Ελλαδα

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι 2 κλιμαστικά ανά νοικοκυριό - Η επιδότηση

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
air-condition.jpg
© Unsplash

Για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών και την επιδότηση ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για έως και δύο κλιματιστικά ανά νοικοκυριό.

Η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών ξεκινά στα μέσα Ιουνίου, με τους καταναλωτές να λαμβάνουν επιδότηση. O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του σήμερα Σάββατο 28 Μαΐου 2022, το πρωί, αναφέρθηκε στους δικαιούχους του προγράμματος για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του μέτρου της απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών είναι 150 εκατ. ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 35%-50% και εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν 380.000 συσκευές. «Ένα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές, αλλά δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες. Μπορεί, όμως, να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%» εξήγησε.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα κοινωνικά κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση για τους δικαιούχους, τονίζοντας ότι προηγούνται:

  • Οικογένειες με μέλος με αναπηρία,
  • πολύτεκνες οικογένειες και
  • οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές αφορά η επιδότηση

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι συσκευές που θα μπορεί να αποσύρει και να αντικαταστήσει όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

  1. Κλιματιστικά,
  2. ψυγεία (και ψυγειοκαταψύκτες,
  3. καταψύκτες.

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση είναι τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων, καθώς και οι ηλεκτρικές κουζίνες.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές. Προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης αποτελεί η απόσυρση των παλιών συσκευών, οι οποίες θα ανακυκλωθούν.

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει η πλατφόρμα | Τώρα ό,τι συμβαίνει 28/5/2022 | OPEN TV

Η διαδικασία για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών - Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

Ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας:

  • Το ονοματεπώνυμο του,
  • τον ΑΦΜ του,
  • τον αριθμό παροχής και
  • δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Μόλις κλείσει η πλατφόρμα για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών, η οποία θα είναι σε λειτουργία για κάποιες μέρες, θα γίνει ιεράρχηση, θα προκύψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες και στη συνέχεια ο ωφελούμενος θα πάει στο κατάστημα για να οριστικοποιήσει ποια συσκευή θα αγοράσει, θα πληρώσει και επί τόπου θα αφαιρείται η επιδότηση. «Δε θα περιμένει να την πάρει μετά την επιδότηση» ξεκαθάρισε ο Κώστας Σκρέκας για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ