Ελλαδα

Με μάσκα στην εκκλησία το Πάσχα 2022 - Η οδηγία για το self test στις γιορτές

Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊο στις γιορτές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με μάσκα στην εκκλησία το Πάσχα 2022 - Απαραίτητες οι μάσκες τη Μεγάλη Εβδομάδα
Με μάσκα στην εκκλησία το Πάσχα 2022 - Απαραίτητες οι μάσκες τη Μεγάλη Εβδομάδα © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πάσχα 2022 με μάσκα στις εκκλησίες και στο χωριό. Τις γιορτινές ημέρες η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στον συγχρωτισμό. Πότε πρέπει να κάνουμε self test.

Το Πάσχα 2022 οι πολίτες θα το περάσουν με μάσκα στην εκκλησία. Μάσκες και στο χωριό, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

Με την έξοδο των πρώτων εκδρομέων του Πάσχα να έχει ξεκινήσει, η σχεδιαζόμενη άρση μέτρων μετά τις γιορτές δεν αποκλείται να οδηγήσει σε πρόωρη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Μπορεί η πανδημία στην Ελλάδα να συνεχίζει να έχει πτωτική τάση, ωστόσο χρειάζεται προσοχή τις γιορτινές ημέρες, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα 2022 - Τι ισχύει με τη μάσκα στις εκκλησίες

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο πώς θα περάσουμε φέτος το Πάσχα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μάσκες είναι απαραίτητες και προστατεύουν όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

Όπως είπε, υπάρχει σημαντική ύφεση όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια εβδομάδα μειώθηκε κατά 32% και ο δείκτης Rt βρίσκεται πλέον στο 0,85 -σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η O2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε η κα Παπαευαγγέλου. Αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς -όπως εξήγησε- 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.

«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι «ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό».

«Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως, θα πρέπει:

  1. Να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας,
  2. να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και τη συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους
  3. να κάνουμε self test, όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάσχα 2022: Πού παραμένει η μάσκα - Σε ποιους χώρους τη φοράμε

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η μάσκα θα παραμείνει σε χώρους συγχρωτισμού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ως παραδείγματα:

  • Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
  • τις υγειονομικές δομές και
  • τα σχολεία.

«Δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης» ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή της.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Κορωνοϊός στην Ελλάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2022 - Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.

Όπως είπε η κυρία Παπαευγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».

Το Πάσχα 2022 πλησιάζει - Η πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα σε αριθμούς

Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Yγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2022.

Όπως είπε, ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωση της πανδημίας Covid-19 τις επόμενες ημέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική». Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέστησε στους ανεμβολίαστους να σκεφτούν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος διστακτικός. Μεταξύ άλλων παρουσίασε τα ακόλουθα στοιχεία για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα:

  • Μειώθηκε σημαντικά ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%
  • Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%.
  • Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη.
  • Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%.
  • Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%.

Η πορεία της πανδημίας κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο πριν από το Πάσχα 2022

Σαφή ύφεση δείχνει η επιδημία και στον υπόλοιπο κόσμο, με μείωση κατά 20% των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 0,9 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, «κάτι που έχουμε να το δούμε από τις αρχές του κύματος της "Ομικρον"» είπε ακόμη ο κ. Μαγιορκίνης. Και συμπλήρωσε: «Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 14%».

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 503 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,3 εκατομμύρια θάνατοι από Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 6%, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος και τι ισχύει με τη μάσκα στην εκκλησία, στο πασχαλινό τραπέζι και τις συναντήσεις τις γιορτινές ημέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ