Ελλαδα

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Ο π. Αντώνιος δεν ήθελε ανάμιξη της εκκλησίας σε αυτό που κάνει»

Πώς περιγράφει τη συμπεριφορά του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος
© EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τον π. Αντώνιο και την «Κιβωτό του Κόσμου» - Οι δηλώσεις για τη συνάντησή τους στην Καλαμάτα

Για τον π. Αντώνιο και τις αποκαλύψεις για κακοποίηση των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και υποστήριξε ότι για το διάστημα που διαμορφωνόταν η δομή της οργάνωσης στην Καλαμάτα, παρότι ο ιδρυτής της είχε επαφές με παράγοντες, ουδέποτε ζήτησε να τον συναντήσει, καθώς «δεν ήθελε καμία ανάμιξη της εκκλησίας σε αυτό που κάνει». 

«Αν όλα αυτά αληθεύουν και επιβεβαιωθούν από το ανακριτικό έργο, νομίζω βρισκόμαστε μπροστά σε μια απάνθρωπη συμπεριφορά, αντιθεσμική, μπροστά σε μια εκμετάλλευση πονεμένων, αθώων παιδιών», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ήταν σκληρή, έτσι έπρεπε να είναι, γιατί δυστυχώς ο συγκεκριμένος κληρικός υπό την επίφαση του ράσου προσπάθησε και εκμεταλλεύτηκε τη θέση του αυτή, τελικά αν αποδειχθεί, προς ίδιον όφελος». 

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος περιέγραψε ότι «ο πατέρας Αντώνιος όταν ήρθε εδώ στην Καλαμάτα για να στήσει τη δομή, ήταν περίπου δύο εβδομάδες στην πόλη. Επισκεπτόταν διάφορους παράγοντες, το μάθαινα περιφερειακά, εμένα δεν ήρθε να με δει. Ούτε να πάρει τυπικά την ευλογία και την άδεια. Δεν ήθελε καμία ανάμιξη της εκκλησίας σε αυτό που κάνει. Αν είχε ενταχθεί από τότε που τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, θα είχαμε προλάβει πολλά πράγματα. Τον κάλεσα εγώ και ήρθε στο γραφείο μου με την πρεσβυτέρα και δύο στελέχη του ΔΣ του τοπικού. Του εξήγησα ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά ορθοδόξου κληρικού. Δεν μπορείς να σουλατσάρεις δύο εβδομάδες στην πόλη και να μην επισκέπτεσαι τον τοπικό Μητροπολίτη. O τρόπος που γινόταν η διαχείριση ήταν προσωπικός και ατομικός και δεν ελεγχόταν από κανέναν» επεσήμανε. «Ποιος ελέγχει τα χρήματα και την περιουσία που αποκτήθηκε;»

«Όλοι προβληματιζόμασταν και προβληματιζόμαστε. Γίνονταν συζητήσεις. Ρωτήστε τους Μητροπολίτες που είχαν δομές στην περιοχές τους τι προβλήματα αντιμετώπιζαν. Και πώς συμπεριφερόταν ο πατήρ Αντώνιος στους Μητροπολίτες», σχολίασε ο κ. Χρυσόστομος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-coka5tr1aqxt)

Κιβωτός του Κόσμου: Τι ερευνά η Οικονομική Αστυνομία - Οι δωρεές εκατομμυρίων στην οργάνωση

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκεται η διαχείριση των οικονομικών από την Κιβωτό του Κόσμου. Οι δωρεές στην οργάνωση ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που η οργάνωση μέσω της ιστοσελίδας της εμφάνιζε ελλείψεις στις δομές της, τις οποίες ζητούσε να τις καλύψουν δωρητές. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον Μάκη Συνοδινό, στο στόχαστρο της οικονομικής αστυνομίας έχει μπει και η διαδρομή των χρημάτων που έμπαιναν στα ταμεία της οργάνωσης από δωρεές και χορηγίες καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στους ισολογισμούς της ΜΚΟ εμφανίζονται αστρονομικά ποσά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πρώην στέλεχος της οργάνωσης μετέβη με απόλυτη μυστικότητα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας και άδειασε τραπεζική θυρίδα. Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί την Τρίτη. Κατά το δημοσίευμα στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμός της Κιβωτού του Κόσμου ύψους 2.000.000 ευρώ. Για το άδειασμα της θυρίδας φέρεται να έχουν ενημερωθεί και οι ελεγκτές της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος που ήδη ερευνούν τις ύποπτες δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει δρομολογήσει ήδη έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων τα οποία συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής. Ειδικότερα, αναζητείται εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν χειριστεί ορθά τα οικονομικά στοιχεία (ταμεία, κ.λπ.) της δομής και γι΄αυτό ελέγχεται η νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών αλλά και το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μυστικό «άδειασμα» υπήρξε τόσο λόγω της δικαστικής έρευνας, με τον κίνδυνο να αναδειχθούν στοιχεία για διαρκή κερδοσκοπία των υπευθύνων του ιδρύματος, όσο και του κινδύνου δέσμευσης και κατάσχεσης του περιεχομένου της που μπορεί να αφορούσε και «ενοχοποιητικά» στοιχεία για τους υπεύθυνους των δομών. Σύμφωνα, τέλος, με το δημοσίευμα το συγκεκριμένο στέλεχος της ΜΚΟ προγραμμάτιζε να μεταφερθούν αμέσως όσα περιείχε η θυρίδα σε τραπεζικό «κιβώτιο» άλλης τράπεζας που θα ανοιγόταν πιθανόν στο όνομα του στελέχους της ΜΚΟ. Μάλιστα το ίδιο πρώην κορυφαίο στέλεχος είχε ειδοποιήσει το άλλο πιστωτικό ίδρυμα, επίσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, για το άνοιγμα της νέας θυρίδας, χωρίς όμως τελικά το σχέδιο επανατοποθέτησης χρημάτων, τιμαλφών, τιμολογίων ή και εγγράφων από θυρίδα σε θυρίδα να υλοποιηθεί. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και Νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ