Ελλαδα

Ιράν: Πληροφορίες ότι τα ελληνικά τάνκερ οδηγούνται σε λιμάνι για κατάσχεση φορτίου

Για μετάγγιση του πετρελαίου-φορτίου τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέλαβαν Ιρανοί κομάντο στον Περσικό
Ιράν: Πληροφορίες ότι τα ελληνικά τάνκερ οδηγούνται σε λιμάνι για κατάσχεση φορτίου @Twitter

Ιράν: Πληροφορίες ότι τα ελληνικά τάνκερ οδηγούνται σε λιμάνι για κατάσχεση του φορτίου τους.

Στο λιμάνι Μπανταραμπάς κατευθύνονται με εντολή της Τεχεράνης τα δύο ελληνικά τάνκερ, που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν.

Το λιμάνι Μπανταραμπάς βρίσκεται στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ και εκεί θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μετάγγιση του πετρελαίου-φορτίου τους.

Οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά, ενώ πάνω στα δεξαμενόπλοια παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ - Κομισιόν σε Ιράν: «Απαράδεκτη» η κατάσχεση

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν, σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο. «Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ - Πλακιωτάκης: «Ισοδυναμεί με πειρατεία»

Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης,  δήλωσε ότι «η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα», επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους».

«Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός.

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών σύμφωνα με το Star. Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Η πρώτη εντύπωση όσων ήταν στα πλοία ήταν ότι έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος. Μάλιστα, οι λεγόμενοι «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν, το οποίο είναι ανεξάρτητο σώμα από τον τακτικό στρατό.

Ο τακτικός στρατός αποτελεί το βαθύ κράτος της χώρας και τα μέλη του είναι από τους πιο σκληρούς στρατιώτες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ