Ελλαδα

Μυστήριο η εξαφάνιση του Θύμιου Μπουγά: Τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ζωντανός

Μόνο για τα βεγγαλικά, και όχι για την επίθεση, η δίωξη των 11 νεαρών που ταυτοποιήθηκαν

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αγνοούμενος Θύμιος Μπουγάς - Φορά μάσκα και φέρει μηχανισμό στο λαιμό που του επιτρέπει να μιλά
Ο αγνοούμενος Θύμιος Μπουγάς © Youtube

Εξαφάνιση Θύμιου Μπουγά: Οι εξελίξεις στην υπόθεση, οι μαρτυρίες για περιπλάνηση του 39χρονου στον Πειραιά, οι ευθύνες και η δίωξη των 11 ατόμων για βεγγαλικά.

Ο Θύμιος Μπουγάς παραμένει εξαφανισμένος από την 4η Μαΐου. Πριν από δύο εβδομάδες, μαρτυρίες που έφταναν στο Silver Alert έδιναν το στίγμα του στον Πειραιά, ωστόσο, από τότε αρχές, εθελοντές και πολίτες δεν έχουν εντοπίσει ίχνη του 39χρονου. Ο Θύμιος Μπουγάς εξαφανίστηκε λίγες ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε με βεγγαλικά στον χώρο όπου είχε βρει κατάλυμα. Λίγο νωρίτερα, πρόσωπα που του ασκούσαν bullying είχαν διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο την πληροφορία ότι «μανιακός κινείται κρατώντας τσεκούρι στους δρόμους τις νυχτερινές ώρες». Η αλήθεια είναι διαφορετική και αποκαλύφθηκε αφού δηλώθηκε η εξαφάνιση του. 

Ο 39χρονος πριν από λίγα χρόνια είχε αυτοπυροβοληθεί στο πρόσωπο και από τότε είχε προκληθεί σοβαρή παραμόρφωση, κάτι που τον έκανε να ντρέπεται να κυκλοφορεί την ημέρα για να μην ...τρομάζει όσους τον συναντούσαν. Έτσι, έβγαινε από τα πρόχειρα καταλύματα όπου έβρισκε καταφύγιο μόνο τις νυχτερινές ώρες. Ως συνέπεια αυτού του περιστατικού έφερε τραχειοστομία, τρεφόταν και μιλούσε με μηχανική υποστήριξη. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τον έκαναν «εύκολο στόχο». Δεχόταν τις ρατσιστικές επιθέσεις, το bullying και όσες φορές θέλησε να αντιδράσει καταγγέλλοντας όσα του συνέβαιναν δεν έβρισκε αρχές με ευήκοα ώτα. 

ΝΕΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΟΝΕΙΡΑ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΕΛΠΙΖΩΝΤΑΣ

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Θύμιου Μπουγά είναι στάσιμες. Παρά τις αρχικές, σοβαρές μαρτυρίες για περιπλάνησή του στον Πειραιά, δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία για το πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι, κυρίως λόγω και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ως κατάλοιπο του τραυματισμού του στο πρόσωπο. 

Όσο οι μέρες περνούν και η ανησυχία μεγαλώνει, η ATHENS VOICE ζήτησε από τον πρόεδρο της Γραμμής Ζωής - Silver Alert, Γεράσιμο Κουρούκλη, τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, και τον ποινικολόγο, Βασίλη Νουλέζα, τα τελευταία στοιχεία για την υπόθεση εξαφάνισής του. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι 11 νεαροί που ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στο σπίτι όπου διέμενε ο Θύμιος Μπουγάς, διώχθηκαν για τα βεγγαλικά και όχι για την επίθεση στον 39χρονο, καθώς το θύμα δεν έχει υποβάλλει σχετική μήνυση. 

ΠΥΡΓΟΣ: «ΤΟ ΠΑΡΕΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΘΥΜΙΟ…»

Εξαφάνιση Θύμιου Μπουγά - Γ. Κουρούκλης: «Πήγαινε να κάνει καταγγελία στην Αστυνομία και τον ξαπόστελναν»

Ο πρόεδρος του Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης, από όπου έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό του, εκτιμά ότι ο Θύμιος Μπουγάς είναι εν ζωή και κρύβεται, ενώ υπάρχουν πρόσωπα που τον βοηθούν να βρει καταφύγιο και να σιτιστεί. 

«Δεν έχουμε μαρτυρίες για τον Θύμιο Μπουγά μετά από τις σοβαρές μαρτυρίες που είχαν φτάσει στο Silver Alert για την περιοχή του Πειραιά. Μαρτυρίες ότι τον είδαν στα Χανιά της Κρήτης κρίθηκαν ως αβάσιμες. Ο Θύμιος είναι πανικοβλημένος μετά από όλο αυτό που έχει γίνει. Έφτασε για συγκεκριμένους λόγους στον Πειραιά. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τον βοηθά και τον προστατεύει μία οικογένεια Ρομά, που έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει κάτι για την εξαφάνισή του. Η οικογένεια τον κρύβει, γιατί δεν θέλει ο ίδιος να εμφανιστεί. Πιστεύω ότι βρίσκεται στη ζωή και κάπου έχει πάει. Όταν καταλαγιάσει αυτή η ιστορία, θα εμφανιστεί. Ο συναγερμός για την εξαφάνισή του δεν έχει κλείσει. Από την πληροφόρηση που έχουμε από την ΕΛ.ΑΣ. και την έρευνα που έγινε στο σπίτι όπου είχε βρει καταφύγιο στον Πύργο, ξέρουμε ότι έχει πάρει μαζί του τη συσκευή με την οποία άλεθε την τροφή του. Είναι ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι δεν έφυγε για κάνει κακό στον εαυτό του», δηλώνει στην ATHENS VOICE ο Γεράσιμος Κουρούκλης, και προσθέτει: 

«Ο Θύμιος Μπουγάς είχε πάει επαλειμμένα στην Αστυνομία για να κάνει καταγγελία για τις επιθέσεις που δεχόταν και τον ξαπόστελναν. Του έλεγαν να βρει δικηγόρο και να κάνει μήνυση. Ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει μήνυση. Δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να μάθει τα ονόματα των ατόμων που του επιτίθεντο, αλλά δεν είχε και χρήματα». 

Ο πρόεδρος του Silver Alert επαναλαμβάνει την έκκληση όποιος πολίτης τον δει με διακριτικό τρόπο να καλέσει το 1065 και να μην τον χάσει από τα μάτια του μέχρι να σπεύσουν εθελοντές και Αστυνομία. «Καλούμε τους πολίτες με πολύ διακριτικό τρόπο να μας δώσουν την όποια πληροφορία έχουν για το πού βρίσκεται ο Θύμιος Μπουγάς. Ο Θύμιος είναι τετραπέρατος και τραυματισμένος ψυχικά. Δεν φτάνει να δει κάποιος έναν νεαρό άνδρα με κοτσίδα και μάσκα. Το χαρακτηριστικό του Θύμιου είναι η τραχειοστομία και ο μηχανισμός που φέρει στον λαιμό του». 

Εξαφάνιση Θύμιου Μπουγά - Δήμαρχος Πύργου: «Από το 2015 είχε κόψει επαφές με τις δομές μας»

Οι έρευνες στον Πύργο, από όπου χάθηκαν τα ίχνη του 39χρονου Θύμιου Μπουγά, συνεχίζονται τις νυχτερινές ώρες, τις ώρες που έβγαινε από το σπίτι. Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μιλώντας στην ATHENS VOICE εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Θύμιος ζει. «Ο αυτοτραυματισμός του πριν από λίγα χρόνια τον έκανε πιο δυνατό. Πιστεύω ότι ζει και ότι μετά την απόπειρα που έκανε έχει θέληση να ζήσει. Η ψυχοσύνθεσή του και κάποια ζητήματα που είχε με τις αρχές τον είχα βάλει στη θέση του αόρατου ανθρώπου. Ο Θύμιος Μπουγάς είχε περάσει από κοινωνικές δομές του δήμου Πύργου, είχαμε βοηθήσει για το προνοιακό επίδομα που λάμβανε. Όμως, από το 2015 είχε αρνηθεί να έρθει, να περάσει από επιτροπές. Γνωρίζουμε ότι τον βοηθούσαν περίοικοι. Υπήρξαν περίοδοι που απουσίαζε για καιρό από την περιοχή. Είχε κόψει τις επαφές του με τις δομές μας». 

Όσο για τα 11 πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί για την επίθεση με τα βεγγαλικά στο χώρο όπου είχε βρει καταφύγιο, αυτά διώκονται για την παράνομη κατοχή τους και όχι για την επίθεση στον Θύμιο Μπουγά, αφού αναγκαία για τη δίωξή τους για τις επιθέσεις εις βάρος του θα ήταν να έχει κατατεθεί μήνυση από το θύμα. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. «Αυτά τα παιδιά που έκαναν την επίθεση, δεν ήταν εγκληματική ομάδα, αλλά η ζημιά έγινε. Ήταν παιδιά εφηβικής ηλικίας, θεωρούν ότι τέτοιες πράξεις βίας ήταν δείγματα ηρωισμού», συμπληρώνει ο δήμαρχος Πύργου. 

Εξαφάνιση Θύμιου Μπουγά - Β. Νουλέζας: «Η ολιγωρία του κράτους να μην αποβεί μοιραία»

Ο δικηγόρος Βασίλης Νουλέζας υπήρξε αρχικά συνήγορος της αδελφής του Θύμιου Μπουγά. Πλέον, μπορεί να μην εκπροσωπεί την οικογένεια του 39χρονου, ωστόσο, δηλώνει ότι μόλις εντοπιστεί θα βρεθεί στο πλευρό του, νομικός συμπαραστάτης του για να προωθήσει στη Δικαιοσύνη τις καταγγελίες για τις επιθέσεις που δεχόταν. 

«Ο Θύμιος Μπουγάς υπήρξε ανυπεράσπιστος και απροστάτευτος από την Πολιτεία. Θύμα ψυχολογικού και κοινωνικού bullying, ψυχικής βίας από ομάδα ανθρώπων που λειτουργούσαν κυριολεκτικά σαν αγέλη λύκων, δρώντας με αξιόποινο τρόπο, επιδιώκοντας να τον διαπομπεύσουν και να τον διασύρουν δημόσια εκμεταλλευόμενοι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει τρομοκρατημένος την οικία όπου διέμενε στον Πύργο Ηλείας. Ευθύνη για την περιθωριοποίηση και την εγκατάλειψη αυτού του συνανθρώπου μας φέρουν πρωτίστως οι δομές κοινωνικής πρόνοιας, το ΕΣΥ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και το οικογενειακό του περιβάλλον που εκ των υστέρων αντιλήφθηκε το μεγάλο του πρόβλημα», δηλώνει στην ATHENS VOICE o ποινικολόγος, Βασίλης Νουλέζας, 

Ο κ. Νουλέζας καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για καθυστέρηση και υποστηρίζει ότι οι αρχές δεν ανταποκρίθηκαν όταν έλαβαν τα παράπονα του Θύμιου Μπουγά για τις επιθέσεις που είχε δεχθεί. «Φρονώ, ενόψει της σοβαρότητας της κατάστασης υγείας του -καθώς τρέφεται με μηχανική υποστήριξη-, αλλά και της κατεστραμμένης του ψυχολογίας, ότι η ζωή του διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Απεύχομαι να έχει συμβεί το μοιραίο. Ως κοινωνικά αδιάφοροι, μετά την τραγική αυτή εξέλιξη, έχουμε αποτύχει ως άνθρωποι και είμαστε συνυπεύθυνοι για το δράμα που βιώνει αυτός ο άνθρωπος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει υποχρέωση να δώσει εντολή για καλύτερη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., καθώς υπάρχουν μαρτυρίες σοβαρές που δεν έχουν αξιοποιηθεί». 

Επιπλέον, ο Βασίλης Νουλέζας προσθέτει ότι «όλα οφείλονται στη συνολική αβελτηρία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κοινωνική μέριμνα για έναν άνθρωπο ΑμΕΑ, που καταδιώχτηκε με λυσσαλέα αγριότητα από νεαρούς που διώκονται μόνο για τη χρήση βεγγαλικών. Ο 39χρονος ζούσε εγκαταλελειμμένος σε μία τρώγλη, δυσκολευόμενος να βιοποριστεί. Ο Θύμιος Μπουγάς δικαιούται κοινωνική επανένταξη, εργασία, αρωγή και κατοικία, ότι δηλαδή όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες. Εφόσον ανευρεθεί θα τον εκπροσωπήσω ως νομικός παραστάτης του και θα υποβληθεί έγκληση για τις παράνομες πράξεις βίας που υπέστη». 

Ο Θύμιος Μπουγάς εξαφανίστηκε από το σπίτι του, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στον Πύργο Ηλείας στις 4 Μαΐου 2022. Έχει καστανά μάτια, ύψος 1,75μ και είναι αδύνατος. Φοράει χειρουργική μάσκα και μιλάει με μηχανική υποστήριξη. Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

Εξαφάνιση Θύμιου Μπουγά - Ο συναγερμός από το Silver Alert
Εξαφάνιση Θύμιου Μπουγά - Ο συναγερμός από το Silver Alert

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ