Ελλαδα

Αλλαγή ώρας: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια

Η δήλωση Σκρέκα και η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που δεν εφαρμόστηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κανονικά η αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου
Κανονικά η αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου © Unsplash

Αλλαγή ώρας 2022 στην Ελλάδα - Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η χειμερινή ώρα στα ρολόγια

Αλλαγή ώρας σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μία ώρα πίσω. Και μπορεί αρκετοί να αναρωτιούνται «γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας» από τη στιγμή που υπάρχει και η σχετική απόφαση που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο -όπως φαίνεται- οι πολίτες θα βάλουν... χέρι στα ρολόγια για δεύτερη φορά μέσα στο 2022.

Το προανήγγειλε, εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό.

Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γίνεται η αλλαγή ώρας σε χειμερινή

Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) γυρίζουμε προς τα πίσω τα ρολόγια μας προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα. Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή- να δείχνουν 03:00.

Αλλαγή ώρας: Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργησή της που δεν εφαρμόστηκε

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Θερινή ώρα ή χειμερινή; Ιδού η απορία

Πότε εφαρμόστηκε η αλλάγη ώρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η αλλαγή ώρας συνοδεύεται από αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης πρακτικής.

Πόσο τελικά επηρεάζει την ψυχολογία η αλλαγή ώρας

Το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου έχει προβλέψει «τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους».

Σε έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK-Gesundheit το 2019, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων. Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω © Unsplash

Επίσης, χρονοβιολόγοι, που ερευνούν τον βιορυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, επικροτούν την οριστική παραμονή στη χειμερινή ώρα και επισημαίνουν ότι η καλοκαιρινή είναι τεχνητή ώρα που «αφαιρεί φως το πρωί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή επίδοση και επιβαρύνει το σώμα το βράδυ με μιαν επιπλέον ώρα φωτός, όταν είναι ώρα για ύπνο».

Με το... ντιμπέιτ για τη χειμερινή ώρα και την ανάγκη κατάργησής της να συνεχίζεται, η αλλαγή ώρας 2022 την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αποτελεί πάντως άλλη μια ευκαιρία για περισσότερη παραμονή στο κρεβάτι και επιπλέον ξεκούραση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πέφτει μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ