Ελλαδα

Γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας; - Η απόφαση για τη χειμερινή και το ντιμπέιτ (βίντεο)

Ο φετινός προγραμματισμός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή θα γίνει κανονικά και φέτος -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου
Η αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή θα γίνει κανονικά και φέτος -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου © Pixabay

Κανονικά η αλλαγή ώρας 2022 την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με τους πολίτες να γυρνούν μια ώρα πίσω τα ρολόγια τους. Γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση για την κατάργησή της.

Αλλαγή ώρας πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω.

Η απόφαση για την κατάργησή της, την οποία είχε λάβει  το Ευρωκοινοβούλιο το 2019, έχει μπει στον «πάγο», με αποτέλεσμα ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για τη χειμερινή ώρα.

Κανονικά, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα γυρίσει ή όχι τα ρολόγια, προκειμένου να κρατήσει τη χειμερινή ώρα ή να επιλέξει μόνιμα τη θερινή.

Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού έφερε τα πάνω κάτω. Στην... εξίσωση με την κατάργηση ή μη της αλλαγής ώρας ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η τελική έκβαση σε αυτό το σίριαλ να μετατίθεται για αργότερα χωρίς όμως να υπάρχει πλέον ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απόφαση της τελευταίας στιγμής ελέω ενεργειακής κρίσης και προωθούμενων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, η αλλαγή ώρας είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) γυρίζουμε προς τα πίσω τα ρολόγια μας προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα. Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή- να δείχνουν 03:00.

Ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα ύπνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω
Ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα ύπνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω © Pixabay

Αλλαγή ώρας: Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργησή της

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση της κοινής γνώμης διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

Τι συζητάει η Ε.Ε για την αλλαγή της ώρας | 26/03/2021 | ΕΡΤ

Πότε εφαρμόστηκε η αλλάγη ώρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η αλλαγή ώρας συνοδεύεται από αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης πρακτικής.

Θερινή ώρα ή χειμερινή; Ιδού η απορία

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ