- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευλογιά των πιθήκων: Τα περιστατικά στην Ελλάδα, η κατάσταση της υγείας τους και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Έντεκα είναι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα 6 από αυτά ήταν εισαγόμενα, 4 ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.
Τα περιστατικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.
ΠΟΥ: «Έκτακτη παγκόσμια υγειονομική ανάγκη» η ευλογιά των πιθήκων
Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού θα κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, αναγορεύοντάς την σε «έκτακτη παγκόσμια υγειονομική ανάγκη», καθώς έχουν καταγραφεί σε 58 χώρες πάνω από 6.000 κρούσματα, εκ των οποίων το 80% στην Ευρώπη.
Η έλλειψη τεστ σημαίνει ότι, πιθανότατα, υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναμένεται να συγκαλέσει εκ νέου μια συνεδρίαση της επιτροπής που θα συμβουλεύσει σχετικά με την κήρυξη της επιδημίας σε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Ιουλίου ή νωρίτερα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus σε εικονική συνέντευξη Τύπου από Γενεύη.
Στην προηγούμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουνίου, η επιτροπή αποφάσισε ότι το ξέσπασμα, το οποίο έχει δει τα κρούσματα να αυξάνονται τόσο στις αφρικανικές χώρες όπου συνήθως εξαπλώνεται όσο και παγκοσμίως, δεν ήταν ακόμη μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
«Συνεχίζω να ανησυχώ για την κλίμακα και την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη τεστ σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί. Περίπου το 80% των κρουσμάτων είναι στην Ευρώπη, είπε.
Η ευλογιά των πιθήκων, μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες, εξαπλώνεται παγκοσμίως από τις αρχές Μαΐου.
Το ποσοστό θνησιμότητας σε προηγούμενα κρούσματα στην Αφρική του στελέχους που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή ήταν περίπου 1%, αλλά μέχρι στιγμής αυτό το ξέσπασμα φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρο στις μη ενδημικές χώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα κατατέθηκαν και παράβολα της τάξης των 600.000 ευρώ
Αφέθη ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
Σπιτονοικοκύρης εντόπισε νεκρή γυναίκα βουλγαρικής καταγωγής σε διαμέρισμα στα Χανιά - Έρευνα των Αρχών
Έφοδος της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε σπίτι συνταξιούχου γιατρού - Κατασχέθηκε παράνομο υλικό
Τι ισχύει για εισιτήρια και αλλαγές
Στο σημείο έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Eίχε προβλεφθεί και υπήρχε υποστήριξη στο τηλεφωνικό κέντρο
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Δείτε αναλυτικά τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ
Ο συγγραφέας και πατέρας δύο παιδιών μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια με ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού
Προχωρά η δεύτερη φάση μετασχηματισμού
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τις επόμενες μέρες
Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη τους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αποστέλλονται επίσης δύο Ανώτεροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας - Η δήλωση Δένδια
Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο
Υπήρξε μέλος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και συνιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.