Ελλαδα

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Γιατί δεν καταργείται

Ποια Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η αλλαγή ώρας 2022
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η αλλαγή ώρας 2022 © Unsplash

Αλλαγή ώρας 2022 - Πότε ξεκινά η χειμερινή ώρα - Την τελευταία Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω - Γιατί δεν καταργείται το μέτρο.

Αλλαγή ώρας για μία ακόμη φορά θα συμβεί σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω.

Στην ερώτηση «γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας» η απάντηση συνδέεται άμεσα με την πανδημία κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας (αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021), ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν, έβαλαν στον «πάγο» τον σχεδιασμό.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνονται άμεσα, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τη χειμερινή ώρα.

Αρκετοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της αλλαγής ώρας -έστω και την ύστατη στιγμή- θα αποτελούσε ένα βοηθητικό μέτρο στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε πίσω τα ρολόγια

Η νέα αλλαγή ώρας, προκειμένου να ξεκινήσει να ισχύει η χειμερινή ώρα, είναι προγραμματισμένη μέσα στον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.

Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή ώρας- να δείχνουν 03:00.

Αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά μέσα στο 2022
Αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 © Unsplash

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η συγκεκριμένη Κυριακή πέφτει μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, η αλλαγή ώρας «επεκτείνει» τρόπον τινά το τριήμερο και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μεγαλύτερη παραμονή στην «αγκαλιά του Μορφέα» για όσους δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κρεβάτι.

Θερινή ώρα ή χειμερινή; Ιδού η απορία

Αλλαγή ώρας: Τι υποστηρίζουν όσοι ζητούν να καταργηθεί η χειμερινή ώρα

Τον Μάρτιο του 2022 οι ΗΠΑ ψήφισαν να καταργηθεί η χειμερινή ώρα. «Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω» είχε πει ο Μάρκο Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε μια μελέτη του 2017 από τη Δανία, οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ψυχιατρική βάση δεδομένων με περισσότερους από 185.000 ανθρώπους από το 1995 έως το 2012.

Διαπίστωσαν ότι η φθινοπωρινή μετάβαση στην τυπική ώρα συνδέθηκε με 11% αύξηση στα καταθλιπτικά επεισόδια, μια επίδραση που χρειάστηκε 10 εβδομάδες για να εξαλειφθεί.

 

Στον... πάγο για μία ακόμη φορά η κατάργηση της αλλαγής ώρας
Στον... πάγο για μία ακόμη φορά η κατάργηση της αλλαγής ώρας © Pixabay

Ορισμένοι υποστηρικτές λένε ότι η μόνιμη θερινή ώρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ανάψουν τα φώτα τους αργά το βράδυ, αν και οι περισσότερες έρευνες αμφισβητούν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι για τη δεύτερη αλλαγή ώρας 2022 αναμένεται και η σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, όπως είχε συμβεί πέρυσι τον Οκτώβριο με τη χειμερινή ώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ