Ελλαδα

Κατάληψη τάνκερ: Οι δραματικοί διάλογοι των Ελληνών ναυτικών με τους Φρουρούς της Επανάστασης

«Έχουμε οικογένειες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν
Το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν © vesselfinde

Οι Φρουροί της Επανάστασης και οι Έλληνες ναυτικοί στα δύο ελληνικά τάνκερ. Ο διάλογος όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι μετά το ρεσάλτο στα δεξαμενόπλοια.

Τέλος δεν έχει το θρίλερ με τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια και την κατάληψή τους στον Περσικό Κόλπο από Ιρανούς ενόπλους, την ώρα που τα δύο τάνκερ έπλεαν στα ανοιχτά της ασιατικής χώρας. Την Παρασκευή (27/5) οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησαν ρεσάλτο, ακινητοποιώντας τα πληρώματα στα δύο πλοία με ελληνική σημαία (Delta Poseidon και Prudent Warrior).

Συνολικά 9 Έλληνες ναυτικοί και 1 Κύπριος παραμένουν στα χέρια των Ιρανών μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Το πλοίο Delta Poseidon είχε αποπλεύσει από το Ιράκ (λιμάνι Μπασρά) και είχε προορισμό το Ιράκ. Ενώ έπλεε 22 μίλα από τις ακτές του Ιράν, στρατιωτικό ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν προσνηώθηκε στο ελληνικό τάνκερ και 7 ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Το Prudent Warrior είχε ξεκινήσει από το ίδιο λιμάνι στο Ιράκ, όταν το προσέγγισαν δύο ταχύπλοα με 7 Ιρανούς κομάντο.

Δημοσίευμα στο BBC αναφέρει ότι η πειρατεία στον Περσικό Κόλπο αποτελεί αντίποινα στην πρόσφατη κίνηση των ελληνικών αρχών να δεσμεύσουν προσωρινά ένα ρωσικό τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο ανοιχτά της Καρύστου, στο πλαίσιο της νόμιμης έρευνας για το αν παραβιάζονται οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οργισμένο διάβημα του ΥΠΕΞ-Κατάληψη 2 πλοίων ελληνικής σημαίας από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις|ΕΡΤ

Έλληνες ναυτικοί σε Ιρανούς κομάντο: «Έχουμε οικογένειες»

Το Star έδωσε στη δημοσιότητα τον διάλογο ανάμεσα στους Έλληνες ναυτικούς και τους Ιρανούς κομάντο που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια.

  • Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
  • Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Καταπατάτε τους νόμους.
  • Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθείτε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
  • Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
  • Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί των δύο τάνκερ μετά την Πειρατεία στον Κόλπο

Τα πληρώματα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατελήφθησαν στο Ιράν είναι καλά στην υγεία τους, αναφέρουν οι ναυτιλιακές Αρχές της ασιατικής χώρας.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News, οι αρμόδιες Αρχές του Ιράν επεσήμαναν ότι τα πληρώματα των δύο δεξαμενόπλοιων «δεν κρατούνται, αλλά βρίσκονται στα πλοία».

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» διευκρίνιζει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε σχετική ανακοίνωση, την ώρα που η Βρετανία καταδίκασε την κατάλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ