Ελλαδα

Πότε πέφτει το τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2022 - Η ημερομηνία και οι υπόλοιπες αργίες

Ποια τριήμερα ακολουθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος © Pixabay

Το τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Είναι το ένα από τα τέσσερα τριήμερα που απομένουν, με βάση τις αργίες φέτος.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 και τις υπόλοιπες αργίες του 2022 αναζητούν όλο και περισσότεροι, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το καλοκαίρι και ήδη αρκετοί ετοιμάζουν εκδρομή. Φέτος το τριήμερο Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022.

Σημειώνεται ότι η γιορτή είναι κινητή και το πότε πέφτει, εξαρτάται άμεσα από το πότε είναι το Πάσχα. Ειδικότερα, γιορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα και είναι πάντα Δευτέρα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Από τη στιγμή που δεν είναι επίσημη αργία στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά του Αγίου Πνεύματος και θέλουν να κάνουν τριήμερο, θα πρέπει να πάρουν μια ημέρα άδεια.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2022 - Ποια άλλα τριήμερα ακολουθούν μέχρι να φύγει το 2022

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αργίες μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Δεκαπενταύγουστο. Μέχρι να φύγει η χρονιά απομένουν ακόμη τέσσερα τριήμερα. Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει Δευτέρα. Αναλυτικά:

  • Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα)
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 ετοιμάζονται να φύγουν αρκετοί εκδρομείς
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 ετοιμάζονται να φύγουν αρκετοί εκδρομείς © Pixabay

Με βάση τις αργίες του 2022, από τη στιγμή που η δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων πέφτει Δευτέρα, δημιουργείται ένα τετραήμερο πριν φύγει η χρονιά.

Γιορτή Αγίου Πνεύματος 2022 - Τι γιορτάζουμε

Του Αγίου Πνεύματος είναι πολύ σημαντική εορτή για την Ορθοδοξία. Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ