Ελλαδα

Κιβωτός του Κόσμου: «Τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής ξυλοκοπούσαν τα μικρότερα»

Η καταγγελία εθελόντριας για τις συνθήκες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία από το εξωτερικό του κτηρίου της Κιβωτού του Κόσμου
© EUROKINISSI

Κιβωτός του Κόσμου: Η νέα καταγγελία για την κατάσταση στη δομή του Κολωνού και οι αποκαλύψεις γυμναστή για ξυλοδαρμούς

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου». Εθελόντρια που εργάστηκε στον οργάνωση πριν από 11 χρόνια στη δομή του Κολωνού υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αναλάμβαναν τον ρόλο του ομαδάρχη και ξυλοκοπούσαν τα μικρότερα.

Η γυναίκα, μιλώντας στο Mega, αποκάλυψε ότι όταν αντίκρισε αυτές τις εικόνες στη δομή, χωρίς δεύτερη σκέψη σταμάτησε την εθελοντική της εργασία. «Ξεκίνησα την πρώτη μου μέρα -και μοναδική- βοηθώντας στην προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος. Άρχισαν κάποια στιγμή να έρχονται τα παιδάκια σε μία μεγάλη αίθουσα με πολλά τραπέζια. Ήρθαν και κάποιοι ιερωμένοι και μεγάλοι άνδρες με πολιτικά ρούχα. Έγινε η προσευχή, ξεκίνησε το φαγητό και κάποια στιγμή είδα ένα παιδί, που ίσως να μην ήταν πάνω από 15 ετών, να χαστουκίζει ένα άλλο», περιέγραψε και πρόσθεσε: «Σοκαρίστηκα. Ρώτησα τη μαγείρισσα και μου εξήγησε ότι σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, κάτι σαν ομαδάρχης. Οπότε αυτό που γινόταν "ήταν εντάξει". Αυτό το σκηνικό δεν θυμάμαι πόσες φορές επαναλήφθηκε το ίδιο μεσημέρι… Δύο; Τρεις; Ήταν μία κανονική κατάσταση».

Η περιγραφή της συνεχίστηκε για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην «Κιβωτό του Κόσμου». «Όταν τελείωσε το φαγητό και είχαν περισσέψει κάποιες μερίδες έρχονταν κάποια παιδάκια και ζητούσαν λίγο παραπάνω. Πηγαίνοντας να δώσω παραπάνω πιάτο η μαγείρισσα μου είπε ότι "όχι, σε αυτό το παιδί δεν θα δώσεις άλλο". Δεν κατάλαβα γιατί. Ένιωσα πολύ άσχημα. Η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική από αυτή που προσδοκούσα και το λόγο που πήγα. Έφυγα με πολύ βαριά καρδιά γι’ αυτά και τα παιδιά και δεν ξαναπήγα. Αυτή ήταν η εμπειρία μου για τις 8 ώρες που κάθισα», είπε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cohpj29cob01)

Κιβωτός του Κόσμου: Γυμναστής είναι μάρτυρας του ξυλοδαρμού δύο παιδιών

Γυμναστής που εργαζόταν στη δομή του Βόλου υπήρξε μάρτυρας σε δύο ξυλοδαρμούς παιδιών σε διάστημα 8 μηνών. Ο άνθρωπος, ο οποίος έχασε τη δουλειά του όταν αποφάσισε να καταγγείλει τα όσα φρικιαστικά συνέβαιναν στις δομές σύμφωνα με τις καταγγελίες, -σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 19 Αυγούστου- έκανε λόγο για ξυλοδαρμό στο υπόγειο της μίας από τις δύο δομές στον Βόλο.

Σύμφωνα με το Mega, όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτό το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα παιδιά και έκαναν μία επιστολή διαμαρτυρίας στα κεντρικά της Κιβωτού, ωστόσο δεν εισακούστηκαν. Ο άνδρας, το πρωί της 18ης Αυγούστου, ενημέρωσε τους υπεύθυνους της δομής ότι προτίθεται να μεταβεί στην Ασφάλεια Βόλου και να καταγγείλει το περιστατικό, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενημερώθηκε για την απόλυσή του με ύφος ειρωνείας και κακεντρέχειας. Μάλιστα, τη στιγμή που τον απέλυαν, του είπαν: «Τώρα εσύ με αυτό που κάνεις, δίνεις λαβή και σε άλλους να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις»

Έπειτα στις 19 Αυγούστου, ο άνδρας πήγε στην Ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλε ό,τι ήξερε και όσα έχει ζήσει στη δομή. Ο γυμναστής, όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA, δεν κατάλαβε για ποιόν λόγο του έδωσαν αυτή τη δικαιολογία από τη δομή.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταγγελίες στα χέρια του Συνήγορου του Πολίτη

Στο γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη βρίσκονται ήδη 10 καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου». Οι τρεις από αυτές αφορούν περιστατικά ασέλγειας, ενώ οι υπόλοιπες ξυλοδαρμούς και ακραίες τιμωρίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ