Ελλαδα

Στο Εφετείο η υπόθεση δολοφονίας του Γιάννη Μακρή - Νεκρός ο βασικός μάρτυρας

Πότε ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δολοφονημένος Γιάννης Μακρής (αριστερά) με τη σύζυγό του, Βικτώρια Καρύδα
Ο δολοφονημένος επιχειρηματίας, Γιάννης Μακρής, με τη σύζυγό του, Βικτώρια Καρύδα © Instagram / viktoria_karida1111

Γιάννης Μακρής: Η δίκη των δραστών σε δεύτερο βαθμό και η δολοφονία βασικού μάρτυρα στη Βουλγαρία

Η υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή αναμένεται να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Πριν από λίγους μήνες, ο βασικός μάρτυρας για το έγκλημα δολοφονήθηκε στη Βουλγαρία, με την υπόθεση «να περιπλέκεται», όπως δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας του 46χρονου θύματος, Γιάννης Μαρακάκης. 

«Με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα και τις καταδίκες των δύο δραστών φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι τον παρακολουθούσαν για περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το συμβόλαιο», είπε ο Γιάννης Μαρακάκης σε δηλώσεις του στο Mega και πρόσθεσε: «δολοφονήθηκε στη Βουλγαρία, στο εξωτερικό και από τότε περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει κάτι νέο από τις έρευνες ώστε να συσχετιστεί με αυτή τη δικογραφία».

Ο μάρτυρας που δολοφονήθηκε στη Βουλγαρία, ζούσε στο εξωτερικό και ύστερα από τη σύλληψη των δύο δραστών είχε ανακριθεί από τις Αρχές και αναγνώρισε από το βίντεο τον δολοφόνο του Γιάννη Μακρή. «Η κατάθεσή του είναι ακλόνητη και είναι συστατικό της δικογραφίας. Το σημαντικό είναι να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω και από τις δύο δολοφονίες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υπάρχει ένας καλός συντονισμός μεταξύ των Αρχών εδώ και στο εξωτερικό, ώστε να δούμε εάν υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία για να συσχετιστούν σε αυτή τη δικογραφία», σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του επιχειρηματία. 

Ο 33χρονος Τουργκάι Σαλί δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στη Βουλγαρία και πριν πεθάνει κατάφερε να δώσει στις αρχές περιγραφή για τον άνδρα που τον πυροβόλησε. 

Οι δύο κατηγορούμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιάννη Μακρή θα βρεθούν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για έναν 34χρονο και έναν 38χρονο, οι οποίοι πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι με τους δικαστές να επιβάλλουν ισόβια κάθειρξη στον πρώτο για τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή, και 10 χρόνια στον δεύτερο για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Και οι δύο είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, ενώ υποστήριζαν ότι δεν ήρθαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία για να σκοτώσουν τον επιχειρηματία, αλλά για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

«Λυπάμαι για την απώλειά σας, δεν τον γνωρίζαμε, δεν είχαμε καμία δουλειά μαζί του, δεν γνωρίζαμε κανέναν που γνώριζε. Ξέρω ότι είστε αναστατωμένη αλλά δεν έχω τίποτα εναντίον σας και ελπίζω η Αστυνομία να βρει τον πραγματικό δολοφόνο», είχε πει στην απολογία του ο κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Μακρή.

Δολοφονία Γιάννη Μακρή: Το χρονικό του εγκλήματος με θύμα τον 46χρονο επιχειρηματία

Νεκρός έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Βούλας έπεσε στις 31 Οκτωβρίου 2018 ο επιχειρηματίας, Γιάννης Μακρής, όταν ο 34χρονος δολοφόνος του τού έστησε καρτέρι, περιμένοντας να αναχωρήσει για τα εγκαίνια του νέου καταστήματός του. Κρατώντας πιστόλι, περίμενε τον Μακρή να βγει από το σπίτι του και να μπει στο αυτοκίνητο. Τότε τον πλησίασε και του έριξε έξι σφαίρες.

Βίντεο ντοκουμέντο που βρήκε το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες αργότερα, δείχνει τον δράστη να πλησιάζει το θύμα αμέσως μόλις επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του, που ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του. Ο Γιάννης Μακρής είχε καθίσει στη θέση του οδηγού όταν ο άνδρας πλησιάζει τρέχοντας και από το παράθυρο του συνοδηγού τον πυροβολεί εξ επαφής.

Ο επιχειρηματίας μετά τους πρώτους πυροβολισμούς βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να γλιτώσει, ωστόσο ο δράστης τον ακολούθησε και από απόσταση μισού μέτρου συνέχισε να πυροβολεί. Μετά από ελάχιστα βήματα ο Γιάννης Μακρής πέφτει νεκρός στο οδόστρωμα και ο δολοφόνος εξαφανίζεται.

Βίντεο-ντοκουμέντο στην «Κ»: Η στιγμή της δολοφονίας Γ. Μακρή στη Βούλα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η χήρα του επιχειρηματία, Βικτώρια Καρύδα, στην κατάθεσή της στις αρχές είχε περιγράψει πώς έμαθε για τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή και υποστήριξε ότι ο σύζυγός της δεν φοβόταν τίποτα.

«Ήμασταν μαζί 10 χρόνια και είχαμε αποκτήσει δυο παιδάκια. Στην Αυστραλία είχε μάνδρα αυτοκινήτων και ασχολούνταν με ακίνητα. Στην Ελλάδα ασχολήθηκε με εταιρία σεκιούριτι. Εγώ δεν ήξερα πολλά πράγματα για τις δουλειές του, εννοώ όχι πολλές λεπτομέρειες. Την ημέρα που έγινε το κακό άνοιξε τη δεύτερη επιχείριση του. Κυκλοφορούσαμε με μια βέσπα, χωρίς προστασία. Δεν είχαμε φόβο. Μόνο φύλαξη στο σπίτι μετά τις 10 το βράδυ για τους κλέφτες είχαμε. Αν υπήρχε κίνδυνος θα μου το έλεγε. Θα υπήρχε άνθρωπος να μας φυλάξει. Κυκλοφορούσε άνετα με τα παιδιά μας, δεν είχε όπλο» ανέφερε η Βικτώρια Καρύδα.

«Ήμουν σε μια επίδειξη μόδας στις 31 Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες δεν παρατήρησα τίποτα περίεργο. Την ημέρα εκείνη με ενημέρωσε ο κολλητός μου φίλος. Ήρθε στα καμαρίνια και μου είπε ότι κάτι έγινε, αλλά δεν μου είπε ακριβώς. Είδα το βίντεο δυστυχώς, μπορώ να αναγνωρίσω από το βίντεο τον πρώτο κατηγορούμενο».

Η κ. Καρύδα είπε μάλιστα στην κατάθεσή της για τον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος φέρεται να είναι και ο εκτελεστής του επιχειρηματία, πως ένας φίλος του συζύγου της τον είχε εντοπίσει εκείνη την ημέρα, ενώ φέρεται να της αποκάλυψε ότι και το ίδιο το θύμα τον είχε παρατηρήσει να κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες πάντα κάπου κοντά του. «Είμαι άνθρωπος της λεπτομέρειας. Βλέπω πράγματα που άλλοι δεν παρατηρούν. Έχει ίδιο σωματότυπο, είχε κοτσίδα και περπατάει με τον ίδιο τρόπο. Είδα τον τρόπο που περπατάει στο βίντεο και αντίστοιχο βίντεο από τα κανάλια στα δικαστήρια. Τρέχει με τον ίδιο τρόπο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ