Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προστατεύει - Τι είπε για την τέταρτη

«Περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με την Όμικρον»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για την τέταρτη δόση και τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού μίλησε στην αποψινή ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης αναφέρθηκε η κα Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

«Ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία οι γνώσεις μεταβάλλονται συνεχώς», είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον: «Είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις».

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι «η φυσική νόσηση από τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα προσέφερε προστασία από την Όμικρον κατά 90%», για να συμπληρώσει ότι όποιος νοσήσει με Όμικρον έχει περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με Όμικρον (προστασία 60%).

«Η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα», τόνισε, «αλλά αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και τυχόν υποκείμενα νοσήματα».

Για την τέταρτη δόση είπε ότι «παραμένει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 3η δόση» και πως «η 4η δόση περιορίζεται για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι». «Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο», τόνισε.

Για τον εμβολιασμό των εγκύων η κα Θεοδωρίδου παρέθεσε στοιχεία μελέτης, σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών - και στην ηλικία των 2 αλλά και των 6 μηνών - σε ποσοστό 58%. Στις ανεμβολίαστες γυναίκες που είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό το ποσοστό των αντισωμάτων στα νεογνά ήταν στο 8%.

Κορωνοϊός: Πλήρως εμβολιασμένο το 70,8% του πληθυσμού

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι περισσότεροι από 7.440.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή το 70,8% επί του γενικού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, οι δικαιούχοι είναι 5.825.000 και εξ αυτών το 88% έχει εμβολιαστεί.

Αναφορικά με το σκεύασμα της Novavax, αναμένουμε 474.000 δόσεις τους επόμενους δύο μήνες, ενώ 168.000 δόσεις θα φτάσουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θα ανέβουν τα ραντεβού μέχρι την επιβεβαίωση της ημερομηνίας από την εταιρεία», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.361 κρούσματα, 78 νέους θανάτους και 494 διασωληνωμένους. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι αναλυτικοί πίνακες με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις