Ελλαδα

ΕΣΗΕΑ για περιουσία Τράγκα: «Άφησε απλήρωτους εργαζόμενους, επιδιδόταν σε ακραίο πλουτισμό»

Τι λέει η ΕΣΗΕΑ για το φαινόμενο «Τράγκα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Τράγκας
Γιώργος Τράγκας © NDP

Η ΕΣΗΕΑ για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, τους απλήρωτους εργαζομένους του και τις οφειλές προς την ένωση και τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η έρευνα για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα και τους τρόπους με τους οποίους αποκτήθηκε συνεχίζεται. Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρακολουθεί με σοβαρό προβληματισμό τον καταιγισμό πληροφόρησης σχετικά με την αμύθητη περιουσία του».

Σε άλλο σημείο, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί τη δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό. Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας. Οι δύο εταιρείες του οι οποίες πτώχευσαν το 2010 άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.00€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται». 

Τι λέει η ΕΣΗΕΑ για το φαινόμενο «Τράγκα»

Αφού παραθέτει τις οφειλές του Γιώργου Τράγκα προς την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, αναφέρεται στο φαινόμενο «Τράγκα», για το οποίο σημειώνει: «Το φαινόμενο «Τράγκα», με τις διαστάσεις οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτονται, φαίνεται ότι  ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του «συστήματος δημοσιότητας». Η διαπλοκή εξουσίας και τύπου είναι, δυστυχώς, φαινόμενο διαχρονικό και διεθνές. Γι’ αυτό και κάθε ευνομούμενη δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει μέτρα με στόχο τη θωράκιση των κοινωνιών από τις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης αλλά και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου.

» Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά υποστηρίζει την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ που κατευθύνεται από τα δημόσια ταμεία σε ΜΜΕ, είτε αφορά σε ενισχύσεις είτε στην κρατική διαφήμιση. Απόλυτη διαφάνεια απαιτείται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ αλλά και στην προέλευση του ενημερωτικού περιεχομένου, το οποίο πρέπει να παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους που υπογράφουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

» Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι σκληρά εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Η μαχόμενη δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία την οποία εκπροσωπεί η ΕΣΗΕΑ είναι το προπύργιο της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένη».

Γιώργος Τράγκας: Γιατί οι φορολογικοί έλεγχοι σταμάτησαν το 2004

Οι αρχές εστιάζουν τις έρευνες στο ενδεχόμενο φοροδιαφυγής, αλλά και στους ελέγχους για φοροδιαφυγή που σταμάτησαν ξαφνικά το 2004 και σε μια εταιρεία του, με έδρα στην Μεγάλη Βρετανία.

Με φόντο τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ο εκδότης δεν είχε μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δημήτρης Μπατζελής, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι «το 2003 έγιναν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις του Γιώργου Τράγκα. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στο ΦΠΑ και στο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τις υπερημερίες. Επίσης είχαμε διαπιστώσει ότι μέσω μίας υπεράκτιας εταιρίας, είχε αγοραστεί μία βίλα στη βόρεια Κέρκυρα, η οποία βίλα ήταν ιδιοκτησίας του Γιώργου Τράγκα. Ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε ελέγχους “Πόθεν Έσχες” και απόκρυψης εισοδήματος, αλλά με τις εκλογές του 2004 και μετά την αποχώρησή μου από το ΣΔΟΕ, δεν προχώρησαν. Η απορία μου είναι ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα και όχι μετά θάνατον».

Οι έρευνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν φτάσει στη Βρετανία, καθώς στο South Woodford, φέρεται να είναι η έδρα εταιρίας που είχε ο Γιώργος Τράγκας και η οποία είναι πίσω από τις αγοραπωλησίες των πανάκριβων ακινήτων.

Οι έρευνες πλέον έχουν στραφεί και στη χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, η οποία δηλώνει ότι δεν έχει αναμιχθεί σε καμία παράνομη ενέργεια και αναμένεται να προσφύγει εναντίον της απόφασης με την οποία δεσμεύτηκε η προσωπική της περιουσία.

Σύμφωνα με την Real News, τα βασικά αδικήματα που η Οικονομική Εισαγγελία θα ερευνήσει εάν έχουν τελεστεί είναι, μεταξύ άλλων, η εκβίαση, η απάτη και η φοροδιαφυγή. Εν ολίγοις, θα διερευνηθεί αν ο εκλιπών, τελώντας αυτές τις αξιόποινες πράξεις, απέκτησε «μαύρο» χρήμα, το οποίο προσπάθησε να «ξεπλύνει» μέσω της αγοράς ακινήτων αλλά και χρυσού. Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στους δύο γιους του δημοσιογράφου, Γιάννη και Φρέντυ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ