Ελλαδα

Μάρκος Βενιός: Ο Γιώργος Αμυράς αποχαιρετά τον υμνητή του Αιγαίου

«Αυτοδίδακτος και χαρισματικός ζωγράφος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Βένιος με τον ζωγράφο Μάρκο Βενιό
Ο Γιώργος Βένιος με τον ζωγράφο Μάρκο Βενιό © Giorgos Amiras - Γιώργος Αμυράς/Facebook

Ο Γιώργος Αμυράς αποχαιρετά τον ζωγράφο Μάρκο Βενιό. Τον αποκαλεί «υμνητή του Αιγαίου». Η ανάρτησή του στο Facebook.

Η είδηση ότι πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός σκόρπισε θλίψη στον κόσμο των τεχνών. Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον χαρακτηρίζει «αυτοδίδακτο χαρισματικό ζωγράφο», υπογραμμίζοντας: «Αποχαιρετώ έναν υπέροχο άνθρωπο και αγαπημένο φίλο, τον σπουδαίο ζωγράφο, τον επονομαζόμενο και "υμνητή του Αιγαίου", Μάρκο Βενιό με το βυζαντινό βλέμμα, τους χρυσαφένιους ουρανούς και τα ζωντανά κυκλαδίτικα τοπία».

Η ανάρτηση Αμυρά για τον ζωγράφο Μάρκο Βενιό

«Αποχαιρετώ έναν υπέροχο άνθρωπο κι αγαπημένο φίλο, τον σπουδαίο ζωγράφο, τον επονομαζόμενο και "υμνητή του Αιγαίου", Μάρκο Βενιό με το βυζαντινό βλέμμα, τους χρυσαφένιους ουρανούς και τα ζωντανά κυκλαδίτικα τοπία.

» Τον αυτοδίδακτο χαρισματικό ζωγράφο Βενιό, ο οποίος μπολιάστηκε από το ελληνικό μέτρο κ το αττικό φως εργαζόμενος ως συντηρητής αρχαιοτήτων για τρεις ολόκληρες δεκαετίες πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, κι έφτασαν οι πίνακες του να κρεμιούνται σε δεκάδες μουσεία, αίθουσες τέχνης κι ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

» Τον πρωτοπόρο Βενιό ο οποίος τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε κ λειτούργησε το πρώτο Οικομουσείο της Ελλάδας στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου, τον αυστηρό φύλακα της «…απολεσθείσας αγνότητας του νησιού» όπως ο ίδιος έλεγε.

» Ο επίλογος του ανήκει: "Τα χρώματά μου, εκ των πραγμάτων, βγαίνουν γήινα, σαν να είναι σκουριασμένα, παλαιικά, με τρόπο που έρχονται σε αντίθεση με τα αγαπημένα μου που είναι οι διαβαθμίσεις του πράσινου των θάμνων, οι οποίοι ριζώνουν από αιώνες στο φτωχό χώμα και στις σκισμές των βράχων.

» Κάποτε πηγαίνω σε έντονα κάπως χρώματα. Βγαίνουν εκ βαθέων. Η καρδιά μου θέλει να πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει χαθεί σχεδόν τίποτα, έτσι που ο κόσμος προχωρεί ραγδαία και όλα αλλάζουν, αφήνοντας το παλιό και την παράδοση με ό,τι ως σοφία περικλείουν, στο περιθώριο. Μπορώ έτσι να παρασύρομαι σε μια "προσευχή", όταν συνεχίζω συστηματικά να δουλεύω όλη την εικόνα". Καλό σου ταξίδι Μάρκο αγαπημένε!».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.