Φοιτητικές σπουδές
© Pexels/ Anastasiya
Ελλαδα

Θέλεις να πάρεις μέρος στο Erasmus+ ή ψάχνεις για υποτροφία; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Έχει μακρόχρονη πορεία προσφοράς στην προώθηση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης, της γλώσσας και του πολιτισμού
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Ο εθνικός φορέας υποτροφιών και Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντός σου. Μάθε για τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Εάν ψάχνεις υποτροφία για να συνεχίσεις την εκπαίδευση και τις σπουδές σου, και να εξελιχθείς, ή σε ενδιαφέρει η συμμετοχή στο Erasmus+, είναι απαραίτητο να ενημερωθείς για το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς οργανισμούς της Ελλάδας, με μακρόχρονη πορεία προσφοράς στην προώθηση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης, της γλώσσας και του πολιτισμού,και στοχεύει στην ανάδειξή τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Είναι ο εθνικός φορέας υποτροφιών από το 1951 και η Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το Erasmus+ στους τομείς Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Αποτελεί τον μακροβιότερο θεσμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με ανεξίτηλο αποτύπωμα στην προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας, των τεχνών και του πολιτισμού.

70xroniaiky_8

Προγράμματα Υποτροφιών

Τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί το ΙΚΥ χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους του τακτικού προϋπολογισμού, κοινοτικά κονδύλια ΕθνικούΣτρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)και χορηγίες / δωρεές.Συμβολικήκαι ουσιαστική σημασία έχει καιη διαχείριση των κληροδοτημάτων που πολλοί δωρητέςέχουν εμπιστευθεί στο Ίδρυμα.

Το ΙΚΥ ως φορέας υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ έχει χορηγήσει χιλιάδες υποτροφίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, την εκπόνηση διδακτορικής έρευνας και τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας.

Οι υποτροφίες, που σύμφωνα και με το καταστατικό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του, απορροφούν ετησίως 35-40 εκ. ευρώ, με κύρια προέλευση τους πόρους τουΕΣΠΑ, και εκπροσωπούν το 30%-40% των συνολικών δαπανών του.

Προγράμματα υποτροφιών από ΕΣΠΑ

Τα προγράμματα υποτροφιών που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είναι:

Ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών και ερευνητριών
Έχουν χορηγηθεί 890 υποτροφίες σε μεταδιδάκτορες ερευνητές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ερευνητικών κέντρων για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα. Στόχος είναι η ενίσχυση νέων ερευνητών και η παραγωγή υψηλών ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού μέσω της χορήγησης υποτροφίας για την εκπόνηση διδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα
Έχουν χορηγηθεί 911 υποτροφίες για την ενίσχυση νέων ερευνητών και την παραγωγή υψηλών ερευνητικών αποτελεσμάτων με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα.

Χορήγηση υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες για την περάτωση της διδακτορικής διατριβής τους στην Ελλάδα
Συνολικά χρηματοδοτήθηκαν 711 υποψήφιοι διδάκτορες, με σκοπό την περάτωση της ήδη εκπονούμενης διδακτορικής διατριβής σε ΑΕΙ της Ελλάδος στους επιστημονικούς τομείς Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, και Επιστήμες Ζωής.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, οι υπότροφοι ήταν 2.800 και για το 2020-2021 σε 3.000. Το ετήσιο ποσό της υποτροφίας υπολογίζεται σε 3.600€ για φοιτητές που σπουδάζουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και σε 6.000€ για φοιτητές σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

Προγράμματα υποτροφιών σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Έχουν χορηγηθεί 100 υποτροφίες για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών πρώτου κύκλου στην Ελλάδα το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019,με παράλληλη πρακτική άσκηση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, χορηγήθηκαν 5 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής έρευνας στο εξωτερικό.

Προγράμματα υποτροφιών από κληροδοτήματα / δωρεές

Στη μνήμη καθηγητή Κωνσταντίνου Δ. Κεραμέως
Περιλαμβάνει τη χορήγηση 15 υποτροφιών, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές νομικής σχολής με την υψηλότερη βαθμολογία κατά την εισαγωγή σε συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Άλλα κληροδοτήματα / δωρεές

Στο πλαίσιο των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το ΙΚΥ, χορηγούνται υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Τα κληροδοτήματα Κλέαρχου Τσουρίδη και Αλέξανδρου Χατζόπουλου παρέχουν τη δυνατότητα προπτυχιακών υποτροφιών για σπουδές στην Ελλάδα. Επίσης, μέσω κληροδοτημάτων χορηγούνται οι υποτροφίες:

  • Υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό, με επιλογή, στον τομέα της Ιατρικής, κληροδότημα Λεωνίδας Νικολαΐδης
  • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και μεταδιδακτορική έρευνα στο εξωτερικό, με επιλογή, στον τομέα της Ψυχιατρικής, κληροδότημα εις μνήμην Μαρίας Ζαούση
  • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, με διαγωνισμό, στον τομέα της Παιδαγωγικής Επιστήμης, Θεοδωρίδειον κληροδότημα εκπαιδευτικών
  • Υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό, με διαγωνισμό, στον τομέα της Φυτοπαθολογίας, κληροδότημα Φανής Σαριγιάννη
  • Υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με επιλογή, σε Μαθηματικά, Αστρονομία, Φυσιολογία, κληροδότημα Νικολάου Δ. Χρυσοβέργη
35xroniaerasmus_10

Προγράμματα υποτροφιών από κρατικό προϋπολογισμό

Τα σημαντικότερα προγράμματα υποτροφιών του ΙΚΥ που χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι:

Προγράμματα υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας (EUI)
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (EUI), χορηγεί υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής έρευνας σε Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες διάρκειας έως 36 μηνών, στους τομείς Ιστορίας και Πολιτισμού, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Νομικών και Οικονομικών Επιστημών.

Επίσης, χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες μεταδιδακτορικούς ερευνητές με τίτλο «Hellenic Ministry of Education and ReligiousAffairs - MaxWeberScholarships» στους τομείς Ιστορίας και Πολιτισμού, Κοινωνικών και Πολιτικών Eπιστημών, Νομικών και Οικονομικών Επιστημών.

Πρόγραμμα υποτροφιών Ελληνογαλλικής συνεργασίας
Χορήγησε 28 υποτροφίες το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022και 33 υποτροφίες το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, με σκοπό  την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία.

Πρόγραμμα υποτροφιών Ελληνοβρετανικής συνεργασίας
Το ΙΚΥ και το British Council, με τη συνδρομή της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, υλοποίησε το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα 44 θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου κύκλου και για διδακτορική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

Ενίσχυση και Επιβράβευση της συμμετοχής φοιτητών ελληνικών ΑΕΙ σε Διεθνείς Διαγωνισμούς
Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση ομάδων φοιτητών ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Βραβεία Αριστείας σε πρωτεύσαντες πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Για το 2020-2021 οι δικαιούχοι ανήλθαν σε 332. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απονομή βραβείου αριστείας ύψους 1000€ και τιμητικού παπύρου σε πρωτεύσαντες απόφοιτους όλων των τμημάτων των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα υποτροφιών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD)
Το πρόγραμμα ΙΚΥDA έχει στόχο την προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και των ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Γερμανίας. Το πρόγραμμα αφορά ομάδες νέων, κυρίως επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων, με επικεφαλής έναν επιστημονικό υπεύθυνο για κάθε ομάδα, οι οποίοι καλούνται να καταρτίσουν και να ολοκληρώσουν από κοινού ερευνητικά σχέδια με τους αντίστοιχους Γερμανούς εταίρους και με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων.

Πρόγραμμα υποτροφιών ΙΚΥ για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών για θέματα ελληνικής γλώσσας, πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών μεταξύ των ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Πρόγραμμα υποτροφιών ΙΚΥ-FULBRIGHT
Αφορά στην υποστήριξη και ενίσχυση της κινητικότητας υποψηφίων διδακτόρων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με την ανάπτυξη συνεργασίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με το Ίδρυμα Fulbright. Θα χορηγηθούν 5 εξαμηνιαίες υποτροφίες σε Έλληνες υποψηφίους διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ για έρευνα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και 4 εξαμηνιαίες υποτροφίες σε Αμερικανούς υποψηφίους διδάκτορες πανεπιστημίων των ΗΠΑ, για έρευνα σε Ελληνικά ΑΕΙ ή και ερευνητικούς φορείς/οργανισμούς με έδρα την Ελλάδα.

Άλλα προγράμματα υποτροφιών

Υποτροφίες ΕΥΔΑΠ
Περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο υποτροφιών με χρηματοδότηση από την ΕΥΔΑΠ με ποσό 1.000€ / μήνα σε υποψήφιους διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ σε επιστημονικούς τομείς που εμπίπτουν στους τομείς ενδιαφέροντος της ΕΥΔΑΠ.

35xroniaerasmus_9

Πρόγραμμα Erasmus+

Το Erasmus+ 2021-2027 είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού. Με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 28 δις ευρώ, συνεχίζει να προσφέρει εμπειρίες σε περισσότερους συμμετέχοντες και χρηματοδότηση σε σχέδια κινητικότητας και διακρατικής συνεργασίας.

  • Συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, τη συμμετοχή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες, και την επιτυχή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.
  • Προάγει την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς αποκλεισμούς, με την αξιοποίηση της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
  • Υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, και προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ οργανισμών.

Το Erasmus+ είναι ανοικτό σε όλους και στο επίκεντρο βρίσκονται άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, όπως άτομα με αναπηρία, μετανάστες και πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

Το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+

Το ΙΚΥ είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+. Έχει την ευθύνη της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των αποκεντρωμένων δράσεων για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενισχύει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών, και συμβάλλει στη δημιουργία της γενιάς Erasmus στην Ελλάδα.Το Erasmus+ που αντιπροσωπεύει το 65%-80% των εσόδων και το 60%-73% των εξόδων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ συντονίζει και διαχειρίζεται τις δράσεις:

  • Βασική Δράση 1 (ΚΑ1) Μαθησιακή Κινητικότητα
  • Βασική Δράση 2 (ΚΑ2) Στρατηγικές Συμπράξεις για καινοτομία και ανταλλαγήκαλών πρακτικών

Οι δράσεις εφαρμόζονται σε 4 τομείς εκπαίδευσης:

  • Σχολική Εκπαίδευση
  • Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
  • Εκπαίδευση Ενηλίκων

Η Μαθησιακή Κινητικότητα της Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1) συνεχώς αυξάνεται και, στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η δράση ΚΑ107 International Mobilityτην επεκτείνει και εκτός των βασικών χωρών που παίρνουν μέρος στο Erasmus+.

Στη Βασική Δράση 2 (ΚΑ2) Στρατηγικές Συμπράξεις για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών, η Σχολική Εκπαίδευση εμφανίζει αύξηση στοναριθμό των εγκεκριμένων σχεδίων, συγκριτικά με τους άλλους τομείς.

Από το 1987 μέχρι το 2020 μετακινήθηκαν, με την υποστήριξη της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ, στο εξωτερικό από την Ελλάδα 100.446 άτομα. Από αυτούς είναι:

  • 76.886 μαθητές και φοιτητές
  • 11.343 καταρτιζόμενοι
  • 12.217 καθηγητές και μέλη λοιπού προσωπικού

Πλατφόρμα εκπαίδευσης ενηλίκων EPALE

Εκτός από το Erasmus+,το ΙΚΥ διαχειρίζεται την ηλεκτρονικήπλατφόρμα για την εκπαίδευση ενηλίκων ΕPALE στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα EPALE αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία κοινότητας εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη.

Δειτε περισσοτερα