- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες: 581 ακτές, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.
Συνολικά 581 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων, αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος.
«Είμαστε ευλογημένη ως χώρα - oι προορισμοί μας είναι περιζήτητοι παγκοσμίως», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση βράβευσης και κάνοντας ειδική αναφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Επεσήμανε τα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συνδέονται με τον θεσμό, ενώ έκανε γνωστό ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη εξασφαλιστεί περί τα 140 εκατομμύρια για την κατασκευή μαρινών, αλλά και για την βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες.
Όσον αφορά την τουριστική σεζόν, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη χώρα μας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «στη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών.
Μάλιστα, φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, «στις μέρες μας, με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση, ο ρόλος της Γαλάζιας Σημαίας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Στόχος μας είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, υποσκελίζοντας την Ισπανία». Ο ίδιος επεσήμανε τη δυναμική που υπάρχει για την κατάκτηση περισσότερων από 1000 σημαιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απ' την πλευρά του, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανοίγοντας την εκδήλωση, εξέφρασε τη χαρά του για την ανάληψη των βραβεύσεων της Γαλάζιας Σημαίας και έκανε γνωστό ότι ο δήμος προχωράει σε μία ολιστική ανάπλαση του παράκτιου μετώπου του, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του διεθνούς προγράμματος, Johann Durand, επεσήμανε την αξία των Γαλάζιων Σημαιών ως μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ ανέφερε ότι ο θεσμός πρόκειται να εξελιχθεί σημαντικά τα προσεχή χρόνια.
Η βουλευτής Ν. Ηλείας της Ν.Δ., και πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών, αλλά και την προστασία των περιοχών Natura, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της στον θεσμό.
Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, δήλωσε ότι «τα τουριστικά γραφεία δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον θεσμό» και επεσήμανε τις προσπάθειες των φορέων για την κατάκτηση των Γαλάζιων Σημαιών. Επιπλέον, έκανε λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, τονίζοντας ότι «το νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον και να εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη».
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αττική, σε δύο φάσεις:
Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία του δήμου Γλυφάδας, με την συμμετοχή περισσότερων από σαράντα παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ).
Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιελάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της Πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Το ΥΠΕΝ, διά της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», ενώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Αναλυτικά οι διακοπές κυκλοφορίας σε βασικές οδούς της πρωτεύουσας την Κυριακή το πρωί
Η πρόγνωση για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το meteo και την ΕΜΥ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Εντοπίστηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα με επικαθήμενο
Tι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Τα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν και το δικαστικό «θρίλερ» με Κορκονέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.