδινε σε όλους, να δώσει τα όργανά του, να δώσει την ευτυχία του και την αγάπη του και την ευαισθησία του, να τα δώσει σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Και εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι που θα πάρουν τα όργανά του να είναι νέα παιδιά, ζήτησα να είναι αλλά δεν μπορώ να διαλέξω, και να ζήσουν ευτυχισμένα και να πάρουν έστω λίγο από την ευαισθησία του και να χαρούν».

Η οικογένεια του 16χρονου Μιχάλη που παρασύρθηκε με το ποδήλατό του στη Θεσσαλονίκη

O μικρός Μιχάλης νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου μετά από το τροχαίο που είχε στην οδό Δενδροποτάμου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου. Ο 16χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από συμβατικό όχημα της αστυνομίας έχασε τη μάχη του με την ζωή και η οικογένεια του αποφάσισε τη δωρεά των οργάνων του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

Η οικογένεια του 6χρονου που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Πάτρα

Ο 6χρονος που μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όταν έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Κρήνη της Πάτρας, το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαρτίου του 2022 έχασε την ζωή του. Οι γιατροί προχώρησαν άμεσα στη διασωλήνωσή του και στη συνέχεια ζήτησαν τη διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου και τελικά μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Όντας κλινικά νεκρό οι γονείς του πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του  αναδεικνύοντας τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Η οικογένεια του 2,5χρονου Γιώργου που κατάπιε φασόλι στο Αγρίνιο

Ο Γιώργος έπαιζε στο σπίτι με τις μεγαλύτερες αδελφές του στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο στις 24 Φεβρουαρίου, όταν κατάπιε ένα φασόλι που του έφραξε τον αεραγωγό και υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ο πατέρας μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε μεταξύ των άλλων «Τρέξαμε, τρέξαμε. Δεν ήμουν εγώ εδώ. Η μαμά του ήταν αλλά δυστυχώς μπήκε ένα φασόλι στην τραχεία». Το παιδί μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ρίου και πέθανε 1 Μαρτίου του 2022. Οι γονείς του παιδιού μετά την μάχη του με τη ζωή αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του. Πιο συγκεκριμένα, η καρδιά και το ήπαρ θα μεταμοσχεύονταν στην Ιταλία, οι δύο νεφροί στη Θεσσαλονίκη και οι κερατοειδής του παιδιού στην Αθήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ