Ελλαδα

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στην εστίαση - Πώς επηρεάζει τους μισθούς

«Ήταν ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυξάνονται οι μισθοί στην εστίαση από τη στιγμή που η κλαδική σύμβαση γίνεται υποχρεωτική
Αυξάνονται οι μισθοί στην εστίαση από τη στιγμή που η κλαδική σύμβαση γίνεται υποχρεωτική © Unsplash

Η κλαδική σύμβαση στην εστίαση γίνεται υποχρεωτική, αυξάνοντας τους μισθούς για τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ψητοπωλεία και νυχτερινά κέντρα.

Αλλαγές στην εστίαση φέρνει η κλαδική σύμβαση που γίνεται πλέον υποχρεωτική, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τους μισθούς. O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε σήμερα Τετάρτη (22/6) την Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην εστίαση, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στην εστίαση

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας οι κατώτατες αποδοχές σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως ακολούθως:

  • Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.
  • Μάγειρας Α' 756,29 ευρώ.
  • Μπάρμαν 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.). Πατήστε ΕΔΩ για τον πίνακα με τις νέες αμοιβές στην εστίαση.

Κωστής Χατζηδάκης: «Ζήτημα δικαιοσύνης η υποχρεωτική κλαδική σύμβαση στην εστίαση»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

» Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου.

» Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.