Περιβαλλον

Μαύρη αράχνη: Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημά της

Τι θα συμβεί αν μας δαγκώσει - Πώς πρέπει να κινηθούμε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαύρη αράχνη: Η «μαύρη» χήρα με το δηλητήριο που προκαλεί έντονο πόνο ακόμα και παραισθήσεις
Μαύρη αράχνη: Η «μαύρη» χήρα με το δηλητήριο που προκαλεί έντονο πόνο ακόμα και παραισθήσεις © Pixabay

Μαύρη αράχνη: Οι επιπλοκές από το τσίμπημα του εντόμου - Πόσο επικίνδυνο είναι - Στο νοσοκομείο δύο άτομα στην Πάτρα που δέχτηκαν δάγκωμα από «μαύρη χήρα».

Η μαύρη αράχνη έστειλε σε νοσοκομείο της Πάτρας ένα κοριτσάκι 10 μηνών από την Αμφιλοχία και μια γυναίκα από το Σταυροδρόμι Αχαΐας.

Οι γιατροί της Πάτρας κλήθηκαν να διαχειριστούν δύο περιστατικά τσιμπήματος από μαύρη αράχνη τις τελευταίες ημέρες.

Η μαύρη αράχνη που τσίμπησε το 10 μηνών κοριτσάκι, προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, το έντερο και το νευρικό σύστημα του παιδιού. Το παιδί μεταφέρθηκε στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου εισήχθη στη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Παράλληλα, στήθηκε «γέφυρα» μεταξύ Αθήνας και Πάτρας για να φθάσει άμεσα το αντίδοτο, το οποίο και χορηγήθηκε στο κοριτσάκι με τη μορφή ορού.

Η γυναίκα στην Αμφιλοχία δέχτηκε το τσίμπημα από τη μαύρη αράχνη, ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.

Μαύρη αράχνη: Ποια είναι η «μαύρη χήρα» με το ισχυρό δηλητήριο

Η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Ανήκει στο γένος Latrodectus. Το όνομά της οφείλεται στην κοινή πρακτική του θηλυκού να σκοτώνει και να τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Σε γενικές γραμμές η «μαύρη χήρα» δεν είναι επιθετική. Πολλά τσιμπήματα σε ανθρώπους γίνονται για λόγους άμυνας, όταν συνήθως ασκηθεί κατά λάθος πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες. Σύμφωνα με επιστήμονες, σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο.

Μαύρη αράχνη: Στο τμήμα της κοιλιάς η «μαύρη χήρα» φέρει ένα κόκκινο - πορτοκαλί σημάδι σε σχήμα κλεψύδρας
Μαύρη αράχνη: Στο τμήμα της κοιλιάς η «μαύρη χήρα» φέρει ένα κόκκινο - πορτοκαλί σημάδι σε σχήμα κλεψύδρας © Pixabay

Η θηλυκή «μαύρη χήρα» φθάνει σε μήκος τα 2 εκατοστά. Έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα, χοντρή κοιλιά και λεπτά πόδια. Σε ορισμένα είδη υπάρχει ένα κόκκινο ή πορτοκαλί σημάδι στο τμήμα της κοιλιάς, το οποίο παραπέμπει σε «κλεψύδρα». Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, σχεδόν στο μισό του θηλυκού, καφέ ή γκρι χρώματος.

Η «μαύρη χήρα» συνηθίζει τα έντομα που πιάνει στον ιστό της, να τα τυλίγει σε κουκούλι για να τρώει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μαύρη αράχνη: Τι θα συμβεί αν μας τσιμπήσει η «μαύρη χήρα»

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», έχει ισχυρό δηλητήριο.

Μαύρη αράχνη: Σε εξασθενημένους οργανισμούς το τσίμπημα από τη «μαύρη χήρα» μπορεί να προκαλέσει παράλυση ακόμα και θάνατο
Μαύρη αράχνη: Σε εξασθενημένους οργανισμούς το τσίμπημα από τη «μαύρη χήρα» μπορεί να προκαλέσει παράλυση ακόμα και θάνατο © Pixabay

Εφόσον τσιμπήσει τον άνθρωπο, μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

  • Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει να εισχωρεί στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ξεκινά ο πόνος και εμφανίζονται οι πρώτες κράμπες στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα.
  • Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι εμφανίζουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολο ακόμα και να σταθεί κάποιος όρθιος ή και καθιστός.
  • Για τις επόμενες δύο ώρες, ο πόνος γίνεται αφόρητος και η κοιλιά άκαμπτη.
  • Μέχρι τη 12η ώρα μετά το τσίμπημα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ υπάρχουν αναφορές ασθενών και για παραισθήσεις.
  • Μετά το πρώτο 12ωρο, τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, αν και η ουσιαστική βελτίωση έρχεται μετά από μερικές ημέρες. Η μυϊκή αδυναμία, πάντως, και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες από τη στιγμή που η μαύρη αράχνη προκάλεσε το τσίμπημα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ