Ελλαδα

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα (εικόνες)

Η αποκαλυπτική εικόνα από δορυφόρο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δορυφόρος κατέγραψε την καταστροφή από τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Δορυφόρος κατέγραψε την καταστροφή από τη φωτιά στο Ρέθυμνο © meteo

Μεγάλη είναι η καταστροφή από τη φωτιά στο Ρέθυμνο, με τουλάχιστον 15.000 στρέμματα να γίνονται στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο στα νότια του νομού στην Κρήτη, όπως φαίνεται και από τη δορυφορική εικόνα που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.

«Το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)» επισημαίνεται.

Και προστίθεται: «Μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης».

rethymno-fotia-doriforos
fotia-rethymno-doriforiki-eikona

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Δεύτερη ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη μέχρι αυτήν την ώρα είναι η φωτιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Μετά τη σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες, οι συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία αντιμετωπίζονται από 140 πυροσβέστες και 30 οχήματα. Επιποδός βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός του νησιού.

Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν όπως επίσης τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ότι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, βοηθώντας έτσι το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι στο Ροδάκινο, όπου το δεύτερο μέτωπο απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από χθες το μεσημέρι, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή παραμένουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.

Φωτιά στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνει η πυροσβεστική | 16/7/22 | ΕΡΤ

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη την Κυριακή (17/7)

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης βρίσκεται στο 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Μανώλης Κεφαλογιάννης για τη φωτιά στο Ρέθυμνο: «Κάηκαν χιλιάδες πρόβατα και μελίσσια»

Για τις επιπτώσεις της μεγάλης φωτιάς στο Ρέθυμνο ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμβολή των κοινοτικών ταμείων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Ρέθυμνο στην Κρήτη, τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες έχουν εκκενωθεί καθώς πυρκαγιές σαρώνουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ έχουν αποτεφρώσει και χιλιάδες πρόβατα και μελίσσια.

Για τον λόγο αυτό ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει την Κρήτη για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και ποιες επιπρόσθετες μορφές βοήθειας θα μπορούσαν να παρασχεθούν για την αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ