Ελλαδα

Πάσχα στο χωριό μετά από δύο χρόνια lockdown και αυστηρών μέτρων

Χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς το ψήσιμο του οβελία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πασχαλινά αυγά
Πασχαλινά αυγά © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Πάσχα στο χωριό μετά από δύο χρόνια καραντίνας. Η ύπαιθρος αποκτά και πάλι ζωή. Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα.

Tο Πάσχα στο χωριό γιορτάζεται ξανά. Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η ύπαιθρος αποκτά και πάλι ζωή.

Πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων επιστρέφουν προσωρινά στους τόπους καταγωγής τους και γλεντούν μαζί με τους δικούς τους κοντά στην ανοιξιάτικη φύση, ύστερα από έναν παρατεταμένο χειμώνα.

Στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Αχαΐα, την Ήπειρο και το Λασίθι, ούτε τα «υπόλοιπα του κορωνοϊού», ούτε η ακρίβεια στα καύσιμα μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο στην έξοδο για να γιορταστεί το φετινό Πάσχα στα χωριά. Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν οι μετακινήσεις και χθες έφτασαν και οι τελευταίοι εκδρομείς στους προορισμούς χωρίς προβλήματα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν γενικά καλές.

Ανάσταση με γεμάτες εκκλησίες
Ανάσταση με γεμάτες εκκλησίες © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων ο κόσμος αξιοποίησε την δυνατότητα να επιστρέψει στα χωριά του» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος. Στη Μαγνησία η ατμόσφαιρα «μυρίζει Πάσχα» παντού.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε το φετινό Πάσχα ως «επιστροφή στις παλιές καλές εποχές». Στις αυλές των σπιτιών της Θεσσαλίας, σε κάθε γειτονιά πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή, με σπιτικά εδέσματα, άφθονο κρασί, μουσικές και φυσικά το σούβλισμα του οβελία.

Στην Ήπειρο από την Κυριακή των Βαΐων τα χωριά, όπου ζουν ελάχιστοι ηλικιωμένοι, γέμισαν χαρούμενες φωνές. Στην Αχαΐα οι κάτοικοι των 65 χωριών του δήμου Καλαβρύτων, ζουν και πάλι μέρες χαράς και κατάνυξης, αφού έπειτα από δύο χρόνια τα σπίτια υποδέχθηκαν και πάλι συγγενείς και φίλους.

Πασχαλινά αυγά
Πασχαλινά αυγά © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Τα γραφικά χωριά στο Οροπέδιο Λασιθίου, γέμισαν πάλι κόσμο και φωνές για την πιο λαοφιλή γιορτή, το Πάσχα. Οι ηλικιωμένοι δεν έμειναν φέτος μόνοι τους και σύμφωνα με το έθιμο οι αυλές των σπιτιών γέμισαν σουβλιστά και αντικριστά αρνιά. «Τα χωριά μας πλημμύρισαν από κόσμο και η χαρά μας γι' αυτό είναι μεγάλη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Πώς λειτουργούν εστίαση και διασκέδαση το Πάσχα 2022 - Τα μέτρα

Τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους (όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις) ή εμβολιασμένους με δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Κατάστημα εστίασης
Κατάστημα εστίασης © EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργείας για κατάστημα υγειοονομικού ενδιαφέροντος ο πελάτης πρέπει να επιδείξει:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid-19 (rapid test, μοριακό).

Μέχρι πότε ισχύουν τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό παραμένουν σε ισχύ για δύο εβδομάδες περίπου.

Ειδικότερα, τα έκτακτα μέτρα προστασίας από την covid-19 της Δημόσιας Υγείας θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Μαΐου.

Διευκρινίζεται ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση 1,5 μ. απόστασης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ