Ελλαδα

Αλλαγή ώρας 2022: Η δήλωση Σκρέκα για τη χειμερινή ώρα και την κατάργησή της

Τι θα γίνει με τα ρολόγια την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κώστας Σκρέκας για αλλαγή ώρας 2022 - Τι θα γίνει φέτος με τη χειμερινή ώρα στην Ελλάδα - Η διαδικασία για την κατάργηση του μέτρου 

Για την αλλαγή ώρας ρωτήθηκε ο Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Ενέργειας ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή και ρωτήθηκε αν τελικά θα γυρίσουμε πίσω τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Η συζήτηση για το πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή και γιατί δεν καταργείται (από τη στιγμή που έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο) συνεχίζεται, με τους πολίτες να περιμένουν να μάθουν τι θα γίνει τελικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό.

Κώστας Σκρέκας για αλλαγή ώρας σε χειμερινή - Η δήλωσή του

Σε ερώτηση για την αλλαγή ώρας 2022 και το αν τελικά στην Ελλάδα θα γυρίσουν τα ρολόγια πίσω, προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα, ο Κώστας Σκρέκας απάντησε:

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Aυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας».

Γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας - Τι πρέπει να γίνει για να υιοθετηθεί η χειμερινή ώρα

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει η κατάργηση της αλλαγής ώρας, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Οδηγία 2000/84 του 2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξεδόθη στις 19/1/2001. Το άρθρο 6 αυτής της Οδηγίας αναφέρει ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με βάση έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο των θεσπιζόμενων διατάξεων σε όλους τους οικείους τομείς.

Η αλλαγή ώρας επηρεάζει το βιολογικό ρολόι, σύμφωνα με ερευνητές © Unsplash



Η έκθεση αυτή πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που θα κοινοποιήσουν τα κράτη-μέλη στην Επιτροπή σε εύθετο χρόνο, ώστε να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή της».

Αλλαγή ώρας: Η χειμερινή ώρα και τα επιχειρήματα για την κατάργησή της

Όσοι ζητούν να μην αλλάζει η ώρα, να καταργηθεί δηλαδή το μέτρο για αλλαγή ώρας, και οι δείκτες των ρολογιών να μην πηγαίνουν μπροστά και πίσω, έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αναλυτικά:

  1. Η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.
  2. Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους.
  3. Όταν πάψει να αλλάζει η ώρα, το ανθρώπινο σώμα δεν θα χρειάζεται να προσαρμόζεται κάθε φορά στην αλλαγή της ώρας.
  4. Η μόνιμη θερινή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ανάψουν τα φώτα τους αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες έρευνες αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο Κώστας Σκρέκας, η αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή θα γίνει κανονικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.