Ελλαδα

Aράχνη «μαύρη χήρα» στο Πήλιο τσίμπησε παιδί - Εσπευσμένα στην Αθήνα

Την ώρα που έπαιζε σε γκαζόν στην Πορταριά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Αθήνα από το Πήλιο μεταφέρθηκε το παιδί που το τσίμπησε αράχνη «μαύρη χήρα»
Στην Αθήνα από το Πήλιο μεταφέρθηκε το παιδί που το τσίμπησε αράχνη «μαύρη χήρα» © EUROKINISSI

Παιδί στο Πήλιο δέχτηκε τσίμπημα από αράχνη «μαύρη χήρα». Οι έντονοι πόνοι και η οδηγία να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα από τον Βόλο.

Περιπέτεια στο Πήλιο για ένα παιδί που το τσίμπησε αράχνη, η οποία ανήκει στο είδος «μαύρη χήρα». Πρόκειται για 4χρονο αγόρι, το οποίο δέχτηκε το δάγκωμα από την αράχνη την ώρα που έπαιζε.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στην Πορταριά Πηλίου, την ώρα που το παιδί βρισκόταν σε γκαζόν καφετέριας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο thenewspaper. Αρχικά, το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ωστόσο, οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αράχνη «μαύρη χήρα» τσίμπησε παιδί στο Πήλιο - Τα νεότερα για την υγεία του 4χρονου

Μετά το τσίμπημα από την αράχνη «μαύρη χήρα», το παιδί αισθάνθηκε πόνο και κάλεσε τους γονείς του. Το χέρι του κοκκίνισε και ο πόνος δυνάμωνε όσο περνούσε ο χρόνος. Άμεσα, οι γονείς του επικοινώνησαν με το Κέντρο Δηλητηριάσεων, από το οποίο ενημερώθηκαν για το τσίμπημα της «μαύρης χήρας». Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για τη διακομιδή του 4χρονου στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μετά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, το παιδί από το Πήλιο παρέμεινε για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο.

Η αράχνη «μαύρη χήρα» που τσίμπησε τον 4χρονο στο Πήλιο
Η αράχνη «μαύρη χήρα» που τσίμπησε τον 4χρονο στο Πήλιο © thenewspaper

«Μαύρη χήρα» στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές συναντάται η συγκεκριμένη αράχνη

Η «μαύρη χήρα» είναι μια αράχνη που συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία:

  1. Ανήκει στο γένος Latrodectus.
  2. Το όνομά της οφείλεται στην κοινή πρακτική του θηλυκού να σκοτώνει και να τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.
  3. Σε γενικές γραμμές η «μαύρη χήρα» δεν είναι επιθετική. Πολλά τσιμπήματα σε ανθρώπους γίνονται για λόγους άμυνας, όταν συνήθως ασκηθεί κατά λάθος πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.
  4. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες. Σύμφωνα με επιστήμονες, σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο.

Μαύρη αράχνη: Η «μαύρη» χήρα έχει δηλητήριο που προκαλεί έντονο πόνο και παραισθήσεις
Μαύρη αράχνη: Η «μαύρη» χήρα έχει δηλητήριο που προκαλεί έντονο πόνο ακόμα και παραισθήσεις © Pixabay

Μαύρη αράχνη: Τι θα συμβεί αν μας τσιμπήσει η «μαύρη χήρα»

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», έχει ισχυρό δηλητήριο. Εφόσον τσιμπήσει τον άνθρωπο, μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

  • Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει να εισχωρεί στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ξεκινά ο πόνος και εμφανίζονται οι πρώτες κράμπες στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα.
  • Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι εμφανίζουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολο ακόμα και να σταθεί κάποιος όρθιος ή και καθιστός.
  • Για τις επόμενες δύο ώρες, ο πόνος γίνεται αφόρητος και η κοιλιά άκαμπτη.
  • Μέχρι τη 12η ώρα μετά το τσίμπημα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ υπάρχουν αναφορές ασθενών και για παραισθήσεις.
  • Μετά το πρώτο 12ωρο, τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, αν και η ουσιαστική βελτίωση έρχεται μετά από μερικές ημέρες. Η μυϊκή αδυναμία, πάντως, και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες από τη στιγμή που η μαύρη αράχνη προκάλεσε το τσίμπημα.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 στην Πάτρα ένα παιδί 10 μηνών μπήκε εντατική μετά από τσίμπημα μαύρης αράχνης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ