εταιρία με φυτά
© unsplash/ pola prekopova
Ελλαδα

Η βιωσιμότητα και το υπεύθυνο επιχειρείν στο επίκεντρο της ατζέντας των επιχειρήσεων

Στρατηγική επένδυση για ένα βιώσιμο μέλλον
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H εταιρία καπνικών JTI Hellas εφαρμόζει στην στρατηγική της το «τρίπτυχο»: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αειφορίας ESG, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

2022: μία εποχή ταχύτητας, αλλαγών και συνεχών προκλήσεων. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, τα ζητήματα που προκύπτουν χρήζουν άμεσης επίλυσης και μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν εφοδιαστεί κατάλληλα θα επιβιώσουν και θα εξελιχθούν. Τι όμως συνιστά τον κατάλληλο εφοδιασμό και ποια θέματα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα τους;

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τόσο τις κυβερνήσεις, όσο και τις επιχειρήσεις και εν γένει την κοινωνία προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Με τη θέσπιση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, έχει διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη σχετικά με τις επιχειρησιακές πρακτικές. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν στην υιοθέτηση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG που σχετίζονται με τις επιδόσεις τους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Θετική είναι και η εικόνα της ελληνικής επιχειρησιακής πραγματικότητας σχετικά με την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Αειφορίας.

σχέδιο με μύλο και δέντρα
© pixabay/jwvein

© pixabay/jwvein

Μία εταιρία- πρότυπο που αναδεικνύει τον επιχειρηματικό χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρας μας, είναι η JTI (Japan Tobacco Inc) Hellas. Έχοντας ως βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για ένα βιώσιμο μέλλον, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, η εταιρία υιοθετεί τόσο στην έδρα της στην Αθήνα όσο και στο εργοστάσιό της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη (ενσωματώθηκε στο διεθνή όμιλο JTI το 2018) πρακτικές ESG, οι οποίες συνοδεύονται από συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης της οικονομίας, βελτίωσης της περιβαλλοντικής και ενεργειακής επίδοσης και του θετικού κοινωνικού της αποτυπώματος.

φορτία και άνθρωπος
© unsplash/ pat whelen

Πρακτικές σε σχέση με την οικονομία

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την αξία της διατήρησης και ανάπτυξης της παραγωγικής μονάδας στην ακριτική περιοχή της χώρας (Ξάνθη), τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία, η JTI επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη του εργοστασίου της (επένδυση ύψους 30 εκ. ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία προμηθεύεται και χρησιμοποιεί τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά πάνω από 40 χρόνια, ενώ το 2022 αύξησε τον όγκο των αγορών ελληνικού καπνού για τα προϊόντα της ανά τον κόσμο κατά 30%. Από το 2018 έως σήμερα, με την εταιρική της δραστηριότητα, η JTI έχει συμβάλλει ενεργά στο ΑΕΠ της χώρας και στο εμπορικό ισοζύγιο, καλύπτοντας μάλιστα το 2% των δημοσίων εσόδων και παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας (αύξηση κατά 50%). Στην Ελλάδα, η JTI αποτελεί τη Νο.1 εταιρεία της αγοράς στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων καπνού και τον Νο.1 ξένο επενδυτή και παραγωγό συμβατικών προϊόντων στην περιοχή της Θράκης. Και ενώ ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι στηρίζεται στις εισαγωγές και όχι στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό, η JTI διαθέτει σήμερα και παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα. Συγκεκριμένα, η εταιρία εξάγει 75% των προϊόντων της στην Ευρώπη σε 10 χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, καθώς και η Κύπρος, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών της κάθε αγοράς.  

φορτία και άνθρωπος
© unsplash/ pat whelen

© unsplash/ pat whelen

Πρακτικές σε σχέση με την κοινωνία

Στόχος της εταιρίας είναι να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας, από τη μια πλευρά ισορροπώντας την ευθύνη της απέναντι στους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τους εταίρους της και από την άλλη "επιστρέφοντας" στην κοινωνία με προγράμματα επένδυσης. Η ομάδα της JTI λειτουργεί πάντα με επίκεντρο τον καταναλωτή και πιστεύει στο δικαίωμα επιλογής του ενημερωμένου ενήλικου καταναλωτή, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Υποστηρίζει έμπρακτα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και από το 2018 έως σήμερα έχει στηρίξει 50.000 οικογένειες. Επειδή πιστεύει ακράδαντα στη σύμπλευση δυνάμεων και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα, η JTI στηρίζει τις αρχές της Ξάνθης. Ακόμη, οι αξίες της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής της κουλτούρας και προτεραιότητά της. Η εταιρία αναγνωρίζει τη σημασία της ποικιλομορφίας και του να είναι μέρος ενός παγκόσμιου οργανισμού 40.000 εργαζομένων (300 εργαζόμενοι στην Ελλάδα), από 118 εθνικότητες σε πάνω από 70 χώρες –στα αλήθεια ένα δημιουργικό μωσαϊκό! Και ενώ υποστηρίζει με χορηγίες τη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, παράλληλα χτίζει πολιτιστικές «γέφυρες» μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία της παράδοσης στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, αλλά κυρίως τη δύναμη της «ανάμειξης» διαφορετικών πολιτιστικών κουλτουρών. Απτό παράδειγμα είναι ο πρώτος δημόσιος και ανοικτός ιαπωνικός κήπος της Αθήνας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης στο πάρκο Νηρηίδων στο Παγκράτι, που κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της JTI και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας.

Προγράμματα για την ισότητα με D&I (Diversity and Inclusion) πρακτικές

Σε σχέση με τους εργαζομένους της, η JTI Hellas, υιοθετώντας παγκόσμιες D&I (Diversity and Inclusion) πρακτικές, δεσμεύεται για την ευημερία των εργαζομένων μέσω κορυφαίων πρωτοβουλιών, όπως την παροχή ίσων ευκαιριών και ίσων αμοιβών σε ολόκληρη την εταιρεία, μέτρα ευέλικτης εργασίας, παγκόσμια πολιτική γονικής άδειας, προοδευτική προσέγγιση για την συμπερίληψη και των ΛΟΑΤ+, καθώς και το πρόγραμμα «Together» για την ενδυνάμωση των γυναικών στην εταιρεία. Μάλιστα η εταιρία, κατέχει  πιστοποίηση του Διεθνούς Πρότυπου Ισότητας (Global Equality Standard), ενώ σε σχέση με τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, έχει αναδειχθεί σε #1 «Κορυφαίο Εργοδότη» στην Ελλάδα για 2η συνεχή χρονιά σύμφωνα με το Top Employers Institute.

δύο εργαζόμενοι
© unsplash/ kaleidico

© unsplash/ kaleidico

πιασμένα χέρια
© unsplash/ krakenimages

«Προωθούμε μια εταιρική κουλτούρα που περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπους μας, επενδύουμε στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του ταλέντου τους σε όλα τα επίπεδα ενώ επιδιώκουμε την πρόοδο και τη βελτιστοποίηση των εργασιακών πρακτικών μας που αφορούν στην ευημερία, την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη», αναφέρει η Lili Zigoslu, CEO της JTI Hellas

πιασμένα χέρια
© unsplash/ krakenimages

«Προωθούμε μια εταιρική κουλτούρα που περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπους μας, επενδύουμε στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του ταλέντου τους σε όλα τα επίπεδα ενώ επιδιώκουμε την πρόοδο και τη βελτιστοποίηση των εργασιακών πρακτικών μας που αφορούν στην ευημερία, την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη», αναφέρει η Lili Zigoslu, CEO της JTI Hellas

Πρακτικές σε σχέση με το περιβάλλον

Η αξιοπιστία και η συνέπεια της JTI στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της, με βασικές περιοχές εστίασης τους τομείς «Ενέργεια και Εκπομπές», «Φυσικοί Πόροι» και «Απόβλητα», αποτυπώνονται ήδη στα αποτελέσματα των πρακτικών της στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη από το 2018 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρων που λαμβάνει ο Όμιλος για τη μείωση της συμβολής του στην Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (100% «πράσινη ηλεκτρική ενέργεια»), τη μείωση της χρήσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις (κατά 15%) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (52% λιγότερες). Όσον αφορά στην ασφάλεια των υδάτων, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει τα μέτρα που λαμβάνει για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χρήσης τους ( κατά 60%) στις δραστηριότητές του και της βελτίωσης της διαχείρισης κινδύνου στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τέλος, η JTI διαχειρίζεται στο 100% τα απόβλητα της, από τα οποία, το 70% ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο μετατρέπεται σε ενέργεια. Σημαντικό να σημειωθεί ότι ο όμιλος JTI διακρίθηκε για 3η συνεχή χρονιά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάληψη δράσης για την προστασία της ασφάλειας των υδάτων κατακτώντας μια θέση στις διακεκριμένες “A Lists” για την εταιρική βιωσιμότητα από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό Carbon Disclosure Project (CDP).

Δέσμευση και μελλοντικοί στόχοι της JTI

Η JTI θέτει ως στόχο να επιτύχει ισορροπία μεταξύ των εταιρικών δραστηριοτήτων και της διατήρησης του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας τις περιβαλλοντικές προκλήσεις εντός του ομίλου και στην ευρύτερη κοινωνία. Δεσμεύεται για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες έως το 2030 και καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Παράλληλα, μετατρέπει όλο τον εταιρικό στόλο αυτοκινήτων στην Ελλάδα σε υβριδικά/ηλεκτρικά οχήματα ενώ συνεχίζει συστηματικά την προσπάθεια μείωσης της χρήσης ενέργειας, νερού, χαρτιού αλλά και των αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της. Για τη JTI η δέσμευση αυτή δεν μένει στα χαρτιά ή τα ευχολόγια, τουναντίον γίνεται καθημερινά πράξη στο δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο όμιλος JTΙ θέτει τη βιωσιμότητα στην «καρδιά» της επιχειρηματικής, επενδυτικής και εξαγωγικής του δραστηριότητας. Η JTI επενδύει στρατηγικά και με συνέπεια προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα εγγυηθούν βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμο μέλλον για την επιχείρηση, τους εργαζόμενους αλλά και για τις ευρύτερες κοινότητες στις οποίες επιχειρεί, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο του ομίλου. Μάλιστα, με αυτές τις ενέργειες συμβάλλει στη διασφάλιση βιωσιμότητας όλης της χώρας μας, αναπόσπαστου μέρους του πλανήτη μας –κι έτσι η προσπάθεια παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης γίνεται συλλογική!

Δειτε περισσοτερα