Ελλαδα

Γιορτή της Μητέρας 2022: Το ιστορικό ηχητικό αφιέρωμα του ΓΕΕΘΑ

Το podcast «Μανάδες Ηρωίδες και Ηρωομάνες»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη Γιορτή της Μητέρας 2022 τιμά το ΓΕΕΘΑ με συγκινητικό ηχητικό αφιέρωμα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου. Το podcast «Μανάδες Ηρωίδες και Ηρωομάνες».

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα ηχητικό αφιέρωμα στη θρυλική προσωπικότητα της Ελληνίδας Μάνας και τη διαχρονική συνεισφορά της στην ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους στο διάβα των αιώνων.

Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η μητέρα, η μαμά, η μάνα έχει την τιμητική της.

Το podcast του ΓΕΕΘΑ έχει τον τίτλο «Μανάδες Ηρωίδες και Ηρωομάνες» και αναδεικνύει τις μεγάλες γυναικείες μορφές της ελληνικής Ιστορίας που γέννησαν και ανέθρεψαν ήρωες ή έδρασαν οι ίδιες ως ηρωίδες.

Στην ηχογράφηση του podcast δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει η ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου, απαγγέλλοντας με την ξεχωριστή φωνή της τα ιστορικά κείμενα.

Σημειώνεται ότι σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 ο Αρκάς δημοσίευσε σκίτσο για τη Γιορτή της Μητέρας, ενώ και η Google αφιερώνει το doodle στη σημερινή εορτή.

Γιορτή της Μητέρας 2022 - 8+1 πράγματα για τη σημερινή ξεχωριστή ημέρα

  1. Μία από τις παλαιότερες γιορτές της μητέρας ήταν εκείνη των αρχαίων Ελλήνων, κάθε άνοιξη, αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα των θεών, θεά της γονιμότητας, της μητρότητας και της γέννας.
  2. Στην Αμερική 4,1 εκατομμύρια γυναίκες γίνονται μητέρες κάθε χρόνο. Μέχρι το 2014, υπήρχαν 43,5 εκατομμύρια μητέρες στις ΗΠΑ, σε ηλικίες από 15 μέχρι 50, οι οποίες είχαν 95,8 εκατομμύρια μωρά.
  3. Στις ΗΠΑ, οι περισσότερες γυναίκες έχουν το πρώτο τους παιδί στη δεκαετία των 20 χρόνων τους. Το 2000, η μέση ηλικία για τις γυναίκες που γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά ήταν τα 24,9 χρόνια τους ενώ το 2020 ο μέσος όρος είχε ανέβει στα 27,1 χρόνια.
  4. 50 τουλάχιστον χώρες γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας σε όλο τον κόσμο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Εκτός από τις ΗΠΑ, είναι και ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αυστραλία και το Βέλγιο.
  5. Παραδοσιακά, η Ινδία γιορτάζει το «​Δεκαήμερο της Μητέρας», δέκα μέρες ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κάθε χρόνο. Είναι η γιορτή της Ντούργκα-πούγια, αφιερωμένη στη μητέρα των θεών, Ντούργκα.
  6. Το πιο δημοφιλές δώρο για αυτή την ημέρα είναι η κάρτα. 152 εκατομμύρια κάρτες κάθε χρόνο. Η Ημέρα της Μητέρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη γιορτή αποστολής καρτών στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα στέλνουν κάρτες στις μαμάδες, μητριές και γιαγιάδες, μέσω ταχυδρομείου. Οι online ευχές και e-cards μετριούνται ξεχωριστά.
  7. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, την Ημέρα της Μητέρας γίνονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου: Περίπου 122 εκατομμύρια τηλεφωνήματα.
  8. Η Ημέρα της Μητέρας είναι και η τρίτη γιορτή στη σειρά στις πωλήσεις που αφορούν λουλούδια και φυτά, μετά τα Χριστούγεννα και το Χάνουκα. Περίπου το ένα τέταρτο των λουλουδιών που πουλιούνται κάθε χρόνο αγοράζονται την ημέρα αυτή.
  9. Τα γαρίφαλα έχουν ιδιαίτερη σημασία τη Γιορτή της Μητέρας. Η Άννα Ριβς Τζάρβις χρησιμοποίησε το γαρίφαλο την Ημέρα της Μητέρας για να συμβολίσει το αν η μητέρα ζούσε. Ένα κόκκινο γαρίφαλο σήμαινε ότι η μητέρα ζει, και ένα λευκό σήμαινε ότι είχε πεθάνει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις