Ελλαδα

Γυναικοκτονίες: Μία ματωμένη λίστα που μεγαλώνει συνεχώς

Το έγκλημα στη Δράμα και ο χάρτης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναικοκτονία - Κακοποίηση: Η γυναίκα προσπαθεί να προστατευτεί βάζοντας τα χέρια της μπροστά από το πρόσωπο της - Η λέξη Stop γραμμένη στο χέρι της
Γυναικοκτονία - Κακοποίηση γυναικών © Pixabay / superlux91

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Τα τελευταία εγκλήματα με θύματα γυναίκες - Το χρονικό και η ανάγκη αναγνώρισης νομικού όρου

Μακρά και ποτισμένη με το αίμα των θυμάτων είναι η λίστα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το 2021 στη χώρα μας καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες. Πριν από λίγες ώρες, στη Δράμα, καταγράφηκε η 4η γυναικοκτονία μέσα σε έξι μήνες. Θύμα μία 59χρονη γυναίκα που έπεσε νεκρή από τα πυρά του εν διαστάσει συζύγου της στο σπίτι όπου διέμεναν στην Προσοτσάνη. Ο γυναικοκτόνος αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, αφού πρώτα ενημέρωσε φίλη της για το έγκλημα που μόλις είχε διαπράξει. 

Γυναικοκτονίες καταγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και τώρα στη Δράμα. 

Γυναικοκτονίες - Γιάννενα: Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του

Στις 20 Φεβρουαρίου 2022 ένας 69χρονος άνδρας συνελήφθη για την άγρια δολοφονία της 79χρονης συζύγου του στα Γιάννενα. Αυτή είναι η πρώτη γυναικοκτονία για το 2022. 

«Καυγαδίσαμε όπως κάναμε κάθε φορά. Ναι την χτύπησα, αλλά δεν είχα σκοπό να τη σκοτώσω», είχε πει στην απολογία του ο γυναικοκτόνος, ο οποίος προσπάθησε να σκεπάσει το έγκλημά του, καθώς ισχυρίστηκε ότι η 73χρονη έπεσε μέσα στο σπίτι. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να χτίσει άλλοθι, ο δράστης τηλεφώνησε στη γειτόνισσά του, λέγοντάς της: «Πάρε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Πρέπει να έρθει γρήγορα ασθενοφόρο στο σπίτι. Η σύζυγος μου έπεσε και χτύπησε. Πάρε τώρα τηλέφωνο».

Όταν το ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο διαπιστώθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κλήθηκε η Αστυνομία. Άλλωστε, η γυναίκα έφερε μώλωπες στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος της. «Λάβαμε μια κλήση να μεταβούμε σε μια οικία για μια γυναίκα που είχε κάποιο πρόβλημα φτάνοντας εκεί το ασθενοφόρο, οι διασώστες του ΕΚΑΒ μαζί με τον γιατρό του ΕΚΑΒ, είδαν ότι μια γυναίκα δεν ήταν εν ζωή. Ενημερώθηκε η αστυνομία και ο ιατροδικαστής οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο και από εκεί και μετά ανέλαβαν αυτοί την υπόθεση. Εκεί έκρινε το πλήρωμα ότι κάτι περίεργο γινόταν και κάλεσαν την αστυνομία», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΚΑΒ Ιωαννίνων.

Γυναικοκτονίες - Θεσσαλονίκη: Ο πυγμάχος πυροβόλησε την πρώην σύντροφό του μπροστά τις κόρες της

Το βράδυ της 2ας Μαρτίου, η 41χρονη ιδιοκτήτρια τσιπουράδικου στη Θεσσαλονίκη πέφτει νεκρή μπροστά στα μάτια των παιδιών της. Ο πυγμάχος σύντροφός της μπαίνει στην επιχείρηση και την αναζητά. Στη συνέχεια βγάζει το όπλο του και την πυροβολεί. Η γυναίκα τραυματίζεται θανάσιμα. Ο πυγμάχος με το ίδιο όπλο βάζει τέλος στη ζωή του. 

Ο 41χρονος δράστης ήταν πυγμάχος και δημιουργούσε συχνά προβλήματα στην πρώην σύντροφό του. Για τον λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 2021, είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του δράστη. Το ζευγάρι ήταν μαζί περίπου τρία χρόνια, ωστόσο μετά τον χωρισμό του ο πυγμάχος δεν σταμάτησε να την ενοχλεί. «Είχε στο μπουφάν του το όπλο, πέρασε όλους τους ανθρώπους. Φέρεται να την παρακολουθούσε. Είπαν ότι έφτασε στην κουζίνα. Έβγαλε την καραμπίνα, μπήκε η μεσαία κόρη μπροστά. Πυροβόλησε τη Βίκυ εξ επαφής στην κοιλιακή χώρα και μετά αποχώρησε. Δεν μπορούσε να ξεκόψει. Ζούσε με το καθεστώς του φόβου. Είχε τρία παιδιά, προσπαθούσε να τα προστατεύσει. Όταν άκουσα για τον πυροβολισμό, ήταν η πρώτη μου σκέψη ότι ήταν εκείνος. Όταν έδειχνε τη διάθεση να χωρίσουν πάντα είχε φασαρίες», περιέγραψε η δικηγόρος της 41χρονης Βίκυς, του θύματος της γυναικοκτονίας. 

Μαρτυρία για τη δολοφονία

Σχεδόν μία ώρα πριν φτάσει επί της οδού Παπαφη 41, ο 41χρονος πυγμάχος, δράστης της νέας γυναικοκτονίας στη Θεσσαλονίκη και αυτόχειρας, έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι δεν φοβάται τον θάνατο. «Όλο και πιο κοντά στον τελευταίο αγώνα το μόνο που δεν φοβήθηκα ποτέ μου είναι ο θάνατος δεν ξέρω εσείς τι κάνετε».

Γυναικοκτονίες - Καβάλα: Στραγγάλισε τη σύζυγό του στο φαρμακείο και επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Η γυναικοκτονία στην Καβάλα αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 μέσα στο φαρμακείο που διατηρούσε το θύμα, μια 43χρονη γυναίκα που στραγγαλίστηκε από τον 55χρονο σύζυγό της. O συζυγοκτόνος αφού σκότωσε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Μετά το άγριο έγκλημα στην Καβάλα ο δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έκανα κακό στη γυναίκα μου». 

Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Το φαρμακείο στο οποίο δολοφονήθηκε η 43χρονη φαρμακοποιός
Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Το φαρμακείο και το 43χρονο θύμα © kavalanews.gr

Ο 55χρονος πήγε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, το βράδυ, στο φαρμακείο που διατηρούσε η 43χρονη φαρμακοποιός στις Πηγές του Δήμου Νέστου στην Καβάλα. Υπήρξε έντονη διαφωνία και ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος τη στραγγάλισε. Μετά τη γυναικοκτονία ο 55χρονος συζυγοκτόνος μετέφερε το πτώμα της γυναίκας του σε δώμα διπλανού κτίσματος, όπου και επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ειδικότερα, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες στα χέρια και τον λαιμό του.Τελικά, πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία. Στα πρώτα του λόγια ο δράστης είπε στους αστυνομικούς για το έγκλημα. Αστυνομικοί που έσπευσαν επί τόπου, προχώρησαν στη σύλληψή του. 

To ζευγάρι είχε καταγωγή από τον Αμυγδαλεώνα και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες γειτόνων η γυναίκα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να χωρίσουν. Μαζί είχαν δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 6 και 10 ετών, μαθητές Δημοτικού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η φαρμακοποιός και ο συζυγοκτόνος αντιμετώπιζαν προβλήματα στον γάμο τους και είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση διαζυγίου.

Ενδοοικογενειακή βία: Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΡΟΠΟ

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβίβασε πριν από λίγες εβδομάδες τα στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά για τα οποία επελήφθησαν τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοικογενειακής βίας, την περίοδο από 11.10.2021 έως 31.01.2022.

Συνοπτικά, από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν καταγραφεί 1.632 περιστατικά για το αδίκημα περί ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και 592 περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Από τον Οκτώβριο του 2019, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναπτυχθεί δίκτυο εθνικής εμβέλειας 73 υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

endooikogeneiaki_via1.jpg

endooikogeneiaki_via2.jpg

endooikogeneiaki_via3.jpg

endooikogeneiaki_via4.jpg

Γυναικοκτονίες: Αναγκαία η αναγνώριση του νομικού όρου

Ήδη από τον Μάρτιο το Strong Me έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»

Γυναικοκτονία: Πες την με το όνομα της - Strong Me

Από τον περασμένο Οκτώβρη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για την ανάγκη αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ως νομικού όρου. 

«Η αφαίρεσης της ζωής μίας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, δηλαδή λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο και το ρόλο της, από έμφυλα κίνητρα, πρέπει να προβληματίσει περί της αναγκαιότητας νομικής αναγνώρισης του φαινομένου της έμφυλης βίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο. Η νομική αναγνώριση της αφαίρεσης ζωής γυναίκας μπορεί να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής και να συνεκτιμάται το φύλο του θύματος, η σχέση του με το δράστη και να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής του συγκεκριμένου θύματος, το οποίο στοχοποιείται λόγω (του φύλου του) και αντιμετωπίζεται το θύμα ιδιοκτησιακά και ασκείται εξουσία πάνω του», ανέφερε τότε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ