Ελλαδα

Αγίου Πνεύματος 2022: Πότε πέφτει το τριήμερο - Ημερομηνία

Τι γιορτάζουμε - Ποιες αργίες έπονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιστέρια στο Σύνταγμα
Του Αγίου Πνεύματος πέφτει φέτος τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πότε πέφτει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022. Η ημερομηνία και τι γιορτάζουμε τη συγκεκριμένη αργία. Ποιες άλλες αργίες ακολουθούν.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι το επόμενο που έχουν σημειώσει στο ημερολόγιο όσοι σχεδιάζουν εκδρομή μέσα στον Ιούνιο. Φέτος του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει στις 13 Ιουνίου 2022, ημέρα Δευτέρα.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και το πότε πέφτει, συνδέεται άμεσα με το πότε είναι το Πάσχα. Πέφτει πάντα Δευτέρα και γιορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Σημειώνεται ότι είναι αργία για Δήμοσιο, τράπεζες και ορισμένους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα. Πολλά καταστήματα είναι ανοιχτά, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική απόφαση από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους τη συγκεκριμένη εορτή. Κανονικά λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν του Αγίου Πνεύματος 2022 θα πρέπει να πάρουν μία ημέρα άδεια για να κάνουν τριήμερο.

Αγίου Πνεύματος 2022 - Τι γιορτάζουμε - Γιατί είναι σημαντική γιορτή

Για την Ορθοδοξία η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι πολύ σημαντική. Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα, ως ξεχωριστές γιορτές.

Κάθε χρόνο η Ορθοδοξία γιορτάζει την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού
Του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει φέτος Δευτέρα 13 Ιουνίου © EUROKINISSI/

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Ποιες αργίες και τριήμερα περιμένουμε μετά του Αγίου Πνεύματος 2022

Οι επόμενες αργίες μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022 ξεκινούν από τον Αύγουστο και μετά. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Δεκαπενταύγουστο. Σημειώνεται ότι μέχρι να φύγει η χρονιά απομένουν ακόμη τέσσερα τριήμερα. Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει Δευτέρα. Αναλυτικά:

  • Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα)
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός
«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός

Πλέον είναι απαραίτητο, πρέπει να κατανοηθούν τα αίτια. Απαιτείται να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε τα αγόρια όπως εκπαιδεύτηκαν οι πατεράδες τους. Να τους βοηθήσουμε να κατέβουν από το βάθρο τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.