Ελλαδα

Το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον αποδίδει στην Ελλάδα ανεκτίμητο Ευαγγελιστάριο του 11ου αιώνα

Το χρονικό της επιστροφής μετά την κλοπή και μια περιπέτεια 100 χρόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευαγγελιστάριο
Ευαγγελιστάριο © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευαγγελιστάριο του 11ου αιώνα: Το ανεκτίμητης αξίας κειμήλιο, η κλοπή από τη μονή Εικοσιφοίνισσας και η επιστροφή έναν αιώνα μετά. 

Ευαγγελιστάριο του 11ου αιώνα επιστρέφει εκεί απ' όπου εκλάπη, στη μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, μετά από σχεδόν έναν αιώνα περιπετειών σε διάφορες δημοπρασίες. Το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον, το οποίο ερεύνησε τη διαδρομή του ευαγγελιστάριου, ήταν ο τελευταίος κάτοχος του. Για την τελετή επιστροφή του κειμηλίου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο μητροπολίτης Ξάνθης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός της επιστροφής του κειμηλίου στον αρχικό του ιδιοκτήτη, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τις βουλγαρικές αρχές, υπογραμμίζοντας: «Το γεγονός αυτό ας είναι ένα μήνυμα για τους γείτονές μας, τους ομοδόξους μας, τους Βουλγάρους, να κάνουν ό,τι κάνει το Μουσείο της Βίβλου, να επιστρέψουν αυτά τα οποία πήραν στον φυσικό τους χώρο».

Ευαγγελιστάριου 11ου αιώνα: Η κλοπή το 1917 - Πώς βρέθηκε στο Μουσείο της Βίβλου

Το Ευαγγελιστάριο είχε κλαπεί την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής από την ιστορική ιερά μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο το 1917. Μάλιστα, πρόκειται για το δεύτερο χειρόγραφο κείμηλιο που επιστρέφεται στη μονή μετά το χειρόγραφο ενός κείμενου του 9ου αιώνα, του Κώδικα 1424, που είχε στην κατοχή της η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου.

Το χειρόγραφο, με αριθμό ταξινόμησης 220, αφορά σε ένα περγαμηνό ευαγγέλιο που είχε εξαφανιστεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς δεν βρισκόταν στα κλεμμένα κειμήλια που φυλάσσονται στο ιστορικό μουσείο της Σόφιας. Το Ευαγγελιστάριο εκλάπη, μεταξύ άλλων χειρογράφων και κειμηλίων, από την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας τον Μάρτιο του 1917, κατά την Α' Βουλγαρική κατοχή, και επιστρέφει στον φυσικό του χώρο με οικειοθελή απόφαση του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσιγκτον.

Μετά από δημοπρασία, το 2014 το σπουδαίο κειμήλιο βρέθηκε στο Μουσείο της Βίβλου, το οποίο σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ερεύνησαν την προέλευσή του και διαπίστωσαν ότι είναι Ευαγγελιστάριο με αριθμό 220, κωδικοποιημένο, της μονής Εικοσιφοινίσσης. Το Μουσείο της Βίβλου εήρθε τον Ιούνιο του 2020 σε επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει το κειμήλιο στον φυσικό του χώροΑσχολήθηκε ο Αρχιμανδρίτης

Η επίσημη παράδοση του κειμηλίου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στην ιερά σταυροπηγιακή μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που θα εκπροσωπήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και του προέδρου του Μουσείου της Βίβλου. Η τελετή θα περιλαμβάνει μια ευχαριστήρια δοξολογία προς την Παναγία για τον επαναπατρισμό του σημαντικού κειμηλίου, την υπογραφή του πρωτόκολλου παράδοσης και παραλαβής και την ανταλλαγή χαιρετισμών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ