Ελλαδα

Μέτρα στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πώς θα κάνουν Πάσχα 2022 οι πιστοί

Τι ισχύει σε Επιτάφιο, Αποκαθήλωση και Ανάσταση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με μέτρα για τον κορωνοϊό στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας
Με μέτρα για τον κορωνοϊό στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα μέτρα στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πώς θα πάμε σε Επιτάφιο, Αποκαθήλωση και Ανάσταση το Πάσχα 2022. Τι ισχύει με μάσκα και πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Με συγκεκριμένα μέτρα οι πιστοί στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ωστόσο η σχεδιαζόμενη άρση μέτρων πηγαίνει για μετά το Πάσχα 2022 και συγκεκριμένα από την Πρωτομαγιά και μετά.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα 12 Ευαγγέλια των Παθών, η περιφορά του Επιταφίου, η Αποκαθήλωση και η Ανάσταση μεταξύ άλλων θα γίνει με την παρουσία πιστών αλλά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Σημειώνεται ότι τόσο η μάσκα όσο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην εκκλησία παραμένουν σε ισχύ. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε αντίθεση με πέρυσι οι Λειτουργίες στη Μεγάλη Εβδομάδα θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι η Μεγάλη Παρασκευή το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει κανονικά, όπως και η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο. Το περυσινό Πάσχα η περιφορά του Επιταφίου είχε γίνει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του ιερού ναού χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Επίσης, το «Χριστός Ανέστη» το Μεγάλο Σάββατο είχε ακουστεί στις 21.00 το βράδυ. Όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό, περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Πάσχα 2022: Με γεμάτες εκκλησίες αλλά με μέτρα ατομικής προστασίας- Τι είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες - Τα 4 μέτρα για τον κορωνοϊό - Η μάσκα στις Ακολουθίες - Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας με τα οποία θα κάνουμε Πάσχα 2022, υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες σε ισχύ για τους πιστούς στις εκκλησίες:

  • Υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες και συγκεκριμένα στους εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται επίσης οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
  • Τήρηση 1,5 μέτρου απόσταση τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας.
  • Αντισηπτικά στην είσοδο της εκκλησίας και του ιερού ναού.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Τι ισχύει για τα παιδιά


Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης, το rapid test και το μοριακό, η επίδειξη στην είσοδο της εκκλησίας και του ιερού ναού τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι υποχρεωτική:

Ειδικότερα, οι πιστοί που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή τη Μεγάλη Εβδομάδα, καλούνται να επιδείξουν υποχρεωτικά στην είσοδο:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι, ηλικίας από τεσσάρων έως και 17 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη live ενημέρωση για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι πιστοί πηγαίνουν με μάσκα στην εκκλησία το Πάσχα 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.