Ελλαδα

Αντίδραση του ΥΠΕΞ για το rave πάρτι με DJ στην Παναγία Σουμελά

Με αφορμή της εικόνες από την Τραπεζούντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΥΠΕΞ: Προσβλητικές οι εικόνες βεβήλωσης της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά
Παναγιά Σουμέλα © EPA Pool

Την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας προκάλεσε η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από συγκρότημα που χρησιμοποίησε τον χώρο της Μονής για ένα μουσικό βίντεο.

Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, ή απλά Μονή Σουμελά, είναι χριστιανικό μνημείο και Ορθόδοξο μοναστήρι της Τουρκίας. Λειτουργούσε ως μοναστήρι έως τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Το υπουργείο σημειώνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

 

 

Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής.

Σημειώνεται ότι την έντονη αντίδραση της εξέφρασε και η Ρωσική εκκλησία με σχετική ανακοίνωση. «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά όταν έπρεπε, ώστε αυτό το κάποτε ένδοξο μοναστήρι να καταστεί προσιτό για τους προσκυνητές και τις ετήσιες θείες λειτουργίες. Εκφράζουμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για τη βεβήλωση των ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή της ηγεσία, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, δεν θα κλείσει τα μάτια σε αυτό το περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση», τονίζεται στη δήλωση του υψηλόβαθμου εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι «το 2020 παρακολουθήσαμε με βαθύτατη ανησυχία τη μεταβολή του μουσειακού καθεστώτος και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των χριστιανών από τον μεγαλειώδη ναό της Αγίας Σοφίας και την περίφημη για τα ψηφιδωτά της μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ